OPINII  »  EDITORIAL

Andy Murray, Sir Cassius Clay!

Articol de - Publicat vineri, 07 iulie 2023 10:42 / Actualizat vineri, 07 iulie 2023 10:58

Foreman-Clay! La sfârșitul setului 2, câștigat de Murray la tie-break, după ce îl pierduse pe primul, tot la tie-break, am avut impresia acută că văd o reîncarnare a ciocnirii dintre cei doi titani ai boxului, Kinshasa, Congo, 1974.

Asemenea lui Foreman, Tsitsipas s-a năpustit asupra lui Murray încă din primul minut. Vi-l amintiți pe Clay Ali cum s-a apărat reprize în șir sub loviturile care puteau să doboare un taur, expediate de Foreman? Asta a făcut și Andy. Grecul a servit fabulos, aproape numai cu primul serviciu, a croșetat nenumărate un-doi-uri „la figură”, finalizate cu forehanduri inverse și long-line măturătoare, a liftat și a tăiat mingea pe rever, mușcând tușele cu o precizie care m-a înfiorat...

Cu pașii lui de rățoi, din pricina șoldului de metal, Murray a fentat, a eschivat, a alergat dintr-un colț în altul al ringului, după toate mingile. Și, mai ales, a anticipat, ca un clarvăzător, unde va veni lovitura următoare, plecând cu o fracțiune de secundă mai devreme. A țesut capcane pentru grec. Unul dintre cei mai mari șahiști ai tenisului. Deviza cavalerului Sir Andy – „My best shot is my head”.

Andy Murray, Sir Cassius Clay!
Foto: Imago Images

În tie-break-ul setului 2, Tsitsipas a cedat. N-a mai putut să domine computerul viu din fața lui. Ca Foreman în repriza a 8-a. Murray conducea cu 2-1 la seturi înainte de întreruperea meciului în miez de noapte.

Nu știu dacă Andy Murray va învinge azi. Mai ales că, la penultima minge, a părut să aibă o problemă la aductorii inghinali ai șoldului. Ce știu însă e că atunci când Cavalerul Scoțian va înceta să mai joace, tenisul ca artă și gând va sărăci și mai rău.

P.S.

Remarcabilă prostia agresivă a unor compatrioți. Ei urăsc faptul că, după articolul critic despre zicerile fără legătură cu tenisul ale Soranei Cîrstea, am scris unul de apreciere pentru tenisul jucat de Sorana cu Ostapenko. Nu sunt în stare să priceapă nici măcar monumentala idee juche a lui Kim II Sung: „Una e una, iar alta e alta”.


Comentarii (49)
steaua1990
steaua1990  •  07 Iulie 2023, 21:56
Postat de MihaiComanescu pe 07 Iulie 2023, 17:48

DanGlumetu, mai exact, să cităm din CTP: "Țineți minte niște cuvinte: Alycia Parks, US of America, 21 de ani, 133 WTA în acest moment. E mult de când n-am mai văzut o jucătoare posesoare de asemenea arme nucleare. Dacă va avea și un antrenor pe măsură, veți auzi numele Alycia Parks tot mai des și tot mai sus”. Deci, dacă va avea un antrenor, nea Dane... mici detalii, prea complexe, scoatem din context, suntem români, ce ***... Furthermore, dacă meltenii hateri din România ar avea atâția neuroni câți oameni mari (nu doar din tenis) au făcut predicții eronate de-a lungul istoriei, țara asta din care mă felicit zilnic că am plecat ar avea un aer ceva mai respirabil. E drept, CTP nu e ușă de biserică, fiind și cam ateu, spre disperarea retrogradaților spirituali ai prea prefăcut-evlavoasei Românii... Dar ca sa îl înțelegi, ca sa dezlegi șaradele lui parțial emoționale, parțial raționale, ai nevoie de mai mult. 'Vorbesc' de unul singur cu tine, de fapt 'vorbesc' cu toți cei ca tine. În fine. Sunt mândru că sunt român. Nășteamaș român încă o dată. Dezleagă gramatica din fraza anterioara. Sau mai bine nu. Ie perfectă așea.

Boss, esti Roman si atat! Cu metehte tupic Romanesti! Ca daca invatai ceva din experienta ta internationala nu iti mai scriam eu acum, ca nu aveam cui! P.S. " Cand esti prost e ca si cum ai fi mort, tu nu suferi, sufera cei care te inconjoara! : ) )

belane
belane  •  07 Iulie 2023, 19:51

Domnule CTP, e vorba de Kinshasa capitala Republicii Democratice Congo sau prescurtat R.D. Congo sau cum mai glumim noi Dr. Congo, fosta Zair si nu doar Congo, fiindca mai exista un stat numit Congo, Republica Congo, cu capitala la Brazzaville, mai mic ca suprafata. Va doresc multa intelepciune, ca sunteti pagubit din plin la acest capitol ! Aveti cunoastere, aveti informatie dar va lipseste cu desavarsire capacitatea s-o intelegeti in functie de context, sa vedeti imaginea si IN ANSAMBLU, nu doar in gros-plan. Va lipseste acel second order thinking care poate fi rezumat in practica de a intrezari nu doar consecintele unor decizii dar si consecintele acelor consecinte. E ca-n principiul gardului lui G.K. Chesterton : "Do not remove a fence until you know why it was put up in the first place."

parachioara5
parachioara5  •  07 Iulie 2023, 19:49
Postat de xipen pe 07 Iulie 2023, 17:34

Mai Frate, tu ai vazut meciul dintre Foreman si Clay? A fost un meci cu titlul mondial pe masa, in 1974, la Kinshasa, Congo. Asa era atunci. Clay a castigat miraculos, dupa ce a fost dominat copios. Clay a avut o strategie mai buna. La Kinshasa se razboiau doua clase de box, care produceau cele mai bune exponate de la acea vreme. La Kinshasa s-au razboit doi Titani ai nobilei arte, ai boxului. Foreman era neinvins la ora meciului dupa 44 de meciuri. Clay avea in palmares doua infrangeri. Era meci de nr. 01 lume, doi titani in forma sportiva maxima, lumea sportiva urmarea cu sufletul la gura. Care este comparatia intre doi tenismeni iesiti din forma, intr-un tur obscur de la Wimbledon? Atat l-a dus mintea pe ctp, ca sa dreaga busuiocul dupa ce a calcat-o in picioare pe Sorana. In loc sa fie gentleman, never, a ales sa scrie despre un meci fantastic, bizuindu-se ca generatia tinara adora luptele titanice. Gresit, ctp.

x ...am vazut meciul in direct ...la televizor alb negru ...la noi im presa se vorbea mai mult de bursele celor doi boxeri 5 milioane de dolari si ce greu i a fost presedintelui Zairului sa i stranga ...a vandut din minele de diamante ...a infometat populatia ...ca sa arate bastinasilor o lupta intre doi negri americani pe care i considera copiii Africei ...cei doi tenismeni sunt sportivi de top . Problema mare este cu ctp ul ...trebuia s o sprijine pe Sorana ...sau sa taca fiindca i sportiv roman si are dreptul la opinie ...

Vezi toate comentariile (49)
Comentează