INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERVIU

EXCLUSIV A jucat la Sepsi, dar acum e în Finlanda și duce dorul României: "Aveți o țară frumoasă"

Articol de - Publicat miercuri, 10 octombrie 2018 16:27

“România e a doua casă pentru mine. E locul pe care îl cunosc cel mai bine după Senegal. Dar aveam nevoie de o nouă provocare, după cinci ani”, spune Issa Thiaw (25 de ani), fost jucător al lui Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, ajuns la începutul acestui an la FC Ilves, prima ligă în Finlanda.

A jucat în preliminariile Europa League, alături de nordici, pierzând în fața celor de la Slavia Sofia, scor general 1-3. “A fost un plus de experiență. M-am acomodat ușor și repede pentru că am fost primit deschis, m-am integrat rapid în grup.

Mai greu a fost cu vremea, nu credeam că o să ajung într-o țară și să spun că e mai frig decât în România. Iar acum, la început de octombrie, aici e un grad Celsius”. Zâmbește, completând că la echipă sunt patru străini, un irlandez și încă doi africani, un ghanez și un camerunez.

Casa și familia din Senegal sunt în zona Yoff a capitalei Dakar, care are trei milioane de locuitori. “La Yoff principal activitate este pescuitul, fiind la ocean. Stau la 300 de metri de țărm. Merg aproape în fiecare zi cu prietenii, să ne relaxăm, sp ne antrenăm, să jucăm fotbal, să mâncăm pește la grătar sau fructe de mare”.

Golgheter al echipei, în «11»-le ideal al campionatului

Evoluează pe același post pe care a făcut-o și în anii petrecuți la noi în țară, mijlocaș central. Uneori, antrenorul îl avansează al doilea vârf. Echipa sa se află, după 31 de etape, pe locul 5 în Veikkausliiga, cu șanse de a prinde din nou preliminariile europene, însă Issa nu știe dacă va mai continua în Finlanda.

„Am semnat pe un an. La 31 octombrie se termină sezonul. Am făcut parte din «11»-le ideal al campionatului și în august și în septembrie, dar nu știu ce va urma de la iarnă”, spune fotbalistul care pe 12 octombrie împlinește 26 de ani și este golgheterul lui Ilves, cu 7 reușite în 23 de meciuri.

„Aveți o țară foarte frumoasă. Păcat că unii nu-și dau seama”

Lăsând deoparte frigul, spune că îi place Finlanda, o țară civilizată, unde “fiecare își vede de treaba lui”. Revine, totuși. “A, și viața este foarte scumpă față de cea din România. Și oamenii sunt mai de viață la voi. Voi reveni cu siguranță. Mi-am făcut prieteni buni, iar țara voastră e frumoasă, păcat că mulți nu își dau seama. Oamenii sunt deosebiți, mai ales cei de la țară și bineînțeles....fetele sunt foarte frumoase!”.

Șoimii, Sepsi și Huiban i-au rămas în suflet

I-au rămas la suflet Șoimii Pâncota și Sepsi, chiar dacă prima s-a desființat între timp. “Dintre băieți, cel mai bine m-am înțeles cu Dragoș Huiban. Tocmai s-a căsătorit. Îi urez «Casă de piatră!». Să fie sănătos și fericit!”.

Vorbește bine românește, n-a apucat să învețe maghiara

Răspunde în limba română, pe care a învățat-o după aproximativ un an petrecut în țara noastră. “Maghiară nu am apucat să învăț. Știu multe cuvinte, dar nu o vorbesc cum vorbesc româna. Este și mai grea”.

Chiar dacă știe că Sfântu Gheorghe este într-o zonă locuită de mai mulți maghiari decât români, spune că nu a văzut să existe probleme între cele două grupuri, nici la echipă, nici în viața de zi cu zi. “Chiar dacă de afară, poate, se vede altfel, eu tot ce am observat este că oamenii sunt prieteni între ei. La Sfântu Gheorghe chiar există condiții să poți face performanță, iar orașul, deși mic, are oameni deschiși și primitori”.

„Sfântu Gheorghe poate ajunge în Europa”

Urmărește multe campioante din Europa, deci neapărat și pe cel românesc și crede că Sepsi are șanse să facă istorie și să ajungă în cupele europene. “Au un parcurs foarte bun și sper să o țină așa. Mai țin legătura cu Handagy și cu portarii Niczuly și Fejer. E un campionat echilibrat, toate echipele au mult de muncă să își îndeplinească obiectivele. Sunt sigur că Sepsi poate rămâne în playoff, depinde doar dacă vor avea constanță. Dacă și-au propus, cred că pot ajunge și în Europa”.

* Mame Seydina Issa Laye Thiaw a jucat la RS Yoff (Senegal), după care a ajuns în România, unde a trecut pe la Voința Sibiu, FC Cisnădie, Unirea Alba Iulia, Șoimii Pâncota și Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează