INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  EURO 2024

Belgienii nu ne pot înfrunta la Euro cu fotbalistul pe care ar fi vrut să-l „fure" Serbiei! + Ce se întâmplă cu De Bruyne și cu selecționerul

Domenico Tedesco, încadrat de Edi Iordănescu și de Francesco Calzona, selecționerul Slovaciei, la tragerea la sorți a grupelor CE 2024 Foto: Guliver/GettyImages
Domenico Tedesco, încadrat de Edi Iordănescu și de Francesco Calzona, selecționerul Slovaciei, la tragerea la sorți a grupelor CE 2024 Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 14 martie 2024 14:12 / Actualizat joi, 14 martie 2024 16:30

Domenico Tedesco, selecționerul ”diavolilor roșii”, ar fi vrut să-l aibă la turneul final, împotriva ”tricolorilor”, pe Mile Svilar. Dar portarul Romei a jucat la naționala mare a Serbiei și nu mai poate evolua pentru seniorii Belgiei, țară căreia i-a purtat tricoul la juniori. Acesta e motivul interdicției: Svilar a schimbat o dată federația, nu mai are dreptul și a doua oară.

Belgienii, favoriții grupei noastre la Euro, au rezolvat o problemă. I-au prelungit contractul selecționerului. Înaintea amicalelor cu Irlanda (23 martie, Dublin) și Anglia (trei zile mai târziu, Londra), federația de la Bruxelles a anunțat că Domenico Tedesco va continua încă doi ani, până la sfârșitul Mondialului din 2026.

Selecționerul Tedesco și-a prelungit contractul: „E dificil să joci contra României"

Foarte tânăr, 38 de ani, antrenorul italo-german a venit la „Rode Duivels" pe 8 februarie 2023, câștigând clar grupa din preliminarii, neînvins, cu opt victorii și două egaluri.

Mbappe, tot mai departe de Jocurile Olimpice! De ce are șanse mari să rateze competiția din Paris
FRANȚA
Mbappe, tot mai departe de Jocurile Olimpice! De ce are șanse mari să rateze competiția din Paris

Această decizie, de a-i extinde acordul, era așteptată. Directorul general al forului belgian, Piet Vandendriessche, spunea în ianuarie într-un interviu pentru Het Laatste Nieuws: „Suntem fericiți cu el. S-a descurcat foarte bine. După o perioadă dificilă, ne-a calificat la Euro cu două meciuri înainte de finalul campaniei".

Tedesco are ca obiectiv minimum „optimi" la CE 2024, dar nu privește adversarii cu superioritate. „Pe hârtie, avem prima șansă. Din fericire, fotbalul se joacă pe teren. Am evitat Franța, Spania sau Anglia pentru că am câștigat grupa și am fost în urna 1.

Însă România a fost și ea prima în serie, fără înfrângere, depășind Elveția. Slovacia a pierdut numai două partide într-o grupă cu Portugalia, ambele în fața lusitanilor, ambele la limită. Și România, și Slovacia aveau tot dreptul să fie la Euro, e dificil de jucat împotriva lor", a declarat el pentru Transfermarkt după tragerea la sorți din decembrie.

Tedesco l-ar fi vrut pe Svilar în locul lui Courtois. Regulamentul FIFA îi interzice

Selecționerul, în conflict cu Thibaut Courtois, care a renunțat la Euro deși e așteptat să revină la Real Madrid la jumătatea lui aprilie după ruptura suferită la ligamentele încrucișate ale genunchiului în august 2023, a încercat să-l „fure" Serbiei pe Mile Svilar pentru acest turneu final.

Svilar, 24 de ani, devenit titular la AS Roma, s-a născut în Belgia și a evoluat pentru toate naționalele de juniori și tineret ale „diavolilor roșii". Dar a ales Serbia datorită părinților săi, debutând pe 1 septembrie 2021 într-un amical contra Qatarului (4-0).

Tedesco a crezut că, dacă are doar o selecție la sârbi, Svilar poate trece la prima națională belgiană. Presa sârbă a susținut în ultimele zile că goalkeeperul a ales Belgia. O mutare interzisă însă.

Belgienii nu ne pot înfrunta la Euro cu fotbalistul pe care ar fi vrut să-l „fure
Mile Svilar, integralist în 15 meciuri la Roma în acest sezon, are contract în „Cetatea Eternă” până în 2027 Foto: Guliver/GettyImages

„Nu l-am convocat în lotul pentru testele cu Irlanda și Anglia. Motivul: nu poate juca la noi. Nu mai e posibil să schimbe federația, specialiștii ne-au explicat clar", a explicat în Het Nieuwsblad.

Conform regulamentului FIFA, dacă ai hotărât o dată să schimbi naționala și i-ai purtat tricoul, nu mai poți să evoluezi pentru altă selecționată. Svilar ar fi avut dreptul de a juca la seniorii Belgiei doar dacă nu ar fi fost activ la juniorii ei. Iar Mile a ales în 2021 să renunțe la Belgia în favoarea Serbiei.

Tedesco renunță acum la De Bruyne. Iar s-a accidentat și nu vrea să rateze Euro

O altă veste rea pentru Tedesco. Nu l-a convocat la amicalele cu Irlanda și Anglia pe Kevin De Bruyne. S-a accidentat iar. Absent în prima parte a sezonului din cauza unei grave rupturi musculare, KDB are acum o leziune la aductori. Nu serioasă, dar selecționerul vrea să-l menajeze gândindu-se numai la Euro.

„Am discutat miercuri cu doctorul și cu Kevin și am decis că riscul e prea mare", a afirmat Tedesco în conferința de presă de joi. „E responsabilitatea mea să țin cont de jucător. Dacă el nu se poate antrena și juca, trebuie să-l protejez. Avem nevoie de Kevin la Euro".

De Bruyne, 32 de ani, e incert pentru următoarea partidă a lui Manchester City în Premier League. Una extrem de importantă, pe 31 martie, acasă cu Arsenal.

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Barcelona vrea să-și blindeze noul supertalent. Contract până în 2030 și clauză de reziliere mult mărită!
SPANIA
Barcelona vrea să-și blindeze noul supertalent. Contract până în 2030 și clauză de reziliere mult mărită!
Un supercomputer a evaluat șansele echipelor din „sferturi” de a cuceri Liga Campionilor » Cum stă Barcelona în comparație cu Real Madrid
LIGA CAMPIONILOR
Un supercomputer a evaluat șansele echipelor din „sferturi” de a cuceri Liga Campionilor » Cum stă Barcelona în comparație cu Real Madrid

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
lightforsin85
lightforsin85  •  14 Martie 2024, 16:17

Kevin de Bruyne joaca la Man City totusi :) Iar urmatorul meci al lor este sambata cu Newcastle in FA Cup. Belgia are destui jucatori de clasa oricum, Doku, Lukaku, Witsel, Trossard, Batshuay, ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează