INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ATLETICO MADRID - CHELSEA

Diego Simeone: povestea triumfului de la București și alarma de acum la Atletico Madrid! 7 puncte pierdute în patru etape!

FOTO: Guliver/GettyImage
FOTO: Guliver/GettyImage

Articol de - Publicat duminica, 21 februarie 2021 15:06 / Actualizat duminica, 21 februarie 2021 15:08

Argentinianul Diego Simeone a cucerit primul său trofeu ca antrenor al lui Atlético pe Arena Națională, Europa League, în 2012, după doar o jumătate de an pe banca madrilenilor. Și se întoarce acum pe un stadion gol, într-un moment în care liderul LaLiga dă semne de oboseală. Apărarea suferă, atacul nu mai punctează.

  • Atletico Madrid- Chelsea se joacă la București, marți, 23 februarie, de la ora 22:00, în turul optimilor UEFA Champions League. Meciul va fi liveTEXT, video și foto pe GSP.ro și în direct pe LookSport+, Digi Sport 1 și TV Telekom Sport

Diego Simeone nu va uita niciodată acel sezon. Primul lui an ca antrenor al lui Atlético început într-o perioadă sumbră și încheiat atât de frumos, purtat pe brațe, la București. Cu primul său trofeu la „colchoneros".

Pe 23 decembrie 2011, Cholo era chemat de urgență la Madrid. Roș-albii tocmai fuseseră eliminați din Copa del Rey, învinși și în deplasare, și acasă de Albacete, o echipă din liga a treia. Imediat, Gregorio Manzano a fost demis, fiind înlocuit cu Simeone. Diego avea 41 de ani. Nu se gândea că va rămâne aproape un deceniu la Atléti. Până atunci, nu rezistase nicăieri mai mult de un an.

Atletico Madrid, traseul fără cusur: 9 victorii în 9 meciuri și trofeul Europa League, la București

În plin haos, cu jucătorii debusolați, fără încredere, a debutat cu 0-0 în deplasare, în campionat, la Málaga. Etapa următoare, prima victorie, acasă, cu Villarreal. Și lucrurile au început să se lege. A învins de nouă ori în 21 de meciuri în acea stagiune de LaLiga (șapte egaluri, cinci înfrângeri), încheind pe locul 5. Onorabil, ținând cont de situația dezolantă în care se afla în decembrie.

Europa League a fost ca o descătușare în 2012. Cu Simeone, Atlético a jucat nouă partide și le-a câștigat pe toate:

  • 3-1 (d) și 1-0 (a) cu Lazio, în "16-imi";
  • 3-1 (a) și 3-0 (d) cu Beșiktaș, în "optimi";
  • 2-1 (a) și 2-1 (d) cu Hannover, în "sferturi";
  • 4-2 (a) și 1-0 (d) cu Valencia, în semifinale;
  • 3-0 cu Athletic Bilbao, în finală.

Diego Simeone și Atletico Madrid au triumfat pe Arena Națională plină. Se întorc pe un stadion gol

Nouă succese (22-6 golaveraj), ultimul la București, pe 9 mai. 53.347 de spectatori au fost atunci pe Arena Națională, aplaudându-l pe Diego Simeone. Argentinianul era în culmea fericirii, cu trofeul deasupra capului sau aruncat spre cer de jucători. Triumful său la al 30-lea meci la Atlético.

De atunci, Cholo nu s-a mai despărțit de „plăpumari". Era începutul unei noi ere în istoria clubului. 510 meciuri și șapte trofee. Visează la încă un titlu în LaLiga și la Champions League, de care a fost atât de aproape, pierzând finala de două ori, de fiecare dată în fața lui Real (1-4 după prelungiri, în 2014, și 3-5 la penalty-uri, doi ani mai târziu).

Așa se întoarce la București acum. Pe un stadion gol, fără spectatori, din cauza pandemiei care i-a interzis această confruntare pe „Wanda Metropolitano", dar sperând să o învingă pe Chelsea "acasă", pe Arena Națională, și să continue ascensiunea spre cupa cu urechi mari.

Atletico Madrid, 7 puncte pierdute în patru etape din La Liga

În campionat, părea că se distanțase decisiv spre titlu. Ultimele etape însă au tras-o înapoi pe Atlético. Statisticile evidențiate de Marca, după 0-2 acasă cu Levante, întâiul eșec din decembrie și primul pe "Wanda Metropolitano" în ultimele 14 luni, încep să îngrijoreze.

În prima parte a sezonului, câștigase 50 de puncte din 57 posibile în LaLiga. În ultimele patru etape, a pierdut tot șapte puncte:

  • 2-2 cu Celta Vigo (a);
  • 2-1 cu Granada (d);
  • 1-1 cu Levante (d);
  • 0-2 cu Levante (a).

Atletico Madrid are probleme în apărare. Iar Luis Suarez nu mai înscrie

Sâmbătă, jucătorii lui Simeone au avut 28 de șuturi, 11 pe poartă, dar nu au înscris deloc. Acesta e un motiv de alarmă. Mai sunt și altele, mai importante:

  • Defensiva nu mai e atât de sigură. Șapte etape la rând în care echipa primește cel puțin un gol (10 în total);
  •  Cinci partide consecutive în care adversarii deschid scorul (cu Levante, în două rânduri, Celta, Valencia și Eibar);
  •  Luis Suárez nu mai marchează. Uruguayanul (golgeter, cu 16 reușite) a demarat în 2021 cu șapte reușite în patru partide. Apoi, nu a mai punctat trei runde la rând. Cel mai rău moment al său la Atlético.

Absențele, șase provocate de COVID-19, accidentările și suspendările (Savici și Saúl, în week-end) au dat peste cap mecanismul lui Simeone, ce părea perfect.

Diego Simeone: „Au apărut obstacolele, încercăm să sărim peste ele"

Și totuși, Cholo nu a intrat în panică. Vede și părțile bune ale acestei căderi. Ar fi minunat să cucerim titlul. Dar și mai important este drumul spre trofeu. Uneori, apar obstacole, pe care trebuie să le depășim. Suntem pe acest drum, au apărut obstacolele, încercăm să sărim peste ele și să avansăm spre ceea ce ne dorim".

Nu îi va fi ușor în LaLiga. Urmează Villarreal, în deplasare (28 februarie), și derbyul cu Real, pe 7 martie. Madridul s-a apropiat la numai 3 puncte, însă Atlético e lider. Și mai are un meci în plus de jucat. 

7 trofeea cucerit Diego Simeone la Atlético: LaLiga (2014), Copa del Rey (2013), Supercupa Spaniei (2014), Europa League (2012, 2018) și Supercupa Europei (2012, 2018)

510 meciuriare Cholo în nouă ani pe banca „plăpumarilor": 307 victorii, 120 de egaluri și 83 de înfrângeri; are un procent al succeselor de 60,2%

VIDEO 5 jucători care au evoluat la Atletico Madrid și Chelsea

Citește mai multe știri din UEFA Champions League: 

EXCLUSIV Chelsea, decizie inedită înainte de meciul cu Atletico Madrid de pe Arena Națională

Scandal la Chelsea înaintea călătoriei la București! Cum a stricat Tuchel atmosfera în vestiar

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (1)
2870940476508961
Adrian Manea  •  21 Februarie 2021, 18:03

Colchon e saltea nu plapuma mai ziaristule neinformat...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează