INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  CM 2018

FOTO Descoperire fabuloasă în Brazilia! Panini cu fotbaliști români interbelici: cum arată jucătorii care ne-au reprezentat la Mondialele din din '30, '34 și '38

Articol de - Publicat sambata, 23 iunie 2018 18:06

Patru prieteni brazilieni au strâns imagini cu jucătorii care ne-au reprezentat la Mondiale, inclusiv la cele din '30, '34 și '38, în albume unicat.

Nu mulți știu că România a fost prima echipă înscrisă la un Campionat Mondial de fotbal, ediția 1930, disputată în Uruguay. Puțin mai mulți au aflat că "tricolorii" au participat chiar la primele trei ediții, inclusiv în 1934 și 1938.

Iar toți care cunosc situația echipei naționale interbelice au idee cât de greu e să găsești informații sau date despre fotbaliștii de-atunci. Mai mult, fotografii.

Patru prieteni brazilieni au plecat pe urmele pozelor. Și nu numai ale românilor!

Pasionați de fotbal vechi

Astfel, Heriberto Ivan Machado, Rogerio Michailev, Armando Kolbe Junior și Luiz Fernando Evaristo au avut ideea de a scoate albume de tip Panini cu toate Campionatele Mondiale din 1930 încoace.

Iar GSP.ro a stat de vorbă cu ultimul. "Este un proiect pe care l-am început cu câțiva prieteni. Suntem cu toții pasionați de fotbalul vechi, de anii romantici ai sportului. Așa am ajuns să strângem imagini cu fotbaliștii din anii '30 și până în zilele noastre", spune Evaristo.

Greu cu românii, peruanii și bolivienii

Iar fotografiile cu fotbaliștii români sunt la mare preț. "Sunt foarte, foarte rare. Le-am găsit cu greu și încă mai avem lipsuri, fără de care nu putem publica aceste albume. În afară de români, avem probleme și cu peruanii și bolivienii din 1930. Au nume asemănătoare, nume comune, care pot fi găsite cu mare greutate", plusează Luiz. Peru este chiar prima adversară a României din istorie la un Campionat Mondial, naționala statului sud-american pierzând întâlnirea, 1-3.

Toate numele mari

Sud-americanii au prelucrat fotografiile astfel încât jucătorii să fie îmbrăcați în echipamentele din anii respectivi. Iar din naționala României nu lipsesc toate numele mari din perioada interbelică.

  • Rudy Wetzer, căpitanul României în Uruguay 1930;
  • Adalbert Deșu, marcatorul primului gol românesc la un CM;
  • Ștefan Dobay, celebrul atacant al Ripensiei, cunoscut pentru șutul său puternic, marcator la CM 1934;
  • Giussy Baratky, legenda Rapidului, prezentă la CM 1938;
  • Iuliu Bodola, golgeterul României interbelice;
  • Silviu Bindea, primul român care a dat "dublă" la CM.

Mai au nevoie de doi români!

Cei patru prieteni caută poze cu încă doi români. Este vorba de Istvan Klimek, fost fotbalist la necunoscuta ILSA Timișoara, care a apărut în lotul naționalei la Mondialul din 1934. Apoi, cu cel mai puțin sonor nume din 1938, Ștefan Dobra, atacant la Gloria Arad, om care n-a jucat nici el la respectivul turneu.


*O parte din lotul României din 1930


*Titularii din 1934


*Titularii din 1938


*Așa arată primele 5 albume în formă brută


*Primul "11" din întâiul meci românesc la un Mondial, 3-1 cu Peru, 1930

2 fotbaliști români
se numără printre cei 5 jucători interbelici care au apărut la primele trei ediții de CM: Rudolf Burger și Nicolae Kovacs

8 jucători
a dat Ripensia Timișoara la ediția 1934 a CM, record depășit pentru România doar de Dinamo în 1990 (10 jucători)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (32)
haideusicfr
haideusicfr  •  24 Iunie 2018, 17:42
Postat de Radu Fifea pe 24 Iunie 2018, 08:57

'Ratatul' de Stanciu e golgeterul la zi al echipei nationale si joaca cu succes intr-un campionat superior celui de la noi si, ATENTIE!!!, in prima liga, nu intr-a IV-a :))). Fara Steaua/FCSB fotbalul romanesc este un mare zero!!!! Scoate unchia din gat ca faci buba! Mai ai ma zebzecule frati pe acasa? :))))

Fara fcsb-ul asta al tau cu Stanciu cu tot fotbalul romanesc ar fi mai performant.Si mai corect.

109684413202521
Cornel Brincoveanu  •  24 Iunie 2018, 17:05
Postat de andrei.33 pe 23 Iunie 2018, 23:05

Numai nume de romani prin echipa aia.

Bai fraiere , atunci era o mare comunitate de evrei in Romania! Ei faceau sport fiindca traiau in marile orase, erau educati si patrioti! Alaturi de romani si unguri din Ardeal faceau fotbal de calitate pentru acele vremuri si reprezentau Regatul Roman , tara ! Atit ai putut sa observi tu cu tartacuta aia, ca nu -i chema Popescu, Niculescu, Trandafir, sau Mitica!? Du-te la o bere si sparge seminte, tata !!!

102031457272119
Radu Fifea  •  24 Iunie 2018, 09:02
Postat de haideusicfr pe 23 Iunie 2018, 19:18

Nu sunt toti "romani",mai mult,nici macar bucuresteni. Cum vine asta ? Si au jucat 3 campionate mondiale.

Pai au jucat pt. ca era pionieratul fotbalului. Mai mult, venea cine dorea. Erau invitate tarile sa participe, unele acceptau, asa cum am facut si noi, altele nu. Repet, era pionierat. Daca nici atunci n-au reusit mare lucru, iti dai seama ce fotbal avea si la acea vreme.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează