INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  ANGLIA - CROAȚIA 1-2

CROAȚIA - ANGLIA 2-1 // Selecționerul Dalici, în culmea fericirii: "Dumnezeu ne-a dat șansa revanșei în fața Franței! De 20 de ani suntem obsedați de Thuram" 

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat joi, 12 iulie 2018 10:16

Croația a câștigat în fața Angliei, 2-1 după prelungiri în semifinala CM, și va juca duminică, de la ora 18:00 în finala Campionatului Mondial 2018, cu Franța.

Selecționerul croat, Zlatko Dalici, își admiră jucătorii: "Era incredibil, nimeni nu voia să iasă de pe teren, să abandoneze lupta. Sunt mândru de ei. Asta arată caracterul nostru. Suntem gata de Franța".

Croația, eroica echipă a lui Modrici, nu poate fi învinsă. Nu poate. De trei ori a fost condusă în meciurile eliminatorii și de fiecare dată a revenit mai puternic, câștigând. De trei ori a intrat în prelungiri, de două ori a ajuns la penaltyuri și totuși rezistă, dincolo de orice limită. Inima ei bate prea tare pentru orice adversar. Este cea mai bună performanță din istoria acestei echipe. Și nici acum nu vrea să se oprească. Vrea totul într-un moment de extaz.

"Nu pot să vă învăț fotbal. Sunteți fantastici"

Zlatko Dalici e fericit. Plânge iar, ca după fiecare calificare, și vorbește despre jucătorii săi, pe care îi admiră. "Când am început pregătirea, în urmă cu o lună și jumătate, le-am spus: «Nu pot să vă învăț fotbal. Sunteți fantastici. Tocmai de aceea, trebuie să aveți încredere. Vom reuși!». Și, chiar dacă unii erau puțin sceptici în acele clipe, toți sunt acum mai puternici mental decât mine", afirmă selecționerul, venit la conferință îmbrăcat în tricoul lui Ante Rebici.

"Ultima partidă ca și cum ar fi prima"

Își amintește că "atunci când am sosit aici, în Rusia, cineva zicea că ne pregătim pentru meciurile din grupă. Nu, ne pregăteam pentru finală. De aceea am venit. Și nu avem niciun drept să căutăm vreun alibi. O zi mai puțin de odihnă? Nu contează! Trebuie să jucăm ultima partidă ca și cum ar fi prima". 

Sunt "vatreni" gata de Franța? Sunt. Iată exemplul: "Voiam să fac o înlocuire și nimeni nu voia să iasă de pe teren, nimeni nu voia să abandoneze lupta. Era incredibil. Sunt mândru de ei. Asta arată caracterul nostru, forța, energia... Aceștia suntem noi". 

"De-abia ne așezaserăm în fotolii"

Dalici are Franța în minte de două decenii, ca toți croații. "În 1998, încă jucam, dar am fost la Mondial ca fan. Am stat doar la primele trei meciuri. M-am întors, pentru că urma să reiau pregătirile", povestește el. "Am văzut semifinala la televizor. A fost ceva... Încă sărbătoream golul lui Šuker, de-abia ne așezaserăm în fotolii, iar Thuram ne-a egalat. De douăzeci de ani suntem obsedați de Thuram. Dumnezeu ne-a dat șanse revanșei în fața Franței". 

"Experții nu sunt chiar experți. Nu cunosc Croația"

O performanță imensă, dar antrenorul știe că "vom înfrunta Anglia în septembrie în Liga Națiunilor și nu avem unde să jucăm, nu avem un stadion. Acestea sunt condițiile noastre. Însă avem inimă, avem calitatea fotbaliștilor. De aceea, experții care anunțau că Anglia ne va învinge nu sunt chiar experți. Nu cunosc Croația. Nu și-au dat seama că echipa mai bună e Croația".

"Acesta a fost cel mai bun joc al nostru, peste cel cu Argentina. Le-am spus băieților să se bucure de fotbal și s-au bucurat. Am fost mai inteligenți decât englezii, mai buni decât ei. Unii jucători au intrat pe teren cu mici accidentări, de genul acelora care te fac să pierzi apoi multe meciuri. Dar toți vor să fie acolo, în mijlocul luptei. Asta mă face cel mai fericit. Franța? O echipă de mare calitate, cu fotbaliști de top. Vom avea încă un adversar dificil. Cel mai dificil. Am un mare respect pentru Franța. Fiecare dintre noi va trăi finala la maximum" Zlatko Dalici, selecționer Croația

1 este numărul jocurilor eliminatorii pierdute de Croația la Mondial: acea semifinală de la CM 1998, în fața Franței (1-2); mai are 4 victorii și două egaluri

3meciuri cu prelungiri (două cu penaltyuri) a avut Croația, prima echipă care ajunge într-o finală de Mondial după un asemenea traseu; la Euro, i s-a întâmplat Portugaliei, în 2016

5 participări la Mondial are Croația și prima sa finală; Franța a avut nevoie de 10 turnee pentru a disputa prima finală 

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează