INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  EXCLUSIV GAZETA

EXCLUSIV România va avea doi arbitri în cea mai importantă competiţie europeană intercluburi » Istvan Kovacs, promovat în Champions League

Kovacs are 232 de meciuri în Liga 1, se află pe locul 8 all-time, peste Crăciunescu (230), Mircea Salomir (221) sau Igna (208)
Kovacs are 232 de meciuri în Liga 1, se află pe locul 8 all-time, peste Crăciunescu (230), Mircea Salomir (221) sau Igna (208)

Articol de , , - Publicat vineri, 02 noiembrie 2018 09:56

Arbitrajul românesc a primit o veste uriaşă din partea UEFA. Comisia de Arbitri de la Nyon a luat decizia de a urca în Champions League încă un "central" din România, alături de Ovidiu Haţegan.

Este vorba despre Istvan Kovacs, pe care îl vom vedea la mijlocul săptămânii viitoare la unul dintre cele 16 jocuri de Liga Campionilor din etapa a 4-a a fazei grupelor.

Va fi debutul lui Kovacs, iar aprecierea de care se bucură la UEFA e dată şi de faptul că, de regulă, primul joc pentru un arbitru nou în Ligă se petrece în ultima etapă din grupă, atunci când se dispută meciuri fără o miză implicită asupra clasamentului. Kovacs însă i-a impresionat pe cei din Comisia de Arbitri şi i-a determinat să-l delege la unul dintre meciurile dintr-o fază în care nimic nu e decis în niciuna dintre grupe.

E meritul lui Vassaras

Succesul arbitrajului românesc e mare fiindcă e extrem de greu pentru o ţară cum e România să poată să deţină doi arbitri la nivel de Champions League. Acest lucru se petrece cu "centrali" care provin din campionatele cele mai mari, exemple fiind Italia, Spania, Germania, Anglia.

Aici, o foarte mare influenţă are preşedintele CCA, Kyros Vassaras, cel care nu doar că face parte din Comisia de Arbitri de la Nyon, dar are o relaţie de naş-fin chiar cu secretarul general al UEFA, Theodore Theodoridis, al doilea om în această structură după slovenul Ceferin.

2010e anul în care Kovacs a debutat pe lista FIFA şi cum luna trecută a împlinit 34 de ani, el mai are dreptul să oficieze pe plan european până în decembrie 2029

"Stăteam în fața televizorului pe la 12 ani și analizam jocurile, dădeam decizii, iar asta l-a făcut pe tatăl meu să spună că în momentul când voi împlini vârsta minimă pentru a face cursul de arbitri, o să mă înscrie şi o să devin arbitru"
Istvan Kovacs, pentru obiectiv-sm.ro

PERFORMANȚĂ »  Lupescu l-a delegat la 22 de ani

ga 8808istvan kovacs

Kovacs a apărut foarte abrupt în fotbalul românesc. Într-o perioadă extrem de tulbure pentru credibilitatea şi expunerea arbitrilor români pe plan internaţional, Ionuţ Lupescu a fost cel care a mers pe mâna lui Kovacs. În vara lui 2007, atunci când avea în atribuţiuni şi delegarea arbitrilor, "Kaiserul" l-a trimis pe Istvan la Supercupa României, Dinamo - Rapid. "Centralul" avea numai 22 de ani. "Delegarea m-a luat prin surprindere. Știu că în mare parte de acest meci ar putea depinde şi viitorul meu, însă mă voi descurca pentru că mă simt pregătit", a spus Kovacs la momentul respectiv.

POVESTE » A returnat banii din barem

Istvan are reputația unui arbitru extrem de corect. La un meci din Liga a 3-a, oficialii echipei gazda i-au rotunjit baremul cu 2 lei, motivând că nu au mărunt. După ce și-a numărat banii din plic, Kovacs s-a dus la un magazin din apropiere și s-a întors la stadion cu restul! La acel moment, Istvan era student.

 

O ZI DIN VIAŢA LUI » "Mic dejun, cereale cu lapte sau fructe..."

Kovacs a explicat, pentru observator-sm, cum arată o zi din viața lui: "Ziua începe pentru mine pe la 8 dimineața, îmi fac micul dejun de obicei din cereale cu lapte sau fructe, de la ora 10:00 am antrenament o oră și jumătate, după care refacere, de la 1 prânz și după îmi petrec timpul citind sau relaxându-mă cu prietenii sau cu familia. Zilnic fac antrenament și aici vreau să precizez că antrenamentul unui arbitru este ca și când un om merge la muncă, nu poți lipsi, indiferent de condițiile meteo de afară. Și la -17 grade, și la plus 35 grade, și pe ploaie, și pe zăpadă, e obligatoriu să ne antrenăm".

11 ani 2 luni și 23 de zile au trecut de la debutul oficial al lui Kovacs în Liga 1, pe 11 august 2007: Poli Timișoara - Pandurii 3-1

De fapt, sunt 3 români în Ligă

Arbitrajul românesc profită din plin de prezenţa şi influenţa foarte mare pe care Vassaras o are la UEFA. România nu are doar arbitri prezenţi în Champions League, ci şi un observator de arbitri. Alexandru Deaconu, vicepreşedintele CCA, a fost delegat la meciuri de top în ultimul an: Real - Juventus, Manchester - Valencia, Şahtior - City, dar şi partide naţionale precum Franţa - Olanda.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
2264101893823582
Kiss Péter  •  02 Noiembrie 2018, 13:15
Postat de whiteredarad pe 02 Noiembrie 2018, 10:24

Inca ceva "ciudat".Istvan Kovacs are ceva in comun cu Aradul,... a terminat Facultatea de sport la Univ V Goldis din....Arad. Tot din Arad era si...Ioan igna...! Ciudat !

Ciudat este faptul ca nu puteti revenii in liga 1-a. Ar trebui sa luati lectie de fotbal de la Kovács István !

2264101893823582
Kiss Péter  •  02 Noiembrie 2018, 13:12

Singurul arbitru priceput si credibil din tara.Hategan nici nu poate pasi in urma lui Kovács István.

1446428265445235
Cristi Ratiu  •  02 Noiembrie 2018, 10:47

după părerea mea cel mai bun arbitru roman la. ora actuala.. mult peste hațegan.. dar are și el scăpările și afinitățile lui

Vezi toate comentariile (5)
Comentează