INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CARIERĂ

Care e noul Totti? Cum arată topul fotbaliștilor activi care au îmbrăcat tricoul unei singure echipe

Messi este la Barcelona de la 13 ani // FOTO: Guliver/GettyImages
Messi este la Barcelona de la 13 ani // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 23 iunie 2017 11:55

Messi, Iniesta și De Rossi sunt ”vârfurile” unei caste pe cale de dispariție. Cea a jucătorilor care n-au îmbrăcat decât un singur tricou în carieră.

Să joci o întreagă carieră la un singur club e o raritate în fotbalul secolului XXI. Mai ales în marile campionate ale Europei. Astfel de fotbaliști însă mai există, deși casta lor a primit o lovitură dură în primăvară, o dată cu retragerea lui Francesco Totti de la AS Roma. Barcelona îi are pe Messi, Iniesta și Busquets, Bayern se laudă cu Thomas Muller, iar Romei i-a rămas De Rossi, ca să luăm doar câteva nume mari.

Legende

Statornicia acestor jucători de top e răsplătită cu bani grei, dar mai este și altceva care-i determină să rămână fideli unui singur tricou. Busquets, Iniesta și Messi, produse sută la sută ale Academiei "La Masia", au devenit în timp legendele Barcei. Și ce provocare mai mare poate fi decât aceea de a reprezenta una dintre cele mai faimoase grupări din lume? Muller, la rându-i, e considerat de Bayern "o emblemă". Iar un astfel de jucător "nu se vinde" - le-a spus președintele Uli Honess șefilor lui Man. United, interesați la un moment dat de serviciile lui.

Magnetul numit Țara Bascilor

Cei mai mulți fotbaliști fideli unui singur club din Top 5 campionate ale Europei se regăsesc în Țara Bascilor. Cinci la Real Sociedad, trei la Athletic Bilbao și doi la Osasuna. Învățat de mic să iubească și să respecte valorile și tradițiile regiunii, David Zuturuza, 30 de ani, de la Sociedad, are o motivație imbatabilă: "Cultura, prietenii și experiențele mele sunt basce. Ce să caut în altă parte?".

"Ar fi o poveste de spus generațiilor viitoare. Messi, cel mai bun jucător din lume, și-a petrecut toată cariera la Barcelona"
Josep Maria Bartomeu, președinte FC Barcelona

40de jucători sunt la ora actuală în Top 5 campionate Europa care evoluează de la juniori într-un singur club

TOP 10 CELE MAI FIDELE VEDETE

Nume       Club        Primul contract
1. De Rossi AS Roma 2002
2. Iniesta FC Barcelona 2002
3. Messi FC Barcelona 2004
4. Marchisio Juventus 2005
5. Howedes Schalke 2007
6. Susaeta Bilbao 2007
7. Busquets FC Barcelona 2008
8. T. Muller Bayern 2009
9. Muniain Bilbao 2009
10. Lacazette Lyon 2009
 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
kryi
kryi  •  24 Iunie 2017, 02:03
Postat de andrei.33 pe 23 Iunie 2017, 13:26

N-ai inteles nimic din mesajul articolului. Nu se ridicau statui celor care REZISTA mult timp la o echipa, ci celor care ALEG sa ramana intreaga cariera la o echipa. Articolul e despre loialitate si statornicie. Iar postarea mea afirma ca e mai simplu sa ramai fidel unei grupari uriase decat sa te multumesti cu o echipa de rang secund, cum a facut Totti. Invata, te rog, sa citesti un text scurt. Concentreaza-te.

Am inteles prea bine la ce se referea articolul. Problema e ca atunci cand vrei sa ramai la un singur club mare trebuie sa si fii mereu la cel mai bun nivel de joc, iar asta se obtine prin munca multa. Tu ai spus ca nu e mare lucru sa decizi sa ramai la cluburile mari, iar eu sustin ca e mult mai complicat. Cand esti cel mai mare jucator, cand lumea te trateaza ca pe un print si cand ai bani toate duc la o anumita saturatie si devine din ce in ce mai greu sa te antrenezi sa muncesti pentru a ramane toata cariera la acel club. Iar daca nu mai faci fata degeaba vrei tu sa ramai fidel ca oricum nu te va mai tine clubul. Asta e motivul pentru care am scris ca ai o logica superficiala cat ai comentat ca : ,,ce mare lucru e sa alegi sa ramai mereu la un club mare". Eu sustin ca pentru un jucator e mai simplu sa ramana la un club mic care niciodata nu ii va cere sa le castige singur un meci. Sa luam exemplu lui Messi. Daca juca fotbal la Atletico la cat talent are, juca fotbal de placere fara sa munceasca din greu pentru a rezista in echipa. La Barca insa trebuie sa traga din greu pentru a fi in cea mai buna forma si numai asa e tinut in club. Dupa logica ta Howedes de la Schalke sau Susaeta de la Bilbao ar merita mai mult respect decat Messi ca ei au ramas fideli unor cluburi mici. Eu spun ca au fost genul de jucatori care s-au multumit cu putin si nu au vrut sa riste. Ma rog pot aduce argumente la infinit cum probabil poti aduce si tu. Fiecare cu parerea lui.

para.para
para.para  •  23 Iunie 2017, 22:08

Gigistilor, pe la echipa voastra de suflet nu ati gasit nimic? N-aveti cum ca-i vine stapanulvostru imediat. Se vede ca sunteti cancanul lui8 fcsb ca altfel descopereati niscaiva jucatori ca cei din postare si prin campionatul Angliei, dar ie grele cautarile pana si cu gugal.

andrei.33
andrei.33  •  23 Iunie 2017, 13:26
Postat de kryi pe 23 Iunie 2017, 13:11

Esti amuzant. Cum sa gandesti asa de simplist ca ,, de ce ai pleca de la o echipa gen Barcelona". Pai nu se pune problema numai asa. Se pune problema si sa rezisti la Barca. Sa luam exemplu lui Messi. El trebuie mereu sa fie in top 3 fotbalisti in lume pentru a nu fi vandut. Cum va arata ca a inceput decaderea stai tu linistit ca nu il mai tine si va fi vandut. Iti amintesc cazurile lui Ronaldinho , Zlatan Ibrahimović, jucatori de top care au rezistat doar cativa ani la Barca. E simplu sa stam in fotolii si sa tastam ,,ce mare scofala". La sfaturi nu ne intrece nimeni. Sa realizam ceva e mai complicat....

N-ai inteles nimic din mesajul articolului. Nu se ridicau statui celor care REZISTA mult timp la o echipa, ci celor care ALEG sa ramana intreaga cariera la o echipa. Articolul e despre loialitate si statornicie. Iar postarea mea afirma ca e mai simplu sa ramai fidel unei grupari uriase decat sa te multumesti cu o echipa de rang secund, cum a facut Totti. Invata, te rog, sa citesti un text scurt. Concentreaza-te.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează