12 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV // ANALIZĂ GSP » 4 ani de mandat cu Răzvan Burleanu: multă propagandă, puţină performanţă!

Articol de , ,
miercuri, 07 martie 18:08

Pe 5 martie 2014, Răzvan Burleanu câştiga cel mai important post din fotbalul românesc, însă radiografia campaniei de atunci arată că aproape toate promisiunile pe care le-a făcut nu au fost respectate



S-au împlinit 4 ani de la un moment istoric în fotbalul românesc. Federaţia Română de Fotbal afla succesorul lui Mircea Sandu, după 24 de ani de "domnie". Fotbalul era preluat de un tânăr de numai 29 de ani, care nu jucase fotbal profesionist şi nici nu activase în structura unui club. Numele lui: Răzvan Burleanu, fiul unui fotbalist mediocru din Divizia A.

Marea "realizare": a unit ca nimeni Generația de Aur

Astăzi, Burleanu a ajuns să fie mai contestat decât era Mircea Sandu acum 4 ani. În plus, şi-a atras antipatia celei mai valoroase şi mai reprezentative generaţii din istoria fotbalului românesc: cea care în 1994 bifa sfert de finală la Campionatul Mondial şi termina World Cup pe locul 5! În frunte cu Hagi, Gică Popescu, Răducioiu şi Ilie Dumitrescu, liderii acelei echipe, Generaţia de Aur s-a transformat din opoziţie în alternativă la administraţia Burleanu. Iar actualul şef al FRF "a reuşit" ceea ce nu reuşise, practic, nimeni: să coaguleze toate numele mari de foşti fotbalişti care să-şi dorească să preia puterea la Casa Fotbalului şi să se implice într-un proiect de anvergură.

Bile negre - bile albe: 8-2

Alegerile pentru stabilirea viitorului preşedinte vor fi pe 18 aprilie, însă până atunci, Gazeta Sporturilor face o recenzie mandatului lui Burleanu. 5 martie 2014 - 5 martie 2018. Iar principalul punct de reper e chiar programul pe care însuşi Răzvan Burleanu l-a "deschis" pe copertă acum 4 ani cu un dezacord: "Programul de guvernanţă al fotbalului românesc". Şi în care avea chiar el o cerinţă: "Mă puteţi evalua la final de mandat în funcţie de 11 puncte". Şi le-a şi enumerat. Ziarul le-a analizat pe rând, iar concluzia îi e defavorabilă: 8 puncte le-a ratat, două le-a îndeplinit, iar în dreptul unuia apar şi bile negre, şi bile albe.

113-58a fost scorul în duelul Răzvan Burleanu - Vasile Avram în turul 2 al alegerilor FRF din 5 martie 2014

TREI MARI MINCIUNI IMEDIAT DUPĂ CE A FOST ALES

1. A anunţat că "vremurile în care Mircea Sandu îşi dădea prime pentru calificări au trecut. Niciodată nu voi lua prime". Ce a urmat? După calificarea României la Euro 2016 s-a autopremiat cu 90.000 de euro!
2. A susţinut că "nu va mai exista un alt Mircea Sandu, totul va fi democratic, voi impune regula cu maximum două mandate ca preşedinte". La foarte scurt timp, Burleanu s-a răzgândit şi a anunţat: "Vor fi maximum 3 mandate, nu două!".
3. A promis că va face 7 centre regionale de excelenţă. Modalitatea lipsită de susţinere juridică prin care FRF a căutat să realizeze acest proiect a făcut ca două dintre cele 4 centre care existau să fie închise: Buzău şi Deva! Există în continuare cele de la Târgu Mureş şi Timişoara!

"Consider că FRF trebuie să treacă printr-o etapă de reflexivitate şi regândire totală a sistemului fotbalistic pentru că succesul şi performanţa nu sunt apanajul unei naţiuni sau alteia, ci se profilează acolo unde există viziune, pricepere şi voinţă de a face lucrurile transparent, cinstit şi în conformitate cu proiectul de dezvoltare stabilit"
Răzvan Burleanu, în programul de campanie 2014

Cum definea SISTEMUL

În programul său, Burleanu a găsit şi o definiţie pentru ceea ce crede el că înseamnă "sistemul" în fotbal: "Comunismul, prin tarele sale, a stimulat condiţiile nefaste care au făcut ca şi în mediul fotbalistic să se formeze un «sistem». Ce e un sistem? Acea reţea de relaţii care s-a ţesut înainte de 1989 între «aprozariştii-şefi» din fotbal, cei care făceau parte din «cooperativă» (în mare măsură fiind unii şi aceiaşi), puterea politică (primari, prim-secretari judeţeni, demnitari de rang înalt) şi o parte dintre «descurcăreţii» din Miliţie şi Securitate. Sistemul a devenit o mică lume care dispunea de o mare capacitate de a influenţa mersul fotbalului în funcţie de anumite interese individuale sau de grup. Sistemul tranzacţiona interese, printr-o reţea de relaţii contra unor beneficii financiare sau de putere".

64 de paginiconţinea programul de campanie al lui Burleanu în campania dinaintea alegerilor din 2014

72 de paginiconţine programul de campanie al lui Burleanu în campania de dinaintea alegerilor din aprilie 2018

ANALIZĂ PUNCT CU PUNCT: "Mingea e la tine. Fă-o să conteze!" Burleanu a călcat pe ea şi a spart-o!

Motto-ul cu care Burleanu a câştigat alegerile din 2014 a fost contrazis aproape în totalitate de ce s-a întâmplat în mandatul de 4 ani care a urmat

"La finalul mandatului de preşedinte, gradul în care scopul fixat a fost atins va putea fi măsurat prin indicatori de performanţă". Această frază din programul lui Burleanu e urmată de 11 puncte. Le-a bifat sau nu în decursul celor 4 ani?

1. Locul ocupat de echipa naţională în clasamentul FIFA şi UEFA - NU
# România e în momentul de faţă pe locul 36, mai jos faţă de cum a găsit-o Răzvan Burleanu în martie 2014, care scria în programul său: "Situaţia e dramatică, naţionala e abia pe locul 29!"

2. Locul ocupat de cluburile de fotbal din România în clasamentul UEFA - NU
# În topul coeficienţilor europeni am căzut până pe 20! În anul în care Burleanu a devenit preşedinte România era pe locul 16. Cu Burleanu şef, România n-a fost prezentă în grupele Champions League. În precedenţii 4 ani, 2010-2013, România a fost an de an în UCL: CFR, Oţelul, CFR şi Steaua

3. Creşterea numărului de echipe înscrise în competiţiile fotbalistice - NU
# În 2012-2013, ultimul sezon plin înainte ca Burleanu să devină preşedinte, fotbalul românesc conţinea:
Liga 1 - 18 formaţii
Liga 2 - 26
Liga 3 - 73
TOTAL - 117

# În acest sezon, ultimul din mandatul de 4 ani al lui Burleanu, fotbalul românesc are următoarea configuraţie:
Liga 1 - 14 formaţii
Liga 2 - 18
Liga 3 - 72
TOTAL - 104
# Rezultatul: o scădere a numărului de echipe la primul eşalon de peste 10% în 4 ani!!!

4. Creşterea numărului de jucători legitimaţi - NU
# Au dispărut cel puţin 13 echipe, automat au dispărut peste 300-350 de fotbalişti

5. Creşterea numărului de practicanţi ai fotbalului în toate disciplinele fotbalistice - DA
# Există o creştere, dar la discipline obscure, gen: fotbal în sală, fotbal pe plajă, fotbal pentru amatori, fotbal feminin

6. Creşterea numărului de competiţii mai ales la nivel de copii şi juniori - DA
# A înfiinţat Campionatul Elitelor dedicat juniorilor, a creat Cupa şi Supercupa la acest nivel

7. Creşterea numărului de arbitri - NU
# În sezonul 2012-2013, în România erau activi aproape 5.000 de arbitri. Pe actualul sezon încă nu există datele centralizate de CCA, însă la finalul campionatului trecut erau în jur de 4.500 de arbitri. O scădere de 10%!

8. Creşterea numărului de spectatori - NU
# În sezonul 2012-2013, media de fani la meciurile din tot campionatul a fost de 4.800. În sezonul actual, media este de 3.300. O scădere de peste 30%

Top 3 spectatori acasă în 2012-2013
Steaua 20.300
Petrolul 11.000
Dinamo 10.850

Top 3 spectatori acasă în 2017-2018
U Craiova 8.700
FCSB 7.800
CFR 5.000

9. Nivelul fondurilor publice, creşterea încasărilor din drepturile de televizare şi de marketing, sporirea intrărilor financiare din activităţi comerciale - DA şi NU
# Negativ: din drepturile TV, FRF n-a produs niciun progres pentru competiţiile pe care le organizează, Cupa României, Liga 2, Supercupa. În continuare e la ani-lumină de contractul de drepturi al LPF pentru Liga 1, în valoare de 34 de milioane de euro pe an

# Pozitiv: actuala administraţie a schimbat aproape complet faţa FRF din perspectiva sponsorilor atraşi. În momentul de faţă, FRF are 7 sponsori, care îi aduc 4,5 milioane de euro pe an!

Lista sponsorilor actuali ai FRF
Joma    1.200.000 euro
Telekom    1.000.000
Bergenbier    600.000
Bancpost    600.000
Fortuna    500.000
Mercedes    300.000
Penny    300.000
TOTAL    4.500.000

10. Dezvoltarea infrastructurii sportive - NU
# Răzvan Burleanu a preluat sediul în care se află acum FRF, dar şi bazele de la Mogoşoaia şi Buftea. În 4 ani, actuala FRF n-a construit nimic asemănător sau la un nivel mai mic. Doar a cosmetizat baza de la Mogoşoaia şi i-a oferit o denumire pompoasă: Centrul Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia.

11. Modificarea legislaţiei naţionale cu impact asupra dezvoltării sportului - NU
# Burleanu şi-a asumat că a contribuit la o lege despre care chiar ministrul de atunci al tineretului şi sportului, Marius Dunca, a susţinut că n-a conţinut deloc "intervenţia" actualului şef de la Casa Fotbalului. Legea e cea care permite autorităţilor locale să direcţioneze 5% din buget spre sport. Oricum legea nu a produs efecte fiindcă e aproape inaplicabilă: majoritatea echipelor de fotbal au o structură juridică de aşa natură încât n-au voie să acceseze bani din cei 5%.

ALTE CAPITOLE DIN ADMINISTRAȚIA BURLEANU

1. ANTRENORI/ N-au nimerit nimic!!!

"Dacă ai 4 selecţioneri în 4 ani ce înseamnă? Că nu te pricepi", a atacat Lupescu. Burleanu a replicat oferind exemple asemănătoare, de la naţionale precum Olanda şi Italia, dar a uitat să amintească şi faptul că aceste două reprezentative traversează, probabil, cea mai gravă criză din istorie! Nu vor fi prezente la Mondiale, după ce "Portocala Mecanică" a lipsit şi de la Euro 2016!

FRF cu Burleanu şef a creat un adevărat haos în privinţa departamentului tehnic. Toate numirile de antrenori, indiferent de echipa naţională, s-au dovedit a fi un mare fiasco.

Exemple:
# La seniori a fost silit să plece Piţurcă pentru a fi adus Daum
# La naţionala de tineret, în 4 ani au fost 5 antrenori: Stelea, Viorel Moldovan, Mihai Teja, Cristi Dulca, Daniel Isăilă - nicio calificare
# La Under 19 totul a fost un dezastru: Burleanu l-a dat afară pe Iovan, care calificase echipa la Turneul de Elită pentru a-l aduce, cu mare fast, pe Doru Isac. La primul turneu cu el pe bancă au fost înfrângeri pe linie. A urmat Andrei Spier, alt eşec, după care Costel Enache şi ulterior Adrian Boingiu, acesta din urmă ducând echipa la Turneul de Elită.
# La Under 17, Burleanu l-a dat afară pe Răducioiu şi l-a pus pe Bogdan Argeş Vintilă, care a pierdut toate meciurile din Turneul de Elită! După Vintilă, a urmat Manolache, alt pariu eşuat. Sorin Colceag s-a calificat la Elită, dar a fost şi el demis şi înlocuit cu Ţicleanu.
# FRF l-a readus de curând la loturi pe Adrian Văsâi, singurul tehnician care a calificat o naţională de juniori la un turneu final în ultimul mandat al lui Mircea Sandu

1 calificare a bifat Federațiala aceleaşi categorii de vârstă în ultimul mandat al lui Mircea Sandu: Campionatul European U17 din 2011, când România a pierdut doar cu Olanda şi Germania, finalistele Europeanului

Promitea antrenori nemţi la juniori :))

"Dacă soluţia pentru companiile de stat se numeşte astăzi managementul privat, soluţia pentru loturile naţionale de juniori este aducerea unor antrenori germani care au cunoscut deja tranziţia spre performanţă, având deci cunoştinţe la zi, experienţă relevantă şi distanţarea necesară faţă de interesele necesare". Deci Burleanu se angaja să aducă tehnicieni nemţi la juniori. Nicio formaţie de tineret sau juniori n-a fost condusă în ultimii 4 ani de vreun neamţ. În schimb, a fost adus Daum la naţionala de seniori!

A brevetat o metodă unică!

Marea majoritate a antrenorilor care au avut rezultate dezastruoase la loturile de juniori au fost recrutaţi printr-o metodă care nu mai este întâlnită, probabil, în nicio ţară cu un fotbal decent: concurs de CV-uri trimise pe mail, interviuri la sediul FRF şi probe practice.

Embargo şi umilinţă pentru Hagi!

Debutul mandatului lui Burleanu a produs o ruptură totală de Gică Hagi. Antrenorilor de la loturile de juniori le-a fost sugerat să nu mai selecţioneze prea mulţi fotbalişti de la Academia lui Hagi. Acest lucru a fost susţinut şi public de Liţă Dumitru, care se afla angajat în federaţie în primele luni cu Burleanu preşedinte. Apoi, a fost rândul lui Ianis Hagi să suporte batjocura FRF. Zoltan Kovac, adus ca mare specialist în FRF de Burleanu, a fost autorul unui gest şocant: l-a pus pe Ianis, de faţă cu toţi ceilalţi din echipă, să-i care costumul!

2. SISTEM COMPETIŢIONAL / Dorea 18 echipe, acum e anti-Lupescu, care cere 18 echipe :))

La pagina 49, Burleanu se referea la modul în care vede el Liga 1. "Ca preşedinte al FRF, susţin un campionat în care să evolueze 18 echipe". Nu mai departe de săptămâna trecută, Burleanu l-a contrat pe Lupescu, cel care propusese ca temă de dezbatere "un campionat cu 18 echipe şi sistem primăvară-toamnă". Acum, şeful FRF nu mai vrea 18 formaţii: "Ar fi un campionat în care ar exista prea multe echipe fără obiectiv şi nu cred că ar fi indicat".

3. COMISIILE FRF / Măsuri penibile şi contradictorii

Nu s-a produs nicio reformă adevărată la comisii. Au apărut decizii de-a dreptul aberante:
# Un masor de la Pandurii a fost amendat cu 113 milioane de lei vechi
# Doru Isac a fost absolvit de vină după ce l-a jignit pe Hagi: "Va ajunge să vorbească şi despre cancerul la sân"
# Gabriel Bodescu a fost absolvit după ce l-a ameninţat şi jignit în mod vulgar pe secretarul general al LPF
# În celebrul caz Gabi Mureşan - Rusescu, "Disciplina" l-a suspendat pe Mureşan 16 etape, "Recursul" a anulat sancţiunea. Burleanu a cerut o anchetă şi a luat măsuri halucinante: a schimbat doi membri ai comisiilor, dar între ei!!! Marian Tudor de la Disciplină la Recurs şi de acolo urma să facă drumul invers Valentin Cocean. Argumentaţia a fost una hilară: "Schimb de experienţă". Cocean a refuzat, motiv pentru care a fost dat afară!

