INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  INTERVIU MARIUS ȘUMUDICĂ

EXCLUSIV Marius Șumudică: „Hanca, 60.000€? Oameni buni, eu am avut în liga a treia un jucător plecat pe 200.000€!” + De ce spune că „Bucureștiul fură fraierii!”

Marius Șumudică face performanță și cu Al Shabab, acolo unde sunt românii Budescu și Găman
Marius Șumudică face performanță și cu Al Shabab, acolo unde sunt românii Budescu și Găman

Articol de - Publicat vineri, 18 ianuarie 2019 00:00

Marius Șumudică, antrenorul lui Al Shabab, face o radiografie rece a luptei pentru titlu în România. El prevede o mare problemă în ”aglomerația” de la roș-albaștri și le atrage atenția fotbaliștilor care vin la FCSB

- Ce mai faceți, domnule Șumudică, trageți la titlu la saudiți?
- Te referi la faptul că suntem pe 3, nu? E bine, dar vezi că returul întotdeauna e mai greu ca turul. Eu nu am niciun obiectiv cu clubul, dar îl am pe al meu personal: să terminăm pe podium ca s-o duc pe Al Shabab în cupele continentale. 

- La fotbalul românesc vă mai uitați?

- Mă uit, da, când prind. Sunt conectat la toate noutățile. Mai ales că de când sunt la Al Shabab, mai mult decât la Kayserispor, sunt sunat de mulți patroni și președinți din țară care-mi propun tot felul de fotbaliști. Eu fiind unul dintre puținii români care atrag după sine jucători din campionatul intern. Doar că-n acest moment, am mulți fotbaliști de calitate, nu mai iau din țară. Tocmai ce a sosit la noi Boussoufa, căpitanul Marocului. 

- Cine credeți că ia titlul în Liga 1?
- Tot cele două se bat, FCSB și CFR. Prima a adus staff nou, jucători, există un entuziasm din câte se pare, dar nu știu dacă va fi timp destul pentru implementări. Clujul continuă cu același nucleu, cu experiență, nu vorbește mult, tace și-și vede de treabă. Între ele se va da lupta, la meciurile directe din play-off. 

"Bancă de rezerve grea"

- Florentin Matei și Adrian Stoian sunt achiziții ce pot fi eficiente?
- Da, da. Dar numai jucători de atac? Întreb și eu că m-ai întrebat tu. FCSB are lot foarte valoros, depinde cum vor gestiona oamenii de acolo situația. Și banca de rezerve e foarte bună, dar și grea, trebuie să aibă clarviziune atunci când vor apărea nemulțumiri, că nu pot juca toți deodată. 

- Schimbă și sistemul, cel puțin așa se vrea, din 4-2-3-1 în 4-3-3.
- O echipă nu trebuie să schimbe sistemul ca să ia jucători cantitativ. Mai bine iei calitate și implementezi filosofia de a juca într-un sistem în care fotbaliștii se pliază. Îmi dau și eu cu părerea.

"FCSB și Dinamo coboară prea mult pe scară"

- E nevoie și de Fortes la FCSB?
- Nu vreau să jignesc, dar FCSB, ca și Dinamo, coboară prea mult pe o treaptă și se uită la niște jucători cărora le era greu acum câțiva ani să ajungă să viseze la asemenea cluburi. Vine un străin, face 3 meciuri bune, hai să-l ducem la Gigi Becali! Criteriul ar trebui să fie altul, dar fiecare face cum crede că e mai bine. Cine auzise de Fortes până să ajungă în România? OK, a făcut treabă bună la Mediaș, e bun, dar să dai sute și sute de mii ... Pe el îl ajută clubul, în primul rând. 

- Ar mai trebui cineva la FCSB? Poate un fundaș?
- Cei de la FCSB sunt acoperiți, e aglomerație la ei, au „n” soluții de la mijloc în sus. O să fie greu, fiindcă ai o singură competiție în care te lupți, sunt mulți jucători de valoare, unde și când vor evolua ei?! Sper ca Mihai Teja să găsească formula ideală, altfel îi va fi greu să schimbe 3-4 băieți de la un meci la altul și să aibă și rezultatele dorite. Iar jucătorii să înțeleagă că e greu la București!

- Adică?
- La București se dă ora exactă, e greu. Suporteri, presiune, pe vremea mea era greu să pătrunzi la aceste echipe. Țin minte o vorbă, de când am plecat eu de la Sportul Studențesc la Rapid, unde am dat peste mulți fotbaliști de valoare. "Bucureștiul fură fraierii!", ni se zicea. Așa e, dacă vrei să fii fotbalist campion, ai grijă la asta! Păi, eu eram adulat în Giulești, iar când jucam prost mă înjurau și mă făceau... Așa că să nu se mai plângă nimeni de presiune, de critici.

Șocat de suma transferului lui Hanca

- Cu Gigi Becali mai păstrați legătura?
- Mai rar, dar vorbim.

- Pe Gnohere nu l-ați vrut?
- Nici n-am vorbit de preț sau mai știu eu ce, nu face obiectul unui transfer la Al Shabab acum. 

- Dinamo cum vi se pare, unde a ajuns?
- Nu vreau să zic nimic că se interpretează, știți bine la cine mă refer. Timpul le va rezolva pe toate și vom vedea cine a greșit și dacă a greșit. Dinamo e un brand mare, însă mi se pare ciudat să dai jucător de națională, pe Hanca, pe 60.000 de euro. Oameni buni, eu la Rocar, în liga a treia, am avut un băiat, Radu Ionuț: a fost transferat la Sheriff Tiraspol pe 200.000 de euro, dacă-mi aduc aminte exact!

4.500.000 €a investit Al Shabab în transferurile din ediția 2018/2019

50.000.000 €a investit fiecare dintre primele două echipe ale campionatului saudit, Al Hilal și Al Nassr, în transferurile din vară

40.000.000 €a investit Al Ittihad (penultimul loc) în transferurile din 2019. Fosta echipă a lui Pițurcă și Sânmărtean i-a adus pe Slaven Bilici antrenor și pe Prijovici (ex-PAOK Salonic), Rodriguez, Sanogo, Manu Da Costa și Marcelo Grohe

1.000.000 €este salariul anual al lui Șumudică la saudiți, de 10 ori mai mic decât cel al lui Jorge Jesus (Al Hilal), de 5 ori mai mic decât al lui Rui Vitoria (Al Nassr) și cu 200.000 de euro mai puțin decât avea Mircea Rednic, mazilit de la Al Faisaly

"Vreau să stau afară cât mai mult timp posibil. Te simți respectat. Sunt antrenorul lunii decembrie, pac, mai vine un bonus, sunt antrenorul etapei, pac, mai vine un bonus"

"Șeicii saudiți sunt interesați să investească în marile campionate europene. Mă întrebau diverși oameni de afaceri de aici cum e-n România. Când au auzit că cel mai mult iau din drepturile TV 3 milioane de euro, cineva a râs de-a scăpat ceaiul pe masă"

"Am cel mai tare președinte din Arabia Saudită, Khaled Al Baltan. Aici e un campionat în care oricine poate bate pe oricine, s-a investit enorm, enorm. Gândește-te că s-a jucat la Jeddah Supercupa Italiei, Juventus cu Milan! Sunt bani mulți, sunt la ordinea zilei transferuri de 8-10 milioane de euro"

Marius Șumudică

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (13)
ray51
ray51  •  18 Ianuarie 2019, 12:08
Postat de demolarii pe 18 Ianuarie 2019, 07:27

Apuse vremuri.....dar te pune pe gânduri sa citești interviuri cu Sumudica așa de des. A mai fost unul săptămâna trecută, altul acum vreo 2.....te mai și întrebi când merge la antrenament....

Nu ghicesti dedesubturile? Daca se face un articol cu (de ex.) Simona H. la un momentdat e intrebata de FCSB. Daca apare o notita cu A. Raducan (de ex.) va fi intrebata daca a trecut pe langa Palatul lui Becali. Daca i se ia un interview lui Basescu i se pune intrebarea daca mai are resentimente fata de G.Becali. Cand apare vreun articol cu vreun dinamovist adevarat asa se conduce dialogul incat acesta va trebui sa explice daca a avut si cand contacte cu G.Becali. Marele Dragomir e incantat de investitiile in FCSB ale lui Becali. Marii fosti arbitri n-au cum sa scape in vreo emisiune fara 2-3-4-5 fraze despre FCSB sau Becali. Asta-i directia acestei gazete. Si desi ne-am 'prins' tot citim si comentam in fiecare zi... Le facem jocul.

dinamo_fan
dinamo_fan  •  18 Ianuarie 2019, 09:21
Postat de demolarii pe 18 Ianuarie 2019, 07:27

Apuse vremuri.....dar te pune pe gânduri sa citești interviuri cu Sumudica așa de des. A mai fost unul săptămâna trecută, altul acum vreo 2.....te mai și întrebi când merge la antrenament....

pai le iau si ei acum ca atunci cand batea fcsbul in liga 1 ii scriau la comanda numai de semne obscene si de pariuri. acum ca nu mai e in lupta directa cu echipa stapanului il intreaba ce parere are despre echipa stapanului ca despre Sumudica sau echipa lui Sumudica nu e nici o intrebare. asta ca sa intelegi gradul de aservire. iti dai seama cum erau astia in comunism ?

zizu
zizu  •  18 Ianuarie 2019, 08:51

De ce nu ia un club în patronaj și să vândă tot pe bani mulți?

Vezi toate comentariile (13)
Comentează