INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  PROFU' DE SPORT

VIDEO După impactul UE, Cosmin Olăroiu a abordat o altă temă socială delicată: „Toți cred asta despre noi!”

Invitat în episodul #18 al podcastului „Profu' de Sport”, Cosmin Olăroiu (53 de ani) a vorbit despre modul în care sunt percepuți românii în momentul în care părăsesc țara.
Invitat în episodul #18 al podcastului „Profu' de Sport”, Cosmin Olăroiu (53 de ani) a vorbit despre modul în care sunt percepuți românii în momentul în care părăsesc țara.

Articol de - Publicat marti, 06 iunie 2023 19:54 / Actualizat miercuri, 07 iunie 2023 09:25

Invitat în episodul #18 al podcastului „Profu' de Sport”, Cosmin Olăroiu (53 de ani) a vorbit despre modul în care sunt percepuți românii în momentul în care părăsesc țara. 

În dialogul de peste două ore purtat cu redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, Cosmin Olăroiu a abordat și mai multe teme sociale delicate, de la impactul Uniunii Europene, la modul în care cetățenii români sunt văzuți în străinătate. 

„Lasă-mă cu UE, că înnebunesc! Fac alergie! Ce ne dă nouă?” » Cosmin Olăroiu, dialog aprins la „Profu’ de Sport”! A fost contrat vehement
PROFU' DE SPORT
„Lasă-mă cu UE, că înnebunesc! Fac alergie! Ce ne dă nouă?” » Cosmin Olăroiu, dialog aprins la „Profu’ de Sport”! A fost contrat vehement

VIDEO. Cosmin Olăroiu, la „Profu' de Sport”: „Toți cred că suntem umili, muncitori foarte buni...”

- După acel vârf de carieră la Steaua în 2005-2006, ai plecat la Al Hilal. Sincer vorbind, te așteptai să prinzi o echipă în Europa? Veneai totuși de la o semifinalistă de Cupă UEFA. 
- Trebuie să iei ce ți se oferă. Percepția noastră despre români este puțin diferită față de realitate. Având experiența asta afară de mulți ani, întâlnind mulți români, am remarcat că toți cred că noi suntem umili, foarte buni muncitori... 

- Toți străinii? Asta este impresia lor despre români?
- Da. Noi suntem oamenii ăia care muncim, suntem umili, ne pot manevra ei cum vor. De asta o mare parte dintre români merg să muncească afară. Sunt percepuți ca oameni umili. Bine, și în alt fel, dar nu trebuie să vorbim despre asta. 

- Colegii de la Libertatea au avut o serie foarte interesantă în ultima perioadă, despre români capabili. Au făcut diverse interviuri cu medici din SUA, IT-ști, ingineri, oameni în poziții foarte bune în profesiile lor, care demontează o parte dintre prejudecățile astea de care te-ai lovit și tu. Tu, la rândul tău, în zona sportului, ești unul dintre acei români care schimbă percepția. 
- Asta am vrut să fac, să schimb percepția (n.r. străinilor despre români). Noi nu suntem așa, dar așa ne percep ei. Românii au multe vârfuri, în fiecare meserie, dar e foarte greu să-i păstrăm din cauza conjuncturii din țară. 

- Ăștia sunt oameni care profesează în străinătate, unde au o reputație impecabilă. 
- Asta spun, sunt foarte buni acolo, dar e păcat că oamenii foarte buni activează acolo, că avem vârfuri în SUA, Germania, Canada sau Asia. 

- Sau în Emirate. Uite, stăm de vorbă cu tine aici, când puteam sta în România. Și tu ești un vârf în meseria ta.
- Dacă aveam posibilitatea asta (n.r. de a profesa în țară), dacă mediul oferea posibilitatea asta, ar fi fost extraordinar. Fiecare om poate contribui la valoarea țării respective, la creșterea ei din diferite puncte de vedere. Dar noi nu ne permitem lucrul ăsta ca țară. 

- Să investim suficient în sport încât să te păstrăm pe tine, de exemplu. 
- Sau în medicină... cred că sunt alte priorități înaintea sportului. Ce era evident înainte de Revoluție este că aveam o preocupare extrem de mare pentru sport. Asta ne făcea cunoscuți în toată lumea. 

- Era un sistem complet diferit, care nu poate funcționa într-o societate democratică. Nu funcționează nicăieri așa restrictiv, să nu aibă voie nimeni să plece în altă parte. Atunci nu plecai pentru că nu aveai voie. Dacă puteau pleca toți cei din Steaua '86, ar fi plecat. Nu mai apucau să facă performanța aia. 
- Dar cred că ar fi reușit să vină cu alți jucători și să obțină o performanță apropiată. Era potențial, erau jucători cu potențial. Fiecare fabrică trebuia să aibă echipă. Jucai la IMGB... vai de capul meu, ce meciuri erau la Divizia B, cu Autobuzul, Rocar sau Progresul. Cred că erau meciuri mai tari la Divizia B decât în Divizia A în momentul ăla. Aveai cu ce să vii din spate. Academii, echipe de juniori... Îmi aduc aminte că la Steaua veneau la selecție sute de jucători în fiecare an, la fiecare grupă de vârstă. Atunci, din 1.000 de jucători, tu selecționai 20 cu care mergeai mai departe, dintre care doar 3-4 ajungeau la performanță. 

- Erau mult mai puține variante de petrecere a timpului liber pentru un copil. Ce altceva aveai de făcut decât să joci fotbal între blocuri? 
- Da, știu... între blocuri, la școală și tot așa. Gândește-te că noi făceam 1.000 de atingeri pe zi, jucând la școală, la antrenamente, în pauze și tot așa. Alocai un timp mult mai mare exercițiului, fără să-ți dai seama. 

- Și atunci când ajungeai să te înregimentezi într-o echipă de fotbal, aveai deja o grămadă de deprinderi din zona asta. Doar le șlefuiai. 
- Cred că este vorba despre cele 10.000 de ore pe care trebuie să le aloci ca să ajungi bun într-un domeniu.

Vezi și alte povești de la „Profu' de Sport”:

A intrat peste Sabău în cameră și a rămas blocat: „Avea o pijama de ziceai că schimbă uleiul la CICLOP!”
PROFU' DE SPORT
A intrat peste Sabău în cameră și a rămas blocat: „Avea o pijama de ziceai că schimbă uleiul la CICLOP!”
Șumudică, aproape de încăierare cu interlopii din Ungaria: „L-am văzut doar pe unul, mai schilod. Am zis că pe ăsta îl «cardesc»” » Ce a urmat
Profu' de Sport
Șumudică, aproape de încăierare cu interlopii din Ungaria: „L-am văzut doar pe unul, mai schilod. Am zis că pe ăsta îl «cardesc»” » Ce a urmat

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (47)
gicab
gicab  •  08 Iunie 2023, 09:03
Postat de propaganda pe 07 Iunie 2023, 17:39

Gica, citeste articolul si vei vedea ce am scris. Nu mai bate pasul pe loc si autoperfectioneaza-te daca doresti mai multi bani. UE nu vezi ce inseamna? Uita-te la Vestul Europei! Aia inseamna UE. Cum sa nu vrei sa faci parte din cea mai puternica regiune din lume? UE e mai puternica decat SUA ca dezvoltare. UE face lucrurile mai bine decat Asia si oricare alta regiune, inclusiv tari precum Canada, Noua Zeelanda samd. Ne-a luat UE? Pai in primul rand unii romani nu sunt capabili de capitalism, ceilalti sunt politicienii care nu fac destul sau sunt ticalosi. In orice caz, sunt in lumea cea buna. Singurul deranj sunt drepturile alea si alte anormalitati.

Tu crezi ca vestul Europei e așa cum e datorită ue?… ai idee ca un fermier francez primește subvenție mai mare decât un fermier roman aflați in situatii egale?… apropo dacă ai sti ai fi invidios pe veniturile familiei

parpalache
parpalache  •  08 Iunie 2023, 08:57
Postat de dobrin pe 07 Iunie 2023, 20:40

Pentru ca acum atunci cand a plecat Olaroiu PIB-ul pe cap de locuitor ajustat pentru paritatea puterii de cumparare era la vreo 23% din media europeana. Acum e la 80%. In primavara asta am depasit Ungaria si Portugalia. Sigur ca e loc pentru si mai bine, sper sa profitam de relocarea companiilor din Rusia si Ucraina. Ungurii din estul Ungariei deja au inceput sa treaca granita sa lucreze la noi in tara. Si da, sunt multi oameni saraci in Romania cum sunt si in America de altfel.

Nene,nu ințelegi ca din PIB-ul ala(chiar imparțit pe cap de locuitor),94% este al„multinaționalelor”?!Care iși „externalizeaza”profitul- ca sa nu plateasca impozite statului român?!Iar redevențele(5%)sunt cele mai mici din...lume?!Iar balanța comerciala a României se agraveaza in fiecare an cu 24 de mld.de dolari?!Economiștii estimeaza ca maxim in 2025, România va intra in incapacitate de plați!Știi ce inseamna asta?!

lefter_popescu
lefter_popescu  •  07 Iunie 2023, 21:41

Domnule Olaroiu, asta e cusurul dumitale...nu prea ai tinere de minte. Junioratul în a fi umilit l-ai făcut cu brio in curtea fariseului Gigi Valiza. Îți amintesc cum te *** pe lângă milostivul tău patron sa te lase sa pleci la arabi ca sa pui ceva bani deoparte. "Hai bre nea Gigi, matale ești bogat ...lasa-ma sa plec si eu la arabi !" Cam asa a apărut prin presa "rugamintea" dumitale. În final Gigi Valiza ti-a dat drumul sa pleci când te-a simtit ca ti-ai terminat " junioratul". Acum ce ne spui printre rânduri...ca trebuie sa înțelegem ca asa te-au perceput șefii tai din desert ? Acolo a fi antrenor nu-i o meserie, ci o umilire. Romanii care au cu adevărat o meserie, au locuri de munca bine sau foarte bine platite în SUA , Germania, Anglia și alte tari dezvoltate din occident, nu se simt umiliți pt. ca nu se comporta umil precum te-ai comportat dumneata cu Gigi Valiza sau șeicii pt. care ai lucrat. Niciodată, d-le Olaroiu, sa nu uiți de unde ai plecat. Și inca ceva , nu te mai erija ca te afli printre cei care încearcă sa-i facă pe cei de "dincolo " ca noi romanii nu suntem umili. Măcar un tur sau un retur sa fi antrenat în liga a -II-a sau a III-a intr-una din primele 7-8 tari din Europa si tot ai fi adăugat putina sare în mentalitatea dumitale incremenita în tiparele comuniste.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (47)
Comentează