4. ARBITRAJ / Promite că arbitrii îşi votează preşedintele

Altă promisiune neonorată:
# "CCA este şi un for de reprezentare profesională, de aceea se recomandă ca Preşedintele şi membrii Biroului Executiv să fie aleşi de către arbitri printr-un vot democratic"
# Răzvan Burleanu nu şi-a respectat programul şi l-a numit el, prin intermediul Comitetului Executiv, pe Kyros Vassaras ca şef al CCA

5. SUPORTERI / Îi anunţa în Comitetul Executiv, apoi i-a dat în judecată!

Tot din programul semnat de Burleanu în 2014 am aflat de promisiunea că "Fidelitatea suporterilor trebuie cultivată cu bună-credinţă şi respect! Tocmai acest lucru mă determină să susţin introducerea reprezentării suporterilor în Comitetul Executiv al FRF". Nu doar că acest slogan n-a avut şi confirmare în fapte, dar s-a ajuns ca FRF să-şi dea în judecată propriii suporteri! S-a întâmplat după meciul România - Polonia, din toamna lui 2016, federalii acuzându-i pe cei care au aruncat cu torţe şi petarde că au prejudiciat şi au adus deservicii FRF, care a şi fost sancţionată.

6. STRATEGIE PENTRU TINERET / Regula U21

A fost introdusă la solicitarea expresă a lui Andrei Vochin. Împotriva ei au fost toate cluburile din Liga 1, dar s-a dovedit a fi, în ciuda faptului că nu există doar efecte pozitive, o decizie care să creeze emulaţie în rândul cluburilor pentru a folosi tineri. Dacă va câştiga un nou mandat, administraţia Burleanu are în plan să extindă această regulă şi să impună, începând din vara lui 2019, când jucătorii eligibili vor fi cei născuţi după 1 ianuarie 1998, nu unul, ci doi jucători U21 pe teren 90 de minute.

Comentarii (12 ) Adaugă comentariu

theopalas  •  19 Martie 2018, 11:51

Da ma, ca din cauza lui a ajuns fotbalul aici, nu din cauza cloacei de aur (buna expresie nicse), a mafiotilor din spatele lor si impresarilor, care au influentat fotbalul din '90 pana sa vina Burleanu.

nicse  •  15 Martie 2018, 21:30

Daca priviti cu atentie cine se afla in spatele lui Lupescu, Chivu, Gica Popescu o sa intelegeti de ce Burleanu este inamicul numarul 1 al fotbalului. Daca nu-l observati, desi va uitati cu atentie, o sa va dau un indiciu: a condus si conduce fotbalul dintr-un loc privat (ascuns vederii oamenilor liberi). Si daca nu ajunge acest indiciu va mai spun ca proiectul new Dinamo n-o sa reuseasca in veci decat daca jucatorii tineri sunt impresariati de el, direct sau indirect. Votati cloaca de aur si mai discutam peste un an sau doi, tot aici. Va mai reamintesc ca Mircea Sandu si Mitica Dragomir erau invitati la fiecare meci sa mearga la brutarie... Asa-i romanul... are memoria scurta.

merace  •  13 Martie 2018, 21:46

Problema in fotbal e mafia patronilor si a barosanilor care fac afaceri ilegale din fotbal, cu blaturi si mita. Oricine vine la FRF, va trebui sa se lupte cu ei si nu poate face ceva bun daca le afecteaza interesele. Cat timp avem in fotbal oameni care s-au intors in fotbal dupa puscarie pentru infractiuni in fotbal, mafia e aceeasi!

Vezi toate comentariile (12)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase