8 comentarii. Scrie și tu!

VIDEO Mansour, "omul-foarfecă", mesaj pentru Becali: "Gigi, tată, Mansi îţi spune că te iubeşte foarte mult, dar cu religia nu se glumește!" » Cum a ratat transferul la Steaua, de ce a refuzat-o pe Dinamo și cum e în Liga a 2-a

Atacant la Ripensia Timişoara, Gueye Mansour, ajuns la 32 de ani, a dezvăluit de ce a picat transferul său la Steaua în urmă cu un deceniu și a mărturisit că rămâne fanul echipei lui Becali

Articol de
marti, 14 august 10:59

CUPRINS
Mansour explică de ce n-a mai ajuns la Steaua în urmă cu un deceniu
Cum e să împartă aceeaşi sticlă de apă de 2 litri cu actualii coechipieri din Liga a 2-a
Ce-l motivează să mai joace în liga secundă și cum i se pare situația actuală a fotbalului românesc

Mansour, "omul-foarfecă". Un atacant extrem de agil în prima lui tinereţe, cu execuţii rafinate, care tăiau răsuflarea adversarilor, iar cele din "foarfecă" stăteau la loc de cinste. A dat gol din asemenea situaţii şi Stelei, şi lui Dinamo, iar Gigi Becali şi Cristi Borcea s-au duelat să-l transfere de la Timişoara. Gueye era idolul bănăţenilor în perioada 2004-2009, unul dintre atacanţii cu ştaif din prima divizie, care se anunţa o mare promisiune. Anii au trecut, cariera senegalezului a fost sinusoidală, n-a reuşit să vină nici la Steaua, nici la Dinamo, iar acum, la 32 de ani, e la Ripensia Timişoara, în liga secundă.



Gueye, ce planuri ai tu cu Ripensia în actuala ediţie?
Cred că putem prinde primele 5 locuri. Să ajungem să ne luptăm pentru promovare ar fi un vis prea frumos, nu ştiu dacă ne este dat să putem. Dar ştii cum e în fotbal, încerci să dai totul şi să munceşti.

Când ai semnat cu Ripensia, ştiai de istoria clubului, cu 4 titluri de campioană şi două Cupe ale României?
Da, m-am interesat şi istoria m-a determinat să semnez cu Ripensia. Timişoara e a doua mea casă, n-am stat degeaba atâţia ani aici.

"Bani am, iubesc fotbalul"

Ce te mai motivează să joci la 32 de ani?
Bani am să trăiesc bine. Iubesc fotbalul şi cât pot o să mai joc.

Cum crezi că te percep microbiştii?
Mai degrabă în Timişoara. Mă opresc oamenii pe stradă şi mă întreabă: "Mai ţii minte "foarfeca" aia?". Sau îmi zic: "Ce meciuri făceai!". Eu le mulţumesc frumos pentru încredere, pentru recunoştinţă. Şi când am mers la meciul lui Poli, mă refer la echipa suporterilor, am fost aplaudat, chiar dacă suntem la formaţii diferite acum. Am lăsat ceva frumos în urmă.

Nu e ciudat ca un oraş ca Timişoara să aibă trei echipe în liga a doua, niciuna în prima divizie?
Asta mă doare şi pe mine. Poli ar fi trebuit să fie una singură, să se lupte la campionat, în prima ligă.

"Mai aveţi vreun Sânmărtean sau vreun Viorel Moldovan?"

Cum ţi se pare fotbalul românesc acum?
S-a dus în jos. Jucătorii de pe vremea mea, de acum 10-15 ani, erau mult mai buni. Mai aveţi vreun Sânmărtean acum? Erau 5-6 echipe cu superbani, interesul era mai mare, existau rezultate în cupele europene, în grupe. Apropo, că mi-a venit în minte un alt fotbalist mare: Viorel Moldovan. Mai aveţi vreunul ca el acum?

Acum, există vreun fotbalist care să-ţi placă?
Gnohere şi Teixeira. Primul e un foarte bun atacant, al doilea e un model de mare fotbalist.

Ai vreo echipă care să-ţi placă aşa cum joacă în Liga 1?
Sunt trei. Craiova a jucat foarte frumos sezonul trecut, sper să-şi revină cu adevărat la acele prestaţii. Şi Dinamo îmi place, are o echipă tânără, ofensivă, cu un fotbal plăcut. Şi Steaua, bineînţeles, o formaţie de mare valoare.

 

"Mirel Rădoi şi Ricardo Cadu au fost printre cei mai aprigi oponenţi pe care i-am întâlnit pe teren în România. Erau răi, dar buni! Săreau tibiile când te întâlneai cu ei" Gueye Mansour

"Îmi pare rău că nu s-a făcut transferul"

Tu parcă aveai o relaţie mai specială cu Gigi Becali, nu?
(râde) Gigi e prietenul meu. Mi-ar plăcea să-l mai văd faţă în faţă. Păcat că n-am ţinut legătura, că nu s-a concretizat acel transfer.

Îţi pare rău?
Da, clar! Am trăit momente frumoase la Timişoara, apoi oricine îşi doreşte să ajungă la Steaua, la Dinamo. Au trecut...

Până la urmă, de ce a picat afacerea?
M-am enervat pentru că a făcut o glumă care nu se face. Cu religia. A zis că dacă vreau la Steaua, să renunţ la religia musulmană şi să trec la ortodoxie. Ulterior, a spus că a glumit, dar ce glumă e asta? Nu se râde cu astfel de detalii! Când am auzit, mi s-a întunecat mintea.

Context: În urmă cu aproximativ un deceniu, Mansour a fost în atenția lui Becali. Finanțatorul roș-albaștrilor i-a impus atunci senegalezului să-și schimbe religia și să treacă la creștinism, pentru a-l lua la echipă. 

"Actele erau făcute"

Te-a afectat ratarea transferului?
Da. Eram foarte aproape de a bate palma, vorbeam mult, actele erau făcute. Voiam să vin din tot sufletul, deja mă gândeam la antrenamente.

Dacă acum s-ar ivi aceeaşi posibilitate, ce-ai face?
Aş alege Steaua, clar, dar fără glume de acest gen. N-aş renunţa pentru nimic în lume la religia mea. Sunt lucruri peste care nu trec. Religia n-are nicio treabă cu fotbalul. Eu mă duc la moschee, el la biserică, trebuie să ne respectăm. Fotbalul e altceva.

Cum ţi se pare Steaua în acest an?
Are o echipă bună, cu apetit ofensiv, eu cred că va lua campionatul. Mă uit la meciurile acestei formaţii, am văzut şi partida cu Hajduk. Cred că poate trece, greu, de croaţi joi.

Ai vreun mesaj pentru patronul Stelei?
Gigi, tată, Mansi îţi spune că te iubeşte foarte mult. Hai Steaua! Să meargă cât mai departe şi să ia trofee. Doamne ajută!

 

"Mai încerc să dau gol din «foarfecă», depinde cum îmi vine mingea. La meciuri, mai greu, una e ce faci la antrenamente, alta la partidele oficiale. Aşa că "foarfecile" rămân pentru antrenamente" Gueye Mansour

"Dinamo mi-a oferit prea puţin"

Dinamo?
Şi acolo discuţiile au fost foarte avansate, de fapt, mai trebuia doar să semnez. Numai că mi s-au oferit puţini bani pentru ceea ce voiam eu, pentru ceea ce credeam eu că merit. Aşa că afacerea a picat.

Te-ai certat şi cu Marian Iancu din acest motiv?
Da. N-a fost ceva frumos. Ne-am împăcat între timp, cu toate că mai are să-mi dea nişte bani.

"Oameni buni, oameni răi"

Ce-ţi place şi ce nu-ţi place la români?
Ca peste tot, sunt oameni răi, oameni buni. Dar la voi sunt mai mulţi cei buni.

Ai avut vreodată probleme rasiale?
Când eşti fotbalist, jignirile le auzi la fiecare meci. Dar eu nu le bag în seamă, sunt foarte puternic mental. 

 

24de goluri a reuşit Mansour în prima ligă din România, plus 3 assist-uri, în 102 meciuri 

Nume de legendă

Ripensia, Ripi cum e alintată de către fani, a fost înfiinţată pe 21 octombrie 1928, fiind primul club de fotbal cu statut profesionist din România. A "trăit" între 1928 şi 1948, după care s-a reînfiinţat în 2012. De-abia în 1932, Ripi a avut voie să participe în campionatul intern, câştigând 4 titluri de campioană între 1933 şi 1937. Plus două Cupe ale României, în 1934 şi 1936. De alte două ori a terminat pe locul secund, a mai fost finalista Cupei în alte două situaţii. Ascensiunea a fost posibilă datorită lotului ce-i cuprindea, printre alţii, pe Dobay, Czinczev, Schwartz şi Lakatos. 

Comentarii (8 ) Adaugă comentariu

Belciug Gigi  •  15 August 2018, 10:55

Patriarhul Gigi poate spune orice!! C-asa vrea el si cu verii lui...hehe.....Ce religie!? Pac...pac....!

Zglaveaza Mitteecker  •  15 August 2018, 00:04

"N-a reusit..." Adica nu s-a putut arunca in *** mostenite de pe vremea ***, doua focare de *** si coruptie, conduse de puscariasi notorii ca jiji, ianul sau *** si create de tortionari din zorii ***. O fi fost *** lasat. Fotbalul romanesc... pardon, din Romania (asa cum era partidul comuist la inceputurile lui) de azi, cu echipe tzaranesti, cu echipe ale nimanui, cu clone, cu blaturi se datoreaza in primul rand faptului ca aceste doua adunaturi mafiote nu au fost desfiintate. De asemeni, s-a perpetuat coruptia arbitrilor, obligati sau platiti sa "dea" celor doua bande de talhari. Romania nu va scoate capul din continutul *** pana cand Iliescu nu va fi inchis pe viata, pana cand FaeCeS eBe si Dinamo nu vor disparea, pana cand averile care nu pot fi justificate nu vor fi confiscate, pana cand toti cei implicati in atrocitati impotriva manifestantilor nu vor fi "pusi bine" la "racoare".

albanezulvesel  •  14 August 2018, 15:55

este conditia ca articolul sa apara in ziar ..mentionezi un detaliu despre clona

Vezi toate comentariile (8)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase