INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BARCELONA

Messi a uitat de Neymar! El e noul jucător preferat și a insistat pentru aducerea lui la Barcelona: "Te aștept"

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 07 ianuarie 2018 12:16

Philippe Coutinho, transferat cu 160 de milioane de euro de la Liverpool, e cel mai scump jucător adus în LaLiga. Al 33-lea brazilian blaugrana nu va juca însă în Champions League. A făcut-o la Liverpool.

Cel mai așteptat transfer al iernii a devenit oficial pe 6 ianuarie, încă de la începutul mercato. Philippe Coutinho, 25 de ani, geniul lui Liverpool, și-a luat zborul din Anfield Road. E jucătorul Barcelonei. Al 33-lea brazilian al catalanilor. 

Cum se vor plăti bonusurile

Sâmbătă, primul care a anunțat afacerea a fost jurnalistul britanic Paul Joyce, de la The Times. Era 16:46 în Anglia, o oră mai târziu în Spania și două la București. A dezvăluit că totul e stabilit, 120 de milioane de euro sumă fixă, plus 40 de milioane din bonusuri. La 20:01, clubul blaugrana a confirmat. Contract pe 5 ani și jumătate, până în 2023, clauză de reziliere fixată la 400 de milioane. 

Și o corectură. În final, sunt doar 30 de milioane variabili: cinci pentru fiecare 25 de meciuri oficiale, până la 100 de jocuri (20 de milioane) și cinci la calificarea în grupele Champions în primele două sezoane (10). În total, 150 de milioane, la care Coutinho a plusat cu 10 milioane ca să-i convingă pe șefii lui Liverpool să-l elibereze de angajament. Se va ajunge la 160! Cel mai scump fotbalist achiziționat în LaLiga, al treilea în topul mondial. 

Leo și Suárez: "Te așteptăm"

În spatele acestei achiziții extraordinare stă Leo Messi. Când Neymar a părăsit Camp Nou, primul la care s-a gândit a fost Coutinho. Un superfotbalist și un prieten. Potrivit ziaristului spaniol Francesc Aguilar, pe 24 noiembrie, după ce a primit a 4-a sa Gheată de Aur la fosta fabrică de bere Estrella Damm din Barcelona, argentinianul i-a amintit președintelui Bartomeu de promisiunea că îl va cumpăra pe atacantul carioca. "Bartomeu l-a asigurat atunci că va face imposibilul". Și a reușit. Messi a insistat și el. Aguilar povestește că Leo l-a sunat pe Philippe în decembrie. Îl avea alături pe Luis Suárez. "Te așteptăm în casa noastră!", l-au invitat ei. 

Nu joacă în Ligă și nu e refăcut

În cele din urmă, transferul s-a realizat. Dar Coutinho nu va putea evolua în acest sezon și în Champions League, pentru că a jucat deja în Ligă cu Liverpool. Și mai are o mică problemă. Vine nerefăcut după o accidentare la coapsă. De aceea, nu se știe încă data debutului. Pe 11 ianuarie, cu Celta acasă, în Copa del Rey. Sau pe 14, la San Sebastian, cu Sociedad. Un lucru e cert: Philippe va fi prezentat astăzi pe Camp Nou. 

14.000.000 €pe sezon este salariul lui Coutinho la FC Barcelona (2018-2023)

54 de goluri și 46 de assisturi a avut brazilianul la Liverpool în 201 meciuri (2013-2018)

12 goluri și 9 pase decisive reușise Coutinho în 20 de partide la Liverpool în acest sezon

8 goluria adunat atacantul în vârstă de 25 de ani în 32 de selecții la "naționala" Braziliei

1.200.000 €va primi la transfer Vasco da Gama, clubul care l-a format pe jucător

22 de jucători au evoluat la Espanyol înainte de a ajunge la Barcelona; ultimul e Coutinho

Top 5 transferuri

Nume  Fost club/Actual club An/Sumă
1. Neymar  Barcelona/ Paris SG  2017/ 222*
2. K. Mbappé  Monaco/ Paris SG  2017/ 180
3. P. Coutinho Liverpool/ Barcelona  2018/ 160
4. O. Dembélé Dortmund/ Barcelona  2017/ 145
5.P. Pogba Juventus/ Manchester United  2016/ 105

* Sumele sunt exprimate în milioane de euro

Barça de vis

Ter Stegen - Semedo, Piqué, Umtiti, Jordi Alba - Coutinho, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Dembélé

"Îi anunț pe fanii lui Liverpool că am făcut tot ce a depins de noi pentru a-l convinge pe Coutinho să rămână. Dar el era convins sută la sută că viitorul său este legat de Barcelona. A fost visul lui. Chiar dacă nu l-am lăsat să plece în vară, Coutinho ne-a arătat o latură pozitivă, profesionalismul său. A rămas dedicat, a muncit la antrenamente și a dat totul la meciuri. A jucat fantastic în cinci ani la Liverpool" Jürgen Klopp, manager Liverpool

Real îl putea lua în 2008 cu 2,5 milioane

Miguel Ángel Portugal, fost director tehnic al lui Real Madrid, susține că a fost aproape de a-l transfera pe Coutinho (care avea atunci 16 ani) de la Vasco da Gama în 2008. "Totul era făcut, dar, în ultima clipă, președintele de atunci, Ramón Calderón, a decis să ia alt jucător", spune Portugal. Clubul blanco l-ar fi putut lua cu 2,5 milioane. Imediat, Inter l-a cumpărat cu 3,8 milioane. 

Klopp: "Ne despărțim de un prieten"

Managerul lui Liverpool a vorbit foarte frumos de Coutinho, chiar dacă acesta a ales să plece. "Ne despărțim cu mare tristețe de un bun prieten, de o persoană deosebită, de un jucător fantastic", a declarat Klopp. "Nu e un secret că el a dorit să ajungă din iulie la Barcelona. A fost insistent și ne-a făcut să înțelegem că este transferul visat, pe care îl vrea din toată inima". Antrenorul german a mai spus: "În istoria lui Liverpool au mai fost mari fotbaliști care au părăsit clubul. Dar Liverpool a mers înainte. Nu poți să cumperi inima și sufletul lui Liverpool". 

50 de lire pentru un nou tricou

Liverpool i-a răsplătit pe fanii care cumpăraseră tricoul cu numele lui Coutinho pe spate. Îi ajută să își achiziționeze altul, oferindu-le un voucher de 50 de lire sterline. Suporterii sunt obligați să-l aducă pe cel vechi înapoi. Unii nu mai au însă acel tricou. L-au ars când au aflat că transferul e oficial. 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează