INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  JUVENTUS

Boloni, după ce Ronaldo a semnat cu Juventus: "Și acum eu ce fac, Cristiano? Schimb echipa la vârsta mea?" » Povestește cum l-a remarcat pe portughez

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 14 august 2018 11:14

Ladislau Bölöni, antrenorul lui Antwerp, 65 de ani, cel care l-a promovat în 2002 pe Cristiano Ronaldo la seniorii lui Sporting Lisabona, a dezvăluit că ține cu Inter Milano, "iar Cristiano s-a dus la cei mai mari rivali ai favoriților mei".

Când debutează Ronaldo la Juventus, jurnaliștii italieni îl sună pe Loți Bölöni. Doar el l-a remarcat pe Cristiano la 17 ani, la un test al juniorilor lui Sporting. Și tot el l-a promovat la prima echipă a "leilor" alb-verzi pe 14 august 2002, într-un meci cu Inter Milano (0-0), în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor. 

"Ronaldo are o calitate sublimă, dar nu e suficient. Muncește mereu pentru ca totul să fie sublim. Și aspectul fizic, și cel tehnic" Loți Bölöni, primul antrenor al lui Ronaldo

"Era ca un vânt proaspăt"

Un an mai târziu, "diamantul" din Madeira semna cu Man. United, pentru 19 milioane de euro, plonjând în aventura vieții, o carieră nemaivăzută. 16 ani mai târziu, e la Juventus, cumpărat cu 117 milioane de euro de la Real Madrid. Unul dintre marii fotbaliști ai istoriei.

"Văzându-l prima oară, mi-a fost suficientă o repriză. A fost ca o revelație. Atingea mingea altfel și se mișca foarte ușor, era ca un vânt proaspăt. «Cine e?», i-am întrebat pe cei din staff. După câteva săptămâni, l-am chemat la seniori și i-am zis: «Tu de aici nu te mai miști!».

"Am observat de la început că iubește mingea, dar când era adolescent o iubea un pic prea mult. Ce dribling avea! Atunci, era un 9, iar eu l-am transformat în 7" Loți Bölöni, primul antrenor al lui Ronaldo

Un mieluț devenit gladiator

N-a uitat debutul, cu Inter. "Atunci, părea un mieluț în vestiar, foarte timid", povestește antrenorul în Gazzetta dello Sport. "Timiditatea dispărea când punea piciorul pe gazon. Dintr-o dată, se transforma într-un gladiator. Avea o foame de fotbal și un curaj incredibile".

A fost întrebat ce părere are de transferul la Juve. "Cum am auzit, m-am gândit: «Și acum eu ce fac, Cristiano?»", a glumit el. "Eu țin cu Inter, am crescut cu mitul magului Herrera. Iar Cristiano al meu s-a dus la cei mai mari rivali. Ar trebui să schimb echipa favorită. Totuși, la vârsta mea...". 

"A existat și mâna mea. Măcar unu la sută"

Loți le-a spus peninsularilor că "n-am mai păstrat legătura cu Ronaldo. M-a ajutat o dată cu o inițiativă caritabilă în România și am fost invitat la primul său Balon de Aur. Dar, dacă voi avea nevoie de el, știu că va fi întotdeauna alături de mine. Îmi place să cred că, în legenda sa, a existat și mâna mea. Măcar unu la sută". 

5 Baloane de Aur a cucerit Cristiano Ronaldo în carieră

5 Ligi ale Campionilor a câștigat CR7 (una la Manchester, 4 la Madrid) 

2525 de trofee a adunat Ronaldo cu Sporting, Man. United și Real 

turneu final a câștigat Cristiano la naționala lusitană: Euro 2016

"La Sporting, trebuia să se adapteze la tactică, era nevoie să facă și câteva curse înapoi. A crescut imediat, și pentru că a înțeles că poate să facă totul" Loți Bölöni, primul antrenor al lui Ronaldo Loți Bölöni, primul antrenor al lui Ronaldo

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
924344167623277
Dan Ivan  •  14 August 2018, 22:36

La privirea inteligentă care o afiseaza nici nu cred ca a auzit de ferguson,de boloni nici atât.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează