SPORTURI  »  ALTELE  »  LUPTE/CAMPIONATELE EUROPENE

Fete de aur și bronz » Alexandra Anghel și Kriszta Incze au mai adus două medalii pentru România la Campionatele Europene

Alexandra Anghel FOTO Imago Images
Alexandra Anghel FOTO Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 21 aprilie 2023 22:26 / Actualizat vineri, 21 aprilie 2023 22:41

Alexandra Anghel și Kriszta Incze au fost, vineri, pe podiumurile Campionatelor Europene de la Zagreb

„Luptătoarele sunt de oțel", a afirmat cea care a comentat ultima seară cu finale feminine la Campionatele Europene de la Zagreb. O afirmație venită după ce una dintre fete și-a dat degetele peste cap, dar a continuat să concureze. 

Vineri seară, luptătoarele au pus mult curaj în confruntările pentru distincțiile europene. Printre ele, și două sportive din România.

Al treilea bronz la rând

Prima a intrat pe saltea Kriszta Incze, într-una dintre cele două finale pentru bronz la categoria 65 de kilograme. Luptătoarea din Sfântu Gheorghe e obișnuită cu podiumul european, având în palmares un argint, cucerit în 2019, și două bronzuri, în 2021 și 2022.

Fete de aur și bronz » Alexandra Anghel și Kriszta Incze au mai adus două medalii pentru România la Campionatele Europene
Kriszta Incze FOTO Imago Image

La Zagreb, românca în vârstă de 26 de ani a trecut, joi, în sferturi de finală de Iva Geric (Croația) cu 8-0, dar a fost învinsă în semifinale de Mimi Hristova (Bulgaria) cu 2-1.

Vineri, ea a luptat pentru poziția a treia a podiumului continental cu turcoaica Busra Efe, 18 ani.

Diferența de experiență și de forță s-a văzut de la prima acțiune, Kriszta reușind să-și domine adversara și impunându-se clar cu 9-0. Un zâmbet reținut la final și un sărut pe frunte de la antrenor au pus sigiliul peste cele două reprize a câte trei minute în care Kriszta nu a fost deranjată de adversară și pentru că românca nu i-a lăsat niciun centimetru de saltea.

Reîntâlnirea din 2023

Ultima finală a serii, cea de la 72 de kg, a avut-o ca protagonistă pe Alexandra Anghel, care a înfruntat-o pe turcoaica Buse Cavusoglu Tosun, cea care o învinsese anul trecut în semifinalele CE de la Budapesta.

Românca în vârstă de 25 de ani a ajuns la ultimul meci de la Zagreb după ce a trecut de Pauline Denise Lecarpentier (Franța) cu 5-1 și de Liudmyla Pavlovets Tychyna (Ucraina) cu 5-1.

Alexandra, care la 20 de ani a pășit pe podiumul european, a trăit apoi multe dezamăgiri la întrecerea continentală, ea pierzând în 2019 și 2022 bronzul. Cu toate acestea, românca a trăit o bucurie la Campionatele Mondiale de anul trecut, unde a urcat pe poziția a treia.

În ultima secundă

Duelul de vineri cu Buse a fost unul echilibrat, prima repriză aparținându-i turcoacei, cea care conducea cu 2-1 în întâlnirile directe. Dar partea a doua i-a aparținut româncei, care a atacat și s-a apărat ca o leoaică. 

Ea a egalat la 4 în ultima secundă și a câștigat la criteriu, pentru că pe parcursul finalei a avut un procedeu care a valorat mai multe puncte. O decizie care i-a adus lacrimi de bucurie în ochi.

Cu steagul României pe umeri, Alexandra a defilat pe saltea. E prima sa medalie de aur, una care a venit după muncă, sacrificii și dezamăgiri.

Joi seară, România a pus primele medalii în palmaresul de la această ediție, grație evoluției Andreei Ana, care și-a apărat titlul de campioană europeană la categoria 55 de kilograme, și Cătălinei Axente, aceasta cucerind bronzul la 76 kg. 

Dintre cele patru medalii europene cucerite de luptătoarele din România, doar cea a Cătălinei Axente este la o categorie olimpică. 

Băieți cu șanse

Tot vineri, la greco-romane, Denis Mihai a pierdut în semifinalele categoriei 55 de kg și luptă sâmbătă pentru bronz, în timp ce Nicu Ojog (87 kg) și Alin Alexuc Ciurariu (130 kg) intră în recalificări pentru a ajunge în finalele pentru bronz. 

Medaliile României la CE de la Zagreb

  • Andreea Ana aur categoria 55 kg
  • Kriszta Incze bronz categoria 65 kg
  • Alexandra Anghel aur categoria 72 kg
  • Cătălina Axente bronz categoria 76 kg

4 medaliia adunat România la precedenta ediție a CE, desfășurată la Budapesta: una de aur, una de argint și două de bronz

Citește și:

Djokovic, eliminat în „sferturi” la Banja Luka » Joi asistase la o conferință stranie: discuții despre piramide secrete și unde extraterestre

Fără înfrângere! Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a câștigat al șaptelea titlu consecutiv

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
MaxiP
MaxiP  •  22 Aprilie 2023, 10:33
Postat de neacaisa pe 22 Aprilie 2023, 09:26

Majoritatea medaliilor nu sunt in probe olimpice. Loredana Toma are sanse mari chiar si la aur, in rest nu exista vreo certitudine.

Bine, comentariul meu nu se referea strict la șansele la JO, e clar ca pe plan european nu e același nivel ca la concursurile mondiale. Știu ca la haltere se comprima categoriile, de asta nici Loredana nu știu dacă e vreo favorita certa, nu știu ce va veni de la celelalte categorii. La lupte în schimb cred ca rămân aceleași probe, cred ca exista perspective și pt o medalie olimpica, sigur ca pana acolo nu sunt ușoare nici măcar calificările, din păcate nici măcar aceste titluri europene nu contează în cursa pt JO. Iar medalia de la gimnastica sigur a fost luata în proba olimpica, numai ca nu în compania americancelor și braziliencei care vor au niște exerciții la sol foarte complexe. Însă dacă din acești 10 performeri, 2-3 ajung medaliați olimpici, va conta foarte mult, ținând cont ca nici măcar nu sunt sporturile cu cele mai mari perspective de medalii la JO, cel puțin luptele și gimnastica.

neacaisa
neacaisa  •  22 Aprilie 2023, 09:26
Postat de MaxiP pe 22 Aprilie 2023, 08:31

A 10-a medalie în decurs de o săptămână în sporturi olimpice la campionate europene, al 5-lea titlu. Nu suna rău. Speram sa aducă și băieții de la greco-romane 1-2 medalii.

Majoritatea medaliilor nu sunt in probe olimpice. Loredana Toma are sanse mari chiar si la aur, in rest nu exista vreo certitudine.

MaxiP
MaxiP  •  22 Aprilie 2023, 08:31

A 10-a medalie în decurs de o săptămână în sporturi olimpice la campionate europene, al 5-lea titlu. Nu suna rău. Speram sa aducă și băieții de la greco-romane 1-2 medalii.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează