INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  STADION

GALERIE FOTO Unde se va construi și cum va arăta cel mai mare stadion din lume » 500 de milioane pentru arena de 115.000 de locuri!

Așa va arăta de sus noul Grand Stade de Casablanca +9   FOTO
Așa va arăta de sus noul Grand Stade de Casablanca

Articol de - Publicat marti, 26 martie 2024 17:20 / Actualizat marti, 26 martie 2024 18:08

Grand Stade de Casablanca va avea o capacitate de 115.000 de locuri și va fi ridicat pentru a găzdui jocuri la CM 2030, competiție organizată de Spania, Portugalia și Maroc. Din calculele proiectanților, arena din nordul Africii va costa 500 de milioane de dolari și ar trebui să fie inaugurată în 2028, sperând să primească și finala.

Cupa Mondială din 2030, organizată pe două continente și în trei țări - Spania, Portugalia și Maroc - ar putea beneficia de cel mai mare stadion de pe planetă! Unul care va fi ridicat în speranța că va găzdui și finala competiției. Grand Stade de Casablanca ar urma să aibă 115.000 de locuri, o capacitate unică în lume la standardele cele mai moderne.

FOTO. Așa va arăta Grand Stade de Casablanca

Grand Stade de Casablanca
Grand Stade de Casablanca
Grand Stade de Casablanca
Grand Stade de Casablanca
Grand Stade de Casablanca
+5 FOTO

Și nici n-ar trebui să fie prea scump, conform primelor estimări prețul de construcție cifrându-se la 500 de milioane de dolari (5 miliarde de dirhami), aproape de două ori mai mare decât a „înghițit" Arena Națională (257 milioane $), inaugurată la București în septembrie 2011. Grande Stade de Casablanca ar concura la ultimul act al CM 2030 cu Santiago Bernabeu și cu Camp Nou.

Primul proiect viza construcția stadionului în 2010

Lucrările de pregătire au început deja pe un teren întins pe 100 de hectare, situat la 38 km nord de Casablanca, în orașul El Mansouria, în apropierea aeroportului Benslimane, în urma aprobării finanțării publice în octombrie 2023. Inițial, stadionul era prevăzut a se construi pentru CM 2010 dacă ar fi primit organizarea acelui turneul final, apoi s-a spus că n-ar avea decât maximum 93.000 de locuri, pentru ca acum marocanii să mizeze mai tare. „Vor face presiuni asupra FIFA să li se acorde marea finală", a dezvăluit tabloidul The Sun.

2miliarde de dolari ar urma să investească guvernul marocan în infrastructura pentru CM 2030, dar care va fi folosită și la Cupa Africii pe Națiuni 2025, mai puțin Grande Stade de Casablanca

Participă și firma ce a lucrat la arena lui Tottenham

De ridicarea lui se vor ocupa trei firme, americanii de la Populous și M-E Engineers (au făcut și noul White Harte Lane), Maffeis Engineering din Italia și consultantul britanic Rider Levett Bucknall. Proiectul a fost acordat arhitectului marocan Tarik Oualalou, ales dintre 12 candidați, și viitoarea ultramodernă arenă ar urma să fie casa „Leilor din Atlas" și pentru două cluburi din Casablanca, Raja și Wydad.

Proiectul mai include construcția unei săli de sport, vestiare, săli pentru servicii medicale, un centru media, patru terenuri de antrenament și parcări securizate. Detaliile geometrice și mesajul transmis de moderna construcție au rezultat în urma consultării a peste 30 de triburi din Maroc și alte state aflate în nord-vestul Africii, încercând să emuleze tradiționalul "moussem", locul unde se adunau toți reprezentanții triburilor menționate.

Noua arenă din Casablanca va corespunde tuturor standardelor impuse de FIFA. Și va fi un avantaj imens pentru țară, ridicând Marocul pe cea mai înaltă platformă globală de dezvoltare a infrastructurii sportive - Francois Clement, unul dintre șefii companiilor constructoare

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Gică Hagi, înaintea lui Neymar și Salah în Top 100 all-time: „Unul dintre cei mai creativi ai istoriei
IERARHIE
Gică Hagi, înaintea lui Neymar și Salah în Top 100 all-time: „Unul dintre cei mai creativi ai istoriei" » Surprize mari la Top 10: „Nu-mi pare rău pentru Cristiano"
Joey Barton, derapaj scandalos, după prăbușirea unui pod în Baltimore: „Așa se întâmplă dacă femeile ajung să conducă vapoare!”
SUA
Joey Barton, derapaj scandalos, după prăbușirea unui pod în Baltimore: „Așa se întâmplă dacă femeile ajung să conducă vapoare!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
brentford
brentford  •  26 Martie 2024, 21:54
Postat de cirus11 pe 26 Martie 2024, 21:08

Aia nu trece niciodata peste lacomie... de ce ar ceda spaniolii finala? parca ei organizau vreo 2/3 dintre meciuri.

Probabil spaniolii vor primi o semifinala,care se va juca cu casa inchisa oricum. Plus ca in Maroc nu vor fi probleme de securitate,avand in vedere ca nu poti cumpara alcool la orice colt de strada.

cirus11
cirus11  •  26 Martie 2024, 21:08
Postat de brentford pe 26 Martie 2024, 19:19

Nicio problema. Se va aplica regula “politically correct” si vor primi finala.

Aia nu trece niciodata peste lacomie... de ce ar ceda spaniolii finala? parca ei organizau vreo 2/3 dintre meciuri.

brentford
brentford  •  26 Martie 2024, 19:19
Postat de cirus11 pe 26 Martie 2024, 18:42

Problema lor este ca e gata si Nou Nou Camp... si ala o sa aiba peste 100.000 locuri

Nicio problema. Se va aplica regula “politically correct” si vor primi finala.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează