INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REMEMBER

Cluburi uitate: HVV Den Haag! » A patra cea mai titrată echipă din Olanda s-a scufundat în ligile de amatori

Foto: dehaagsevoetbalhistorie.nl
Foto: dehaagsevoetbalhistorie.nl

Articol de - Publicat joi, 21 martie 2019 13:35

GSP.RO scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: HVV Den Haag, a patra cea mai titrată echipă din fotbalul olandez, dispărută în prezent în ligile de amatori.

Când ne gândim la fotbalul olandez, ideile ne duc inevitabil spre marile cluburi ca Ajax, PSV sau Feyenoord. Cei trei granzi din Olanda au adunat numeroase trofee, însă imediat după ele vine o echipă de care probabil nu a auzit aproape nimeni. HVV Den Haag a cucerit 10 campionate în Olanda, fiind și acum pe a patra poziție la acest capitol.

Cele mai titrate echipe din Olanda

Nr. Echipă Titluri
1. Ajax 33
2. PSV 24
3. Feyenoord 15
4. HVV Den Haag 10
5. Sparta Rotterdam 6

Înființată în 1883, HVV Den Haag există și în prezent, însă se zbate în ligile de amatori: face parte din „Sunday Tweede Klasse C”, a șaptea ligă din sistemul piramidal olandez și a cincea în sistemul fotbalului amator.

De la cricket la fotbal

Echipa a apărut în 1883 ca ramură a clublui de cricket cu același nume. În doar câțiva ani, HVV Den Haag a devenit cea mai puternică echipă din fotbalul olandez și și-a păstrat această faimă până la Primul Război Mondial.

Primul titlu l-a cucerit în sezonul 1890/1891, iar performanța a fost repetată abia cinci ani mai târziu.

Din 1900, echipa s-a descătușat și a devenit imbatabilă: a câștigat cinci titluri consecutive până în 1905, apoi încă trei în 1907, 1910 și 1914, ultimul înainte de debutul războiului.

În total, 10 campioante ale Olandei, însoțite și de o Cupă câștigată în 1903.

Războiul i-a destrămat

Impactul Primului Război Mondial a fost puternic asupra clubului, echipa destrămându-se o dată cu conflagrația mondială.

Niciuna din generațiile apărute ulterior nu au reușit să se ridice la înălțimea performanțelor de dinaintea Războiului, astfel că HVV Den Haag s-a afundat în ligile inferioare, de unde nu a mai revenit niciodată.

Echipa a mai avut prezențe în prima ligă a fotbalului olandez până în 1932, după care a fost depășită pe plan local de HBS Den Haag, iar în prezent de ADO Den Haag.

Sub patronajul Reginei

În 1978, echipa se pregătea de sărbătorirea centenarului, iar cu această ocazie Regina Juliana, fostă regină a Olandei în perioada 1948-1980, a trecut clubul sub patronajul regal datorită rolului de pioner al sportului pe care l-a avut atât la cricket, cât și la fotbal.

În prezent, HVV Den Haag se menține ca o echipă dedicată sportivilor amatori. Pe lângă cele două discipline istorice, clubul mai are și echipe de tenis, squash și judo, având în componență 1.750 de membri.

La cricket clubul stă cel mai bine ca performanțe, având cucerite nu mai puțin de 47 de titluri de campioană a Olandei.

Fotbaliști legendari

  • Law Adam
  • Jan van Breda Kolff
  • Miel Campioni
  • Lo La Chapelle
  • Constant Feith
  • Karel Heijting
  • Boelie Kessler
  • Dick MacNeill
  • Miel Mundt
  • Ed Sol

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C.Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético TetuánEintracht Braunschweig, FC Sete 34, Blackburn Rovers, FoggiaHulme AthenaeumPreston North End, FC Red Star, Pro Vercelli, Torpedo Moscova  

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează