INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RĂZBOI

SPECIAL GSP Manual de supraviețuire: cum să joci fotbal sub bombe și rachete, în țara devastată de un război cu sute de mii de morți

Refugiați din Yemen
Refugiați din Yemen

Articol de - Publicat joi, 26 octombrie 2023 10:33 / Actualizat joi, 26 octombrie 2023 19:13

Când conflictul civil din Yemen a împărțit țara în facțiuni, stadioanele au fost bombardate, iar campionatul național de fotbal a fost suspendat, yemeniții s-au încăpățânat să organizeze turnee neoficiale de fotbal și au continue să joace, pe terenuri improvizate, asigurând un soi de normalitate într-o țară în care veștile bune nu sosesc prea rar. 

În octombrie, naționala de fotbal a Yemenului a învins Sri Lanka și a avansat în următoarea rundă de calificări pentru Cupa Mondială din 2026 și Cupa Asiei din 2027. A fost o sarcină relativ simplă, statul arab câștigând cu 3-0 în tur și reușind un egal (1-1) în retur.

Două meciuri absolut banale din faza inferioară a calificărilor, probabil neobservate de cei mai mulți oameni de pe planetă, au avut totuși o importanță simbolică uriașă pentru yemeniți, care au ajuns din nou să guste normalitatea - una relativă, pe fondul unui lung război civil care le-a dat peste cap viețile, dar care s-ar putea încheia în cele din urmă.

În noiembrie, Yemen va juca cu Bahrain, apoi cu Nepal și UAE, și speră să termine pe un loc fruntaș grupa în care se află, pentru a avansa în ultima fază a calificărilor, care va trimite la Cupa Mondială opt echipe din Asia. Ținta pare greu de atins, dar deocamdată, simplul fapt că echipa joacă meciuri internaționale la un nivel mai înalt este suficient.

În vreme ce naționala a mai jucat meciuri internaționale în ultimii ani, mersul firesc al lucrurilor în fotbalul yemenit s-a oprit brusc, așa cum s-a întâmplat cu toate aspectele vieții obișnuite în statul arab, ca urmare a războiului izbucnit în 2014.

Cu campionatul național suspendat și stadioanele distruse, sau transformate în baze militare, într-o țară complet dezorganizată, yemeniții au reușit totuși să încropească turnee neoficiale, în încercarea de a uita de traumele conflictului, scrie Al Jazeera. Fotbalul nu s-a oprit.   

Un război civil cu implicare regională

În Yemen, totul a început cu protestele inspirate de Primăvara Arabă, care au zguduit o țară deja afectată de tensiuni interne sociale și politice, precum și de probleme economice majore.  

În vidul politic care a urmat înlăturării vechiului dictator Ali Abdullah Saleh, rebelii Houthi, susținuți de Iran, au încercat să preia puterea, cucerind capitala țării, Sanaa, și, în cele din urmă, alungând guvernul recunoscut de ONU și pe președintele de atunci, Abd-Rabbu Mansour Hadi, care avea sprijinul Arabiei Saudite și al altor actori regionali.

În martie 2015, o coaliție condusă de Riad, cu alți câțiva aliați alături și cu sprijinul logistic al SUA, a intervenit pentru a lupta împotriva rebelilor Houthi. Yemen s-a transformat într-o scenă pentru un conflict major purtat prin intermediari, între marii inamici din Orientul Mijlociu: Iran și Arabia Saudită.

Au urmat opt ani de război care a devastat națiunea. Oficialii estimează că peste 370.000 de oameni au murit, 227.000 dintre ei din cauza foametei, a apei infestate și a lipsei de asistență medicală.

Un armistițiu fragil a pus capăt confruntărilor majore. Saudiții au oprit bombardamentele anul trecut, iar Iranul a acceptat să suspende sprijinul pentru rebelii Houthi, care controlează parțial nordul țării, pentru a-i forța să ajungă la un acord mediat de pace. 

Un alt acord pentru împărțirea puterii a fost încheiat între guvernul recunoscut internațional, cu sediul în exil, în Riad, și separatiștii care controlează orașul Aden, din sudul Yemenului. 

Procesul de pace este greoi și nesigur. În plus, lucrurile sunt complicate de criza umanitară care afectează încă țara. Aproape 25 de milioane de yemeniți au în continuare nevoie de asistență, cinci milioane sunt în pericol de foamete, iar o epidemie de holeră a afectat peste un milion de persoane.

Manual de supraviețuire: cum să joci fotbal sub bombe și rachete, în țara devastată de un război cu sute de mii de morți
Urmele războiului din Yemen, foto: Guliver/gettyimages

Stadionul național din Yemen a fost lovit de rachete

Adăpostul, apa și mâncarea sunt vitale, dar contactul măcar ocazional cu normalitatea poate fi și el important, pe parcursul a opt ani de război. 

Cum campionatul național de fotbal și-a încetat activitatea, mulți yemeniți au apelat la fotbalul de stradă pentru a-și găsi alinarea sau pur și simplu au început să organizeze turnee neoficiale în diferite sate și orașe.

Stadioanele nu mai erau disponibile însă. Acestea, împreună cu alte centre sportive au fost transformate în baze militare sau au fost distruse în atacuri, a explicat pentru Al Jazeera Sami al-Handhali, un comentator de fotbal și fost jucător al echipei de fotbal al-Ahly Taiz.

Stadionul Al-Thawra Sports City din Sanaa, care găzduia echipa națională, spre exemplu, a fost lovit de rachete în mai multe rânduri, din cauza suspiciunilor că ar fi fost folosit pentru depozitarea de arme.

A fost nevoie prin urmare de improvizații.

„Yemeniții și-au organizat propriile evenimente pe terenuri de fotbal improvizate, ceea ce a readus entuziasmul în rândul mulțimii și i-a ajutat să facă față situației dificile în care se aflau, dar a dus și la descoperirea de noi talente care au fost apoi preluate atât de echipele de club, cât și de echipa națională”, a declarat al-Handhali.

„Aceste meciuri și turnee au împiedicat mulți tineri să se implice în violențe, deoarece au întărit legăturile dintre jucători și publicul din diferite regiuni și triburi”, a adăugat al-Handhali

Manual de supraviețuire: cum să joci fotbal sub bombe și rachete, în țara devastată de un război cu sute de mii de morți

„Terenuri nisipoase, public pasionat”

Cu participarea a 32 de cluburi oficiale de fotbal, precum și a jucătorilor echipei naționale, un turneu găzduit iarna trecută de districtul Damt, din centrul țării, a fost unul dintre cele mai mari evenimente fotbalistice care au avut loc în țară în ultimii șapte ani.

Turneul a avut loc anual începând din 2018, prin finanțare independentă și donații, cu sprijinul oamenilor de afaceri și al entităților comerciale, precum și al yemeniților din străinătate. Au existat și premii: echipa câștigătoare a câștigat aproximativ 500.000 de riali yemeniți (2.000 de dolari).

Iar spectatorii, care altfel se confruntă cu un șomaj uriaș, lipsă de mâncare, penurie de combustibil și inflație, au fost entuziasmați.

Mahioub al-Marisi, un funcționar public care a asistat cu copiii săi la majoritatea meciurilor de la turneul din acest an, a fost uimit de numărul mare de oameni care au venit din zone îndepărtate, adesea pe jos.

„Terenurile de fotbal erau nisipoase, dar publicul pasionat a inundat spațiile din jur și s-a revărsat pe câmpurile agricole pentru a vedea meciurile. Oamenii erau pur și simplu extaziați și încântați să fie acolo”, a spus el.

Legături sociale

În timp ce aceste meciuri din turneele neoficiale întăresc sentimentul de apartenență regională, sentimentele de unitate națională sunt, de asemenea, în joc, în ciuda diviziunilor care durează de ani de zile.

Pentru Ramzy Mosa'd, un tânăr de 25 de ani, un turneu de fotbal a reprezintat o oportunitate de a intra în contact cu alți yemeniți într-un mod cu care nu era obișnuit, scrie Al Jazeera.

Fiind membru al Muhamasheen - un grup minoritar de culoare care a fost marginalizat din punct de vedere istoric - viața lui era limitată la mahalalele din Jibla, un oraș din sud-vestul Yemenului, la periferia orașului Ibb.

Faptul că echipa de fotbal a Muhamasheen „Elnaseem” a fost invitată la un turneu în districtul Assayani și a jucat alături de alte echipe din Ibb „ne-a încălzit inimile”, a spus Mosa'd.

„Am fost copleșiți și plini de bucurie și fericire când am văzut cum mulțimea ne aprecia ca și cum am fi fost locuitori ai zonei”, a spus tânărul, a cărui echipă a ajuns chiar să câștige acel turneu la începutul acestui an.

Acest turneu special are loc în fiecare iarnă începând din 2017 în regiunea controlată de rebelii Houthi.

Invitațiile sunt trimise către 16 echipe din satele Assayani și Jibla, iar „dorința de a organiza astfel de evenimente provine din cunoașterea dragostei yemeniților pentru acest sport și din dorința de a insufla viață multor yemeniți devastați de război, consolidând în același timp legătura socială dintre ei”, au explicat organizatorii.

Un lucru neschimbat, în ciuda războiului

Între timp, un fragil campionat național și-a reînceput meciurile oficiale. 

O nouă ligă formată din 14 echipe a dat startul sezonului la începutul lunii octombrie. Echipele sunt împărțite în două grupe de câte șapte, una cu sediul în Sanaa și alta în orașul Seiyun din estul țării, pentru a reduce deplasările.

Până acum, totul a mers bine, iar unele meciuri au fost urmărite de o mulțime de spectatori, inclusiv de ministrul sporturilor și de vicepreședintele Camerei Reprezentanților, care au asistat la runda de deschidere.

„Este un pas pozitiv”, a declarat antrenorul naționalei Yemenului, cehul Miroslav Soukup, pentru Al Jazeera. 

„Războiul a fost extrem de dificil pentru oameni, iar fotbalul a fost un lucru secundar pentru o lungă perioadă de timp, dar cred că situația se îmbunătățește treptat în ceea ce privește viața oamenilor, iar acest lucru va îmbunătăți și situația fotbalului”, a spus el.

Echipa națională nu are șanse deocamdată să joace pe teren propriu, din cauza lipsei de securitate. 

Dar deocamdată, acest lucru este mai puțin important pentru unii. Jameel Nasher, un tânăr de 22 de ani din orașul Ibb, nu are mare nevoie de stadioane. Îmbrăcat cu un tricou cu numărul 11, al idolului său Mohamed Salah, de la Liverpool, Nasher joacă alături de prietenii săi până târziu, în noapte.    

„Dragostea noastră pentru fotbal și faptul că jucăm pe stradă este lucrul care rămâne neschimbat în viețile noastre care au fost distruse de război. Am crescut jucând acest joc și este liniștitor să știm că nu ne-a fost luat”, a declarat el pentru Al Jazeera.

Citește și: 

Coman a ajuns la Belgrad, iar GSP are povestea necenzurată a „vraciului” Marijana, spusă de ea! A fost tehnician pentru fizică nucleară: „Cine nu acceptă asta nu primește tratament”+ Cum a ajuns în loja lui Djokovic

DEZVĂLUIRI Caz uluitor la Botoșani: acuzat că a luat „galben” intenționat cu Sepsi! „Cineva a mers cu 10.000 de lei la casa de pariuri” » Conducerea clubului va sesiza Comisia de integritate a FRF

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează