INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Ștefan Radu, „Il Boss” 401 » „Român din naștere, roman prin adopție, lazial în suflet”

Ștefan Radu, pumnul strâns, dăruire, sacrificiu și caracter sunt ingredientele succesului lui Radu pe „Olimpico”
FOTO Guliver/GettyImages
Ștefan Radu, pumnul strâns, dăruire, sacrificiu și caracter sunt ingredientele succesului lui Radu pe „Olimpico” FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 22 martie 2021 09:24 / Actualizat luni, 22 martie 2021 10:30

Ștefan Radu (34 de ani) a devenit ieri, în meciul cu câștigat de „biancocelesti” cu Udinese, scor 1-0, jucătorul cu cele mai multe prezențe în istoria lui Lazio (401). Azi se împlinesc și opt ani de când a purtat ultima oară tricoul naționalei.

N-a existat niciun fotbalist român cu o asemenea longevitate la un club din vestul Europei. Nici n-am avut un model de atașament față de culorile unui club din elita continentală, dispus să și renunțe la națională numai pentru a se dedica echipei unde a cunoscut gloria și consacrarea, devenind și un idol pentru tifoserie, și exemplu de urmat în cariera sportivă. Nimeni n-a rezistat atâtea sezoane sub aceleași culori, mai ales într-un campionat atât de solicitant, fizic și tactic, precum Serie A. A făcut-o Ștefan Radu, intrat în 2021 în al 14-lea an consecutiv la Lazio. „Il Boss” e și cel mai fidel fotbalist străin din Il Calcio, postură preluată după ce Marek Hamšík s-a despărțit în 2019 de Napoli.

Cristi Chivu a rezistat 7 ani, Răzvan Raț a prins 10

Așa cum vulturul de pe stema grupării capitoline zboară spre noi culmi, la fel și fundașul român de 34 de ani a reușit să reziste fenomenal la gruparea de pe „Olimpico” și să devină primul cu peste 400 de meciuri la un club important de afară. Acum, a intrat definitiv în istoria lazială, egalându-l și pe cel mai prezent fotbalist biancocelest, Beppe Favalli. 

E suficient să privim în spate și să vedem că următorul în privința permanenței la un club în străinătate e Răzvan Raț (2003-2013) la Șahtior, cu 254 de meciuri sub comanda lui Mircea Lucescu (nici el n-a rezistat atât la echipa din Donețk).

Ștefan Radu, 8 ani de la retragerea de la echipa națională

„Nemții” Marcel Răducanu, Ionuț Lupescu și Dorinel Munteanu nu au depășit șase sezoane la Dortmund, Leverkusen și Wolfsburg. Cristi Chivu s-a retras înainte să îl încheie pe al șaptelea la Inter, iar Mutu, unicul român cu peste 100 de goluri marcate în Serie A, a plecat după 5 ani la Fiorentina

Azi se împlinesc fix opt ani de când „Il Boss” a purtat ultima oară tricoul echipei naționale. Dar povestea de succes continuă la Lazio. 401 și numărătoarea merge mai departe. Poate chiar și-n sezonul viitor, după care Radu ar putea primi un post în conducerea clubului.

Meciurile lui Ștefan Radu

Serie A327
Cupa Italiei25
Supercupa Italiei4
Champions League3
Europa League42

TOP Români în Serie A

  1. Ștefan Radu
327
2. Adrian Mutu271
3. Cristi Chivu200
4. Norbert Hofling169
5. Paul Codrea133

Topul fidelității la club în Italia

  • Jucătorii aflați în activitate în Serie A, conform transfermarkt.de
JucătorEchipăPerioadă
1-2. F. MagnanelliSassuolo15 ani, 8 luni, 19 zile
1-2. G. ChielliniJuventus15 ani, 8 luni, 19 zile
3. Ș. RaduLazio13 ani, 2 luni, 19 zile
4. F. RossiAtalanta11 ani, 7 luni, 18 zile
5. L. InsigneNapoli11 ani, 2 luni, 18 zile

E emoționant să știu că sunt primul. Am debutat în urmă cu 13 ani într-un meci cu Fiorentina. Ajunsesem la Roma de 3 zile, mă antrenasem foarte puțin cu echipa. Dar voi ține minte toată viața. Unicul meu obiectiv e să câștig mereu următorul joc. Nu alerg după recorduri, ci vreau să las un semn aici, la Lazio

Ștefan Radu, fundaș Lazio

Ștefan Radu a egalat recordul lui Favalli, are și el cele mai multe meciuri din istoria lui Lazio. Merită felicitat. A ajuns aici de mic și a realizat lucruri importante. E frumos să vezi cât de mult ține la Lazio. Chiar și după ultima operație a revenit imediat pentru a ajuta echipa. Sunt norocos să-l am, e un jucător important pentru noi

Simone Inzaghi, antrenor Lazio

Periplul de 4.799 de zile către momentul istoric trăit pe „Dacia Arena”, din Udine, a început pe 30 ianuarie 2008 pentru junele fundaș, doar împrumutat de SS Lazio. Folosit stoper stânga, într-o apărare în patru, de antrenorul Delio Rossi, Ștefan Radu bifa primele 90 de minute în Italia și o calificare în semifinala Cupei, 2-1 cu Fiorentina lui Mutu, numai rezervă. „Echipa are mai multă siguranţă cu Radu în teren. Românul ne-a demonstrat că deja s-a integrat foarte bine şi că are mult potenţial, proiectul nostru începe să capete contur”, dezvăluia președintele Claudio Lotito.

Ștefan Radu, în TOP 10 apărători din Serie A

Avea pe spate numărul 2 lăsat de Stendardo (cel ce l-a rupt pe Zicu, pe fostul „23 August”), ca locul pe care l-a ocupat în topul prezențelor biancoceleste până la meciul cu friulanii. Jucau la capitolini Pandev, Kolarov și actualul director sportiv, Tare, iar dincolo, Vieri, Frey și Montolivo... Deja în aprilie, evoluțiile lui Fane l-au convins pe Lotito să adauge 4,5 milioane euro milionului plătit pentru primele 6 luni de transfer de la Dinamo. 

Treptat, i-a câștigat încrederea lui Rossi, dar cel mai bine s-a descurcat cu Edoardo Reja, venit după ce Radu cucerea primul său trofeu, Supercupa Italiei la Beijing, cu Inter. A progresat rapid, astfel că în vara lui 2010 a ajuns chiar să fie considerat „printre cei mai buni zece apărători din Serie A”, intrând în atenția lui Inter și Bayern. Nu l-a tentat niciodată să plece, a prins gustul Il Calcio, a trecut și peste o operație de menisc la genunchiul drept, iar în iulie 2011 a acceptat să semneze prelungirea, până în 2016.

Cupa Italiei câștigată în „Derby della Capitale”

A trebuit să treacă aproape 5 ani până la primul gol într-un joc cu Maribor din Europa League și ceva mai mult până la întâia mare satisfacție, finala Cupei Italiei (a doua în carieră) câștigată contra rivalei Roma, pe 26 mai 2013. Devenit o voce ascultată în vestiar, un senator respectat, „Il Boss” n-a vrut să accepte să preia banderola de căpitan după plecarea lui Biglia, cedându-i-o lui Lulici, chiar dac-au fost jocuri în care și-a condus echipa din teren cu ea pe braț. „Român din naștere, roman prin adopție, lazial în suflet”, suna caracterizarea liderului român din presa locală. 

Ar fi ajuns mai bun și mai sus dacă n-ar fi fost afectat de accidentări sau de o fragilitate musculară ce l-a împiedicat să aibă continuitate. De aceea, a decis să renunțe la națională, să dea totul pentru Lazio, unde s-a adaptat și trecerii la rolul de stoper stânga, într-un sistem cu trei apărători. Capitala Italiei devenise deja casa lui, acolo și-a întemeiat o familie și nimic nu-l putea convinge să schimbe locul. A mai reînnoit o dată, gândindu-se ferm să se retragă acolo.

148 de jocuria ratat din cauza problemelor medicale. Cea mai lungă absență după accidentare a fost de 112 zile și 12 meciuri, acum patru sezoane, după o leziune musculară

14 selecțiila echipa națională a avut Radu. Ultima apariție, pe 22 martie 2014, 2-2 cu Ungaria, în care a jucat 90 de minute

Ștefan Radu, „Il Boss” 401 » „Român din naștere, roman prin adopție, lazial în suflet”
Alexandra și Ștefan, la castelul Sant’Angelo, având în spate Basilica San Pietro FOTO Guliver/GettyImages

Perfect feeling for Ștefan Radu

Venirea lui Simone Inzaghi în 2016, după vara agitată în care s-a încercat aducerea lui El Loco Bielsa, i-a consolidat poziția. Și i-a dublat numărul trofeelor în Il Calcio, cu două Supercupe ale Italiei și o Cupă. A știut să îi dozeze efortul, să-l menajeze la nevoie (l-a scos de pe lista pentru Serie A în acest sezon, în perioada cât a fost accidentat) și să îi garanteze șansa de a intra în „Olimpul” clubului. 

6 trofeea cucerit Ștefan Radu cu Lazio în cele 14 sezoane: 3 Cupe și 3 Supercupe ale Italiei

Așa a ajuns să debuteze la 34 de ani împliniți în grupele Ligii Campionilor, obiectiv la care a visat de la acea "dublă" de calificare cu Dinamo - Lazio dinaintea transferului. Și să atingă o cifră inimaginabilă pentru un român în vestul Europei. 400 de partide la același club, performanță bifată de Radu tot în Ligă, la returul „optimilor” cu Bayern, pe „Allianz Arena”.

135 de minuteare Ștefan Radu în Ligă, debutând în grupele actualei ediții în partida cu Bruges (2-2), pe 8 decembrie

Ștefan Radu, „Il Boss” 401 » „Român din naștere, roman prin adopție, lazial în suflet”
Ștefan Radu și bosniacul Senad Lulici, după Supercupa Italiei cucerită pe 22 decembrie 2019 (3-1 cu Juventus) FOTO Guliver/GettyImages

Povestea transferului la Lazio

STRATEGIA LUI BORCEA

Cristian Borcea, fostul acționar al lui Dinamo la momentul tranzacției, a dezvăluit, la „Prietenii lui Ovidiu”, că Lazio nu mai voia să-l păstreze pe Fane Radu după primul an de contract, însă Giovanni Becali a făcut presiuni la AS Roma să-i „inventeze" o ofertă de cinci milioane de euro, cu care i-a păcălit pe cei de la Lazio. „Ștefan Radu a fost împrumut un an de zile cu un milion de euro și ăia de la Lazio nu mai voiau să-l ia. Atunci, Giovanni, ce controla tot și era un geniu, a vorbit la AS Roma să-i trimită fax că vor să ne dea 5 milioane pe Ștefan Radu. 

Era ca și cum un jucător de la Dinamo ajunge la Steaua! Îi omorau suporterii p-ăia de la Lazio! Și-așa am luat noi 4 milioane de euro pe Ștefan Radu! Dar el făcea banii ăștia, iar cea mai bună dovadă e că a rămas acolo de atât timp. A fost căpitan, a jucat meci de meci. Mai arătați-mi un alt român în Italia care face așa ceva!”.

Momentul de cumpănă pentru Ștefan Radu

SCOS DIN LOT, SALVAT DE INZAGHI!

Acuzat de directorul sportiv de dezinteres la pregătiri și că-și accentuează accidentările, Radu a fost la un pas de transfer în iulie 2019, Fenerbahce dorindu-l cu orice preț.

N-a fost totul doar lapte și miere în toată această poveste de iubire între Radu și biancocelesti. Ștefan nu s-ar mai fi apropiat măcar de record dacă în vara lui 2019 drumul său s-ar fi separat de clubul la care s-a consacrat în Italia. Totul s-a întâmplat ca o furtună apărută pe cerul senin. „Radu a fost dat pe uşă afară și i s-a comunicat decizia la finele stagiunii, chiar în faţa întregii echipe. E un paradox, având în vedere că în noiembrie i se reînnoise contractul până în 2021. Lazio vorbeşte de randamentul său slab, însă numai în a doua parte a sezonului el nu a avut continuitate, din cauza accidentărilor”, dezvăluia presa locală. A ratat cantonamentul din iulie.

  • „«Lovit» la derby!”

Ieșiseră acuzaţii grave împotriva fundaşului român: "Din sferele înalte ale clubului, consultând doctorii şi diagnosticele puse, au apărut suspiciuni că şi-ar fi prelungit accidentările, ba chiar în unele meciuri s-a dat lovit. A cântărit, mai ales absenţa, «nejustificată» potrivit staffului medical, în derby, deşi Ştefan se jura că îl doare glezna. De câţiva ani, directorul sportiv Tare îl luase la ochi pentru lipsa de implicare la antrenamente. Ca simbol al echipei, Radu s-a simţit sigur de locul său şi nu a mai arătat spiritul cu care i-a cucerit pe tifosi".

  • Legământ pe viață

Radu s-a apărat și a negat scandalul: „E inutil să spun că tot ceea ce circulă sunt doar prostii. Mereu am zis şi repet c-aş fi vrut să rămân pe viaţă la Lazio. Nu am pretins niciodată un post de titular cu nimeni!”. Atunci a refuzat oferte de la Napoli, Fenerbahce și Parma, care-l tentau cu salarii mai bune. A preferat să aștepte și salvarea a venit de la Simone Inzaghi, fostul său coleg de cameră, cu care s-a înțeles excelent și în relația antrenor-jucător. L-a reprimit în lot. 

157 de meciuriare Radu cu Simone Inzaghi antrenor. Cele mai multe dintre toți cei cu care a lucrat în carieră

Meciuri all-time la Lazio

1-2. Ștefan Radu401
1-2. G. Favalli401
3. G. Wilson394
4. P. Negro377
5. S. Lulici358

500 de meciuriîn total are Ștefan la Lazio, Dinamo și Dinamo II în cariera sa începută în 2004

Meciuri Serie A la Lazio

  1. Ș. Radu
327
2. A. Pucinelli319
3. G. Favalli298
4. G. Wilson 286
5. E. Flamini272

23 de partidea jucat cu Milan, cel mai des înfruntat adversar în Serie A. Cele mai multe victorii le are cu Fiorentina (15 din 19 meciuri)

8 goluria înscris Ștefan Radu pentru Lazio: 6 în prima repriză, două după pauză

Cifrele lui Radu la Biancocelesti:

  • 33.805 minute
  • 391 de meciuri titular 
  • 20 de assisturi 
  • 96 de cartonașe galbene 
  • 5 cartonașe roșii (3 direct)

10 milioane de €e cota de top atinsă de Ștefan Radu, conform transfermarkt, ianuarie 2013 -ianuarie 2015. Acum, la 34 de ani, a scăzut la 2,5 milioane, cât valora când l-a vândut Dinamo

Echipa celor mai fideli laziali

Primul „11”: Marchetti (7 ani) - Zauri (7 ani), Siviglia (6 ani), Ș. Radu (13 ani) - Candreva (5 ani), Milinkovici-Savici (6 ani), C. Ledesma (9 ani), Parolo (7 ani), Lulici (10 ani) - Mauri (10 ani), Rocchi (9 ani)

1,2 milioane €câștigă (în scădere de la 1,4) în acest sezon plus bonusuri funcție de meciuri. La nivelul de top al câștigurilor românilor în Serie A: Tătărușanu (Milan), Man (Parma)

VIDEO. Dezvăluire incredibilă făcută de Borcea: "Hai să vă spun eu cum l-am vândut pe Ștefan Radu! Giovanni a cerut un fax de 5 milioane de la AS Roma!"

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Legenda lui Rangers cere excluderea Slaviei din Europa League » Cehii contraatacă: „Suspendare de doi ani”

O nouă ipoteză privind viitorul lui Messi: „Dacă Maradona a făcut-o, o să vrea și el”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
spartanul_1
spartanul_1  •  22 Martie 2021, 12:29

Felicitări şi la cât mai multe meciuri în continuare! Aşteptăm să vedem aşa ceva şi din "pepiniera" lui jijică, de la vopsitorie!

calinescu_
calinescu_  •  22 Martie 2021, 11:20

CAND TE GANDESTI CA ERA CHEMAT LA NATIONALA CA SA FIE REZERVA LUI CHIRICHES SI A LUI RAT SI LATOVLEVICI .....!!!! ASTA ESTE MOTIVUL PENTRU CARE NU A VENIT LA NATIONALA ....!!!! MULTI SE PREFAC CA NU CUNOSC ASTA ...!!!

searover
searover  •  22 Martie 2021, 11:02

Felicitari si respect, Stefan!! Pariez ca apar in scurt timp bolnaviorii de patriotism, uluiti ca sunt oameni care refuza sa se balaceasca la nationala in aceleasi laturi ca alde Giovani, Gigi, Stoichita, etc

Vezi toate comentariile (5)
Comentează