SPORTURI  »  ALTELE  »  DOPAJ

Amânarea Jocurilor Olimpice, portiță pentru sportivii prinși dopați » Cum suferă lupta antidoping din cauza coronavirusului

Agențiile Antidoping suferă din cauza pandemiei de coronavirus
Agențiile Antidoping suferă din cauza pandemiei de coronavirus

Articol de - Publicat joi, 26 martie 2020 16:00

În contextul pandemiei de COVID-19, autoritățile care luptă cu dopajul trebuie să reducă turația motoarelor, atât WADA, cât și agențiile naționale punând în prim-plan sănătatea sportivilor și angajaților

Toate domeniile adiacente sportului sunt afectate în această perioadă de lucrurile care se întâmplă la nivel mondial. Dacă sportul e aproape peste tot suspendat, ce se întâmplă cu lupta antidoping? Forul mondial, AMA, a publicat zilele trecute un document cu răspunsuri la întrebările frecvente ale sportivilor. În acesta se arată că AMA a suspendat sau a redus din controalele doping pe care le efectua. „Suntem conștienți că aceste măsuri vor avea urmări, iar unii sportivi vor avea dubii în ceea ce privește competițiile care urmează după această perioadă, dar încercăm ca ele să fie cât mai curate posibil", se arată în comunicat.

Ce se întâmplă în România la acest nivel?

„Am redus activitatea la minimum, folosim regimul telemuncă, încercăm să eficientizăm totul venind prin rotație și stând o perioadă cât mai scurtă de timp pentru a evita consecințele care există la nivel mondial. Legat de testări, pentru noi este importantă sănătatea sportivilor, a familiilor lor și, bineînțeles, a personalului agenției, dar asta nu înseamnă că nu monitorizăm eventualele încălcări ale reglementărilor antidoping", a spus Cristi Balaj, președintele Agenției Naționale Anti-Doping.

Buget redus

Fostul arbitru a mai explicat că această monitorizare se face și prin programul speak-up, prin intermediul căruia se intră în posesia unor informații de încălcări ale regulamentelor antidoping în această perioadă, apoi se intervine. În plus, niciun sportiv nu poate refuza un control doping, chiar dacă este în carantină sau izolare. 

O idee subliniată și în documentul AMA. „Avem echipamente de protecție, dar în momentul în care aflăm despre asemenea situații, fiecare dintre ele este particularizată, în funcție de datele situației știm cum să intervenim. Conform procedurilor și regulamentelor WADA, niciun sportiv nu poate să refuze, dar este la latitudinea noastră în ce măsură se fac aceste prelevări" .Limitarea testărilor se întâlnește și în SUA, Australia, Franța, Marea Britanie și Germania. „Trebuie să oprim orice, sunt vieți în joc", a spus Richard Ings, fostul președinte al Agenției Australiene Antidoping. 

Cea din China și-a suspendat total activitatea în februarie și urmează să o reia la începutul lunii, iar cea din Italia a comunicat Associated Press că face mult mai puține teste pentru că nu mai sunt competiții, dar încă are testări neanunțate. Situația este nouă pentru toată lumea, iar acum se caută soluții. 

„Nu avem experiență în astfel de situații, încercăm să diminuăm pagubele, am redus această activitate considerabil și am suspendat oarecum lucrul pentru că mai importantă este sănătatea tuturor. Am diminuat bugetul agenției, pentru că sunt alte domenii de activitate care necesită investiții, facem economie și reducem din orice activitate susținută financiar pentru a fi redirecționați banii către zonele care au nevoie"
Cristi Balaj

Amânarea deschide portițe pentru cei suspendați

Împingerea Jocurilor Olimpice de la Tokyo pentru 2021 face ca unii sportivi care din cauza unei suspendări pentru dopaj nu puteau participa în această ediție să o poată face în 2021. „Am ridicat această problemă la o conferință pe care am avut-o zilele trecute cu 21 de directori de agenții naționale. E una dintre consecințele amânării Jocurilor Olimpice și trebuie lămurită în următoarea perioadă", a spus Travis Tygart, președintele forului american antidoping, pentru Reuters. Nu există nicăieri o reglementare care să trateze astfel de cazuri. 

Testată și în aceste condiții

Jucătoarea de tenis Alison Riske a povestit pe Twitter că pe 14 martie, când în SUA nu apăruseră restricții, a fost vizitată de agenți antidoping pentru un test inopinat. Americanca nu a dezvăluit dacă acel control era din partea WTA, WADA sau a USADA. 

Citește alte știri din sporturi:

Wimbledon 2020 ar putea fi anulat » Englezii nu vor meciuri fără spectatori, iar amânarea e aproape imposibilă

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close