INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Acoperă jucătorii care iau cocaină și ecstasy?! Federaţia londoneză refuză să publice numele a 13 fotbalişti testaţi pozitiv

Foto: Guliver/GettyImages
Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 11 februarie 2017 00:00

Unde sunt mulţi bani în joc, şi în Anglia sunt cei mai mulţi!, se poate ajunge şi la astfel de practici.

Tabloidul Daily Mail a dezvăluit ieri că la controalele antidoping efectuate de Federaţie ( FA) în ultimii 4 ani, în afara competiţiilor, 13 fotbalişti au testat pozitiv la droguri recreaţionale gen cocaină sau ecstasy. Însă refuză să le facă publice numele.

"Cine și-ar mai lega numele de un campionat invadat de droguri?"

 "Pentru a nu le periclita recuperarea", susţin şefii FA. "La mijloc sunt de fapt interese comerciale", îi contrazice reputatul jurnalist britanic Martin Samuel în acelaşi Daily Mail: "Federaţia, Liga şi cluburile n-au niciun interes ca aceşti jucători să fie cunoscuţi. Ar putea pierde sponsori sau mai bine zis banii acestora. Cine ar mai dori să-şi lege numele de o «naţională» şi de un campionat invadat de droguri?".

Cazul Berahino

Unele nume au ieşit însă la iveală graţie insistenței presei. Cel mai recent este cazul lui Saido Berahino. În septembrie 2016, fanii lui West Bromwich Albion au crezut că fostul internaţional englez de tineret, 23 de ani, are probleme cu pregătirea fizică, aşa cum li se spusese.

De fapt, el testase pozitiv la MDMA (metilen-dioxid-metilamfetamina), mai exact ecstasy, şi fusese suspendat 8 săptămâni. În ianuarie, clubul l-a scos la vânzare, iar Stoke l-a achiţionat prompt, deşi ştia foarte bine despre problemele sale!

Expus de club

Înaintea lui Berahino, fostul mijlocaş al lui Sheffield United, Jose Baxter, a testat pozitiv în două rânduri. Iar portarul Aaron McCarey este singurul expus chiar de clubul său, Wolverhampton, în mai 2015. Restul de zece, mister!

Pe Mutu nu l-au iertat

În septembrie 2004, Adrian Mutu a ieșit pozitiv la cocaină în urma unui control făcut de clubul său, Chelsea. Și i s-a reziliat contractul în aceeași toamnă, pe 29 octombrie. A fost suspendat 7 luni de federația engleză și amendat cu 20.000 de lire sterline. Suspendarea s-a încheiat pe 18 mai 2005.

Alarmă în Spania

Agenţia naţională antidoping din Spania (Aepsad) a efectuat 57 de controale antidoping în LaLiga şi în Cupa Regelui în acest sezon. Degeaba! Niciunul nu e recunoscut de WADA, care a declarat-o "neconformă cu codul mondial".

WADA a cerut ca aceste controale să fie preluate de forurile internaţionale, însă FIFA şi UEFA refuză să se substituie Aepsad. "Situația e alarmantă într-o țară cu unul dintre cele mai puternice campionate din lume", a comunicat Agenția Mondială.

3cazuri pozitive au fost înregistrate în 2015-2016, 6 în 2014-2015, 3 în 2013-2014 şi unul în 2012-2013

2.442de teste s-au făcut în Anglia sezonul trecut. Iar în stagiunea în curs se va ajunge la 3.000

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
ochirosi
ochirosi  •  11 Februarie 2017, 18:26

Daca e asa sunt fara bun simt. Cu Mutu ce au avut? Inseamna ca acolo e o regula sa fie drogati si dopati. Insa romanii sunt de vina. Demagogi fara caracter.

6.6.6
6.6.6  •  11 Februarie 2017, 11:52

primii 13 dintr-o mie?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close