SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

SPECIAL Apă, zâmbete, obiective » Reportaj GSP la 3 luni de la lansarea Academiei de Înot Dinamo + interviu cu managerul Mihai Popovici, tatăl lui David Popovici

Mihai Popovici lângă apă, acolo unde se simte bine  FOTO Raed Krishan +6   FOTO
Mihai Popovici lângă apă, acolo unde se simte bine FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat marti, 04 aprilie 2023 09:00 / Actualizat marti, 04 aprilie 2023 11:20

La aproape de trei luni de la lansarea Academiei de Înot Dinamo, managerul Mihai Popovici, tatăl lui David Popovici, detaliază cum funcționează proiectul, care sunt provocările, dar și micile bucurii ale fiecărei zile

David Popovici te așteaptă la intrare, apoi mai urci câteva trepte și e din nou prezent. În fotografii și în mintea celor mici și mari care pășesc rapid sau molcom pe culoarele Bazinului de înot „Tolea Grințescu" din Ștefan cel Mare.

Miroase a clor și a entuziasm. Pe o bancă, în fața unui geam care dă spre interior, patru doamne îi urmăresc pe picii pe care i-au adus de mână câteva minute mai devreme și pe care i-au lăsat în grija antrenorilor și a apei. „Uite, al meu e pe culoarul al doilea", gesticulează una dintre ele și discuția alunecă spre alte subiecte.

Soarele e aproape de apus, dar în interior nu se simte că vine finalul zilei, se spune că energia copiilor nu se termină niciodată. În bazinul mare se joacă un meci de polo, după ce copiii de la o grupă de performanță și-au făcut antrenamentul. 

Între timp, cel de 25 de metri e locul de joacă a 20 de pici de toate vârstele. La început de curs se face prezența, apoi vine momentul cel mai așteptat: scufundarea în apă!

Beneficiile primilor ani

Un studiu care a fost făcut pe 7.000 de înotători timp de patru ani de către Universitatea din Griffith, Australia, în colaborare cu federația din această țară a relevat faptul că picii care învață să înoate devreme au abilități motorii mai fine și mai avansate decât copiii din aceeași grupă de vârstă care nu știu să înoate.

De asemenea, acești copii aveau mai multe competențe, ca identificarea, numărarea și rezolvarea problemelor de matematică, abilități lingvistice mai avansate și erau mai capabili să identifice corect formele și obiectele. 

„Acest studiu a arătat cât de important este înotul dincolo de siguranța în apă: el aduce ajutor social, fizic, cognitiv și emoțional", a subliniat antrenorul australian Laurie Lawrence, o legendă la Antipozi.

Apă, zâmbete, obiective » Reportaj GSP la 3 luni de la lansarea Academiei de Înot Dinamo + interviu cu managerul Mihai Popovici, tatăl lui David Popovici
Unul dintre afișele care promovează Academia de înot Dinamo

Din luna ianuarie, de când pornit oficial proiectul „Academia de înot Dinamo", bazinul e animat de dimineața până seara de râsetele și poznele celor mici. Cele mai aglomerate ore sunt între 17:00 și 19:00. Proiectul beneficiază de experiența lui Mihai Popovici, care este manager, dar și „mecanic, electrician, IT-ist", după cum spune zâmbind.

„Cultură, obiceiuri, viață diferite"

Cu o vastă activitate în marketing și management, tatăl lui David Popovici, dublu campion mondial, european și deținător al recordului mondial în proba de 100 m liber, are o nouă provocare în față. „Mi-a schimbat viața pentru că focusul meu era în altă direcție. Acum dedic noilor mele atribuții foarte multe ore pe zi, în medie 12, iar asta mă deviază de alte lucruri pe care le fac, dar nu mă plâng", spune Mihai Popovici.

O altă importantă sursă de inspirație o reprezintă italianul Walter Bolognani, antrenor care a fost timp de 18 ani coordonator la loturile de juniori și copii din țara sa natală. „Este un restart pentru mine într-un loc unde cultura sportivă, obiceiurile și viața de zi cu zi sunt diferite. Cred că sunt la vârsta potrivită să încep să dau înapoi tot ce am primit", a spus Bolognani, 64 de ani, într-un interviu pentru presa din Italia.

Apoi a continuat: „Obiectivul este structurarea de la zero a unui club mare, de la școala de înot până la înalta performanță. Totul în termeni logistici, organizatorici și tehnici care generează atracție pentru cei care intenționează să intre într-o dimensiune solidă și complet nouă în România. Mi-am dat doi ani și apoi, împreună cu Dinamo, vom decide dacă mai pot fi de folos sau dacă ne luăm rămas bun cu satisfacție reciprocă".

„Sunt foarte multe situații prin care am trecut cu David și pe care le aplic acum"

Academia merge pe două paliere: cel de performanță, unde sunt 70 de înscriși, și cel de inițiere, unde sunt 345 de copii. E nevoie de 36 de ore pentru ca un copil să învețe să înoate, după cum spune Mihai Popovici, cel care i-a fost alături fiului său în toate etapele dezvoltării și transformării lui. 

Sunt foarte multe situații prin care am trecut cu David și pe care le aplic acum. Nutriția este unul dintre aspecte, dar și tot ce înseamnă antidoping, modalități de refacere și, de ce nu?, principii simple pe care David le aplică și care pot fi utile oricui. De exemplu, unul dintre cele mai simple și mai eficiente este acela de a ne concentra doar pe ce putem influența. Nu are sens să mă gândesc la ce fac sau ce vor face adversarii mei, atât timp cât eu mă antrenez bine, asta e tot ce trebuie să fac", explică Mihai Popovici.

David a mișcat o întreagă națiune prin performanțele sale de anul trecut, dar și prin felul în se prezintă în fața lumii, cu simplitate și maturitate. El a marcat o întreagă generație, iar asta se vede în bazin.

David este modelul lui Alexandru, un băiat de 6 ani, care a insistat pe lângă mama lui să-l ducă la înot. „L-am văzut și m-am gândit că pot să ajung ca el", spune puștiul timid, care după cele 50 de minute petrecute în bazin a urcat în tribună să vadă și perspectiva mamei sale atunci când el e în apă. Dacă ar fi după el, ar mai sta ceva în tribune, dar timpul părinților se scurge în alt ritm.

Erika are aproape cinci ani și după ce l-a admirat pe David, pe care l-a cunoscut în persoană, acum are un alt erou: Bogdan, unul dintre antrenori. Motivele pentru care se găsesc în bazin în această după-amiază însorită sunt diverse, „am venit la înot pentru că vreau să fiu sănătos și să devin înalt", spune cel mai înalt băiat din grupă. Altuia îi place cel mai mult atunci când e sub apă.

Ochii pe bazin

Cum sunt cei pe care i-a văzut de-a lungul celor trei luni care s-au scurs de când a început programul? „Sunt foarte entuziasmați, ne jucăm cu ei, la Dinamo totul se învață prin joacă și nu facem rabat de la principul asta. Deja, după puținul timp pe care l-am avut, am văzut trei sau patru copii care au ceva", spune Mihai Popovici.

Ce înseamnă acel „ceva"? "Au ceva bun, un ceva nedefinit, dar care ne spune că ar putea să aibă un viitor". În timp ce managerul vorbește cu entuziasm despre ce se întâmplă în fiecare zi în bazin, un dop de fetiță stă pe palmele antrenorului. Pe marginea bazinului, alți șase puști o privesc și îi dau încredere. „Hai, hai!". 

Fetița încearcă să-și țină echilibrul, iar atunci când reușește să stea dreaptă, zâmbește cu gura până la urechi. La fel o fac și cei de pe margine. După secundele de glorie și de zâmbet, fetița cu ochelari de înot și cască pe care este un D mare stilizat, Arena, sponsorul tehnic al lui David Popovici, fiind cel care a oferit aceste materiale, este lăsată în apă.

Apă, zâmbete, obiective » Reportaj GSP la 3 luni de la lansarea Academiei de Înot Dinamo + interviu cu managerul Mihai Popovici, tatăl lui David Popovici
Trafic intens pe culoarele bazinului de 25 m FOTO Raed Krishan

Imagine de viitor

Pe celelalte culoare ale bazinului de 25 de metri e trafic mare, copii mai avansați cu plute colorate își numără conștiincios turele. În faza de inițiere e nevoie de câte o ședință de două sau trei ori pe săptămână. „Primii ani sunt foarte importanți pentru că îți creează direcția, baza și fără o bază corectă nu poți să mergi mai departe. În faza asta în care ne vin copii fără să știe să înoate deloc, îi învățăm să plutească, apoi vom lucra la tehnică și ulterior, dacă vor continua cu noi, la zona mentală", a subliniat el.

Au trecut mulți copii prin bazin de când a început proiectul, unii au rămas, alții au renunțat, însă lucrurile merg pe culoarul cel bun. „E un proiect pe termen mediu și lung benefic României. Ce facem noi aici credem că ar trebui să facă și alții în diverse sporturi. 

Dacă noi ne propunem să facem 15.000 de copii să înoate în zece ani, închipuiți-vă dacă și-ar propune și alții să facă acest lucru, dacă alții și-ar propune să învețe 15.000 de copii să alerge sau să joace baschet!". Închipuiți-vă! 

400 de leieste prețul pentru un pachet de 8 ședințe de inițiere la Academia de Înot Dinamo

500 de leieste prețul pentru un pachet de 12 ședințe de inițiere

600 de leieste prețul pentru un abonament de 30 de zile la grupele de performanță ale clubului Dinamo

„Avem deja o solicitare de clonare a proiectului din România. Dar vrem să-l dezvoltăm mai bine și apoi vom vorbi și despre acest lucru"
- Mihai Popovici, manager Academia de Înot Dinamo

INTERVIU. Mihai Popovici: „Mai avem de lucru"

INTERVIU. Mihai Popovici, managerul proiectului, a abordat câteva subiecte despre care se discută dincolo de bazin cu părinții și copiii ce sunt în grupele de performanță: nutriție și antidoping

Mihai Popovici pare că e ubicuu, îl vezi pe plaja bazinului, pe holurile lui, discutând cu un părinte, încercând să rezolve o problemă, fiind atent mereu dacă se respectă regulile sau nu. Îmbrăcat casual, în blugi și un tricou roșu pe care scrie Dinamo, Mihai Popovici a vorbit despre câteva aspecte importante ale proiectului pe care îl manageriază.

- Domnule Popovici, au trecut aproape trei luni de când ați pornit oficial acest proiect. Cum merge?
- Merge foarte bine, puțin peste așteptările noastre, și crește de la zi la zi

- Sunt numai lucruri bune sau ați întâmpinat și probleme?
- Ohoo, o groază! Pentru că echipa nu este sută la sută sudată, procesele nu sunt sută la sută clare. Avem câteva reguli noi, care nu au fost absorbite instantaneu. Fiecare vine cu experiența lui din diverse locuri, prin fiecare înțelegând părinți, copii. Lucrăm la această armonizare, dar, ca la orice început, nu are cum să meargă perfect.

Program individualizat

- Ați început cu nouă antrenori, a mai venit cineva, a mai plecat cineva?
- Echipa este intactă, ca din prima zi, intenția noastră este să mergem în aceeași formulă și posibil să o extindem.

- Cum se înțeleg antrenorii români cu coordonatorul italian?
- Se înțeleg în engleză, ei exersează engleză, el româna. Walter încearcă să vorbească pe cât posibil în română și ne cere să vorbim cu el în română pentru a pregăti procesul de învățare a limbii.

Apă, zâmbete, obiective » Reportaj GSP la 3 luni de la lansarea Academiei de Înot Dinamo + interviu cu managerul Mihai Popovici, tatăl lui David Popovici
Instantaneu la una din lecțiile de inițiere FOTO Raed Krishan

- E prezent tot timpul?
- „Doar” aproximativ 14 ore pe zi. Este un om care muncește foarte mult și vrea să transmită un exemplu prin ceea ce face și se așteaptă să fie urmat.

- Una dintre ideile pe care le-ați avansat a fost că vor exista diverse întâlniri pentru a spori experiența antrenorilor. Au avut ele loc?
- Au avut loc două întâlniri, următoarele sunt programate. Antrenorii de la Dinamo au și alte avantaje, precum acela de a primi cursuri personalizate pentru ei. Fiecare dintre cei nouă oameni primește un curs dedicat pe bucăți din ce înseamnă înotul modern. Ei le primesc de la unul dintre cei mai buni din lume.

Multe aspecte neștiute

- Cum e cu părinții, s-au obișnuit cu anumite standarde?
- Aproape toți, părinții au și ei anumite așteptări, noi facem tot posibilul să comunicăm cu ei, am avut deja două întâlniri cu părinții din grupele de performanță și ne bucurăm să vedem progresele din această relație, le vorbim despre subiecte de care au nevoie, dar pe care nu le știu bine. Ultima întâlnire a avut ca temă antidopingul. Am invitat reprezentanții Agenției antidoping să vină la această întâlnire, au spus lucruri foarte utile, foarte interesante și această întâlnire va fi dublată de una cu copiii. Sunt multe aspecte despre care părinții nu știau și sunt sigur că nici copiii nu știu foarte multe și de care se vor lovi în activitatea lor.

- Un alt aspect este cel al nutriției, știu ce trebuie să mănânce?
- Sunt tot felul de încercări, vrem să uniformizăm, am început să le dăm informație utilă. Mai avem de lucru pentru că majoritatea nu mănâncă ce trebuie, când trebuie și cât trebuie, însă de asta suntem aici. Apropo de avantaje: este un avantaj să fii la Dinamo, informația este de calitate și gratuită!

Componentă socială

Atunci când a avut loc conferința de presă de lansare a proiectului, Mihai Popovici a vorbit și despre o componentă socială a lui. „Vrem să avem cel puțin 40 de copii proveniți din medii defavorizate, să fie învățați să înoate și, ulterior, susținuți să se dezvolte în cadrul academiei", spunea el atunci. Care este situația după trei luni? "Avem deja copii care provin din familii monoparentale în programul nostru și, începând de luna viitoare, vom intensifica eforturile în această direcție". 

În acțiune la Otopeni

Miercuri, debutează în bazinul de la Otopeni Campionatele Naționale de seniori, tineret și juniori (5-9 aprilie). Printre concurenți vor fi și cei care activează în grupele de performanță ale clubului Dinamo. Obiectivul acestui proiect pe linia de performanță esituatiiste să aibă cel puțin un înotător format de CS Dinamo care să participe la Jocurile Olimpice din 2028 şi cel puţin un sportiv care să ajungă într-o finală la JO din 2032. 

Citește și:

Episod inedit cu Sorana Cîrstea: „A jucat și cu bășici pline de sânge”

Unul dintre rivalii lui David Popovici în proba de 100 metri liber s-a întors la antrenamente

Citește și:

Plecare-șoc de la Rapid » Jucătorul dat afară după doar un an în Giulești
Superliga
Plecare-șoc de la Rapid » Jucătorul dat afară după doar un an în Giulești
Meci ȘOCANT în Ungaria » Aveau nevoie de 41-0 ca să ia titlul în ultima etapă. Cât crezi că s-a terminat?
Campionate
Meci ȘOCANT în Ungaria » Aveau nevoie de 41-0 ca să ia titlul în ultima etapă. Cât crezi că s-a terminat?
A început curățenia » Sabău a dat afară 4 jucători de la U Cluj
Superliga
A început curățenia » Sabău a dat afară 4 jucători de la U Cluj

Imagini SCANDALOASE de la gala RXF, din Sala Polivalentă » Două femei lovite cu bestialitate de „Perversul” de pe Târgu Ocna, în cușcă! Reacția șocantă a organizatorilor: „Nu este nimic deplasat!”

De asta a fost mazilit?! Ce a putut să facă în vestiar jucătorul plecat de la Dinamo


Comentarii (5)
creeperno807
creeperno807  •  04 Aprilie 2023, 22:41

Oare cata experienta are tatal in inot?

dunarea_calarasi
dunarea_calarasi  •  04 Aprilie 2023, 19:17

Asa a facut si Djokovic cu ta-su in Serbia, cum a devenit cunoscut in tenisul mondial l-a impus pe taica-su presedinte al Federatiei de Tenis de la Belgrad. Romania e din acelasi spatiu cultural si geografic si nu putea face exceptie. O tot tinem langa cu performanta, cu competente si alte ***. In realitate fii-su i-a gasit un loc de munca lui ta-su, ce atata PR in articolul asta? La fel, ala micu a ramas in Romania, desi a avut oferte de la Colegii din SUA, pt ca in America, nici el si nici ta-su nu puteau castiga atat de multi bani. Mai ramane s-o angajeze si pe ma-sa pe post de nutritionist ca toate sinecurile sa fie complete. Restul e PR si povesti de doi bani.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

elgabri
elgabri  •  04 Aprilie 2023, 13:09

Trebuie sa fii bugetar ca sa ti permiti sa ti duci copii la inot !!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează