SPORTURI  »  ALTELE  »  POLITICĂ ȘI SPORT

VIDEO Cum își folosește Donald Trump sportul preferat pentru a le lua fața rivalilor în campania pentru Casa Albă

Donald Trump la o gală UFC // Foto: Imago
Donald Trump la o gală UFC // Foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 23 decembrie 2023 17:17 / Actualizat sambata, 23 decembrie 2023 21:04

Strategia de imagine a lui Trump, care se amestecă cu fanii UFC, face parte dintr-un efort mai amplu de a extinde atractivitatea candidatului republican în rândul tinerilor și al alegătorilor minoritari, în special al bărbaților latino și de culoare, pe care campania speră să îi câștige în număr mai mare în 2024, scriu Associated Press și The Independent.

Apariția recentă a lui Donald Trump la faimoasa competiție sportivă „Palmetto Bowl”, dintre atleții principalelor universități din Carolina de Sud, s-a dovedit a fi o alegere excelentă de imagine pentru fostul șef al statului, aflat acum în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.

O înregistrare video cu mulțimea care scanda „Îl vrem pe Trump!”, la sosirea acestuia pe stadionul Williams-Brice, s-a viralizat ca focul pe rețelele de socializare conservatoare.

Statul american este ce-i drept unul favorabil conservatorilor. Dar o reacție asemănătoare din partea publicului a fost observată și cu două săptămâni mai devreme, când candidatul republican a participat la un eveniment al Ultimate Fighting Championship (UFC) din New York.

Trump a intrat în Madison Square Garden strângând mâini și salutând mulțimea, de parcă ar fi fost unul dintre luptători, cu un anturaj din care făceau parte muzicianul Kid Rock, președintele UFC Dana White și fostul moderator Fox News Tucker Carlson.

Fostul președinte și-a umplut de fapt programul cu apariții la evenimente sportive majore, inclusiv la lupta UFC de săptămâna trecută din Las Vegas.

Clipurile care surprind aparițiile sale adună în mod obișnuit sute de mii de vizualizări pe rețelele sociale, în special în zone apolitice, inclusiv cele unde se adună și comentează americanii interesați de sport, scrie Associated Press.

Aceste apariții sunt mult mai ușor și mai ieftin de produs decât mitingurile de campanie, spre exemplu.

Este o strategie care, spun consilierii, îl pune pe Trump în fața potențialilor alegători care nu urmăresc îndeaproape politica sau nu se implică în dezbaterea electorală și nu urmăresc canalele tradiționale de știri.

Strategia face parte dintr-un efort mai amplu de a extinde atractivitatea lui Trump în rândul tinerilor și al alegătorilor minoritari, în special al bărbaților latino și de culoare, pe care campania speră să îi câștige în număr mai mare în 2024.

Baza de fani a UFC, în special, este în mod covârșitor de sex masculin.

Donald Trump, mesaj incredibil după ce SUA a fost eliminată de la Mondialul feminin » Pe cine dă vina pentru eșec + jucătoarea luată la țintă
SUA
Donald Trump, mesaj incredibil după ce SUA a fost eliminată de la Mondialul feminin » Pe cine dă vina pentru eșec + jucătoarea luată la țintă

Donald Trump, un fan al UFC

Apropiații fostului președinte subliniază în același timp că Trump este cu adevărat un fan al sportului, care a fost în tribune la tot felul de lupte cu mult înainte de a candida la Casa Albă. El este în special un pasionat al boxului și al altor sporturi de contact.

În timpul unei apariții din vară la podcastul „UFC Unfiltered”, Trump și-a amintit, lovitură cu lovitură, luptele sale preferate din urmă cu zeci de ani.

În anii 1980, el s-a împrietenit cu legende ale boxului precum Mike Tyson și cu promotorul Don King, găzduind lupte de profil înalt în cazinourile sale din Atlantic City. De fapt, Trump s-a implicat atât de mult în luptele profesioniste încât a participat la „Bătălia miliardarilor” din WrestleMania 23, un eveniment din 2007.

Cum își folosește Donald Trump sportul preferat pentru a le lua fața rivalilor în campania pentru Casa Albă
Donald Trump la o gală UFC // Foto: Imago

Dincolo de de box și UFC, el a deținut, pentru o vreme, New Jersey Generals, o echipă de fotbal profesionist care a jucat în Liga de Fotbal a Statelor Unite, rivala NFL.

În ultimii ani, el a devenit deosebit de conectat la artele marțiale mixte. Este prieten personal apropiat cu Dana White, fondatorul UFC, care a luat cuvântul la Convențiile Naționale Republicane din 2016 și 2020 și care a spus că Trump a salvat acest sport prin găzduirea unor lupte, atunci când alții îl evitau, susținând că este prea violent.

Trump a atras, de asemenea, sprijinul vedetelor din acest sport, inclusiv al lui Colby Covington, care a luptat sâmbătă (pe 16 decembrie) cu Leon Edwards, pentru titlul UFC la categoria semi-mijlocie. Covington a spus că organizatorii i-au respins cererea de a-l avea pe Trump alături, la sosirea în octogon.

Fostul președinte ar fi trebuit să îi ofere însă centura, în cazul unei victorii, dar nu a fost cazul. Edwards a câștigat lupta și și-a păstrat titlul.

Cum a dat-o afară Donald Trump pe Nadia Comăneci: „Te iubesc, dar ești concediată!”
SUA
Cum a dat-o afară Donald Trump pe Nadia Comăneci: „Te iubesc, dar ești concediată!”

Președinții SUA și sportul

Există, desigur, o lungă istorie a sportului în politica prezidențială. Candidații s-au folosit de sport pentru a proiecta o imagine de forță și vigoare, pentru a se apropia de alegători și pentru a părea mai accesibili, notează Associated Press.

Istoricul prezidențial Michael Beschloss a scris despre cum Theodore Roosevelt era frecvent fotografiat boxând, călărind și făcând drumeții, în timp ce John Kennedy înota, naviga și juca fotbal, în ciuda rănilor grave suferite în timpul războiului.

Richard Nixon s-a străduit foarte mult să sublinieze pasiunea sa pentru fotbal și baseball, în timp ce încerca să curteze alegătorii din clasa muncitoare, în timp ce George W. Bush a dat startul primului meci din World Series din New York după 11 septembrie 2001, încercând să le transmită americanilor speriați că viața va continua după atacul terorist.

Echipa lui Trump vede aceste apariții ca pe o modalitate de a se conecta cu fanii sportului, semnalând că le împărtășește interesele, și ca pe o modalitate de a prezenta o altă latură a politicianului care, de obicei, este prezentat la știri pe un podium, adresându-se mulțimii.

Strategii speră, de asemenea, să profite cât mai bine de carisma sa și de relațiile sale cu personalități din lumea afacerilor și a divertismentului.

Donald Trump și-a înmormântat fosta soție pe terenul său de golf pentru a „fenta” plata taxelor
EXTERNE
Donald Trump și-a înmormântat fosta soție pe terenul său de golf pentru a „fenta” plata taxelor

O campanie „fără filtru”

Atunci când Trump participă la un eveniment - precum lupta de sâmbăta trecută - „publicul are ocazia să-l vadă printr-un filtru nealterat, care nu este contaminat de mass-media și de prejudecățile politice”, a explicat purtătorul său de cuvânt Steven Cheung, care a lucrat anterior chiar pentru UFC.

„Ne oferă o mare oportunitate de a ne conecta cu alegătorii care, sincer, sunt dezorientați de multe canale de știri tradiționale”, a spus oficialul.

Jeffrey Montez de Oca, profesor de sociologie și director fondator al Centrului pentru studii în domeniul sportului de la Universitatea Colorado Colorado Springs, a observat și el pentru Associated Press că politicienii „folosesc sportul tot timpul pentru a se conecta cu oamenii obișnuiți”, precum și pentru a „proiecta forță și putere”.

Sportul, a spus el, generează „emoții puternice” care pun stăpânire pe fani - emoții pe care politicienii încearcă să le valorifice.

Kyle Kusz, un profesor de la Universitatea din Rhode Island care studiază legătura dintre sport și extrema dreaptă, a amintit de asemenea, pentru agenția de presă, cum Trump a susținut diverse personalități sportive în timpul campaniei sale din 2016.

El a apărut alături de antrenorul de baschet Bobby Knight, care fusese demis în trecut pentru comportament abuziv, și l-a invocat pe antrenorul de fotbal american de la Penn State, Joe Paterno, care a fost dat afară în 2011 după un scandal de abuz sexual împotriva copiilor în care a fost implicat fostul său antrenor secund Jerry Sandusky.

Kusz a remarcat că toți cei acuzați erau bărbați albi și că fanii acestora îi consideră a fi victime nevinovate ale unui linșaj public.

În 2016, vedetele sportive au fost printre puținele celebrități dispuse să facă campanie alături de Trump, care era evitat de establishment-ul de la Hollywood.

De data aceasta, aparițiile lui Trump fac parte dintr-un efort mai amplu al echipei fostului președinte de a se conecta cu mass-media netradiționale, inclusiv emisiuni pe YouTube și podcasturi precum „UFC Unfiltered”, care pot atrage milioane de vizualizări.

Aparițiile îi permit fostului președinte să ajungă la ascultătorii care ar putea fi descurajați de mass-media și de politica mainstream și care își iau știrile din surse alternative.

Scenele virale ale lui Trump la evenimentele sportive au oferit, de asemenea, un contrast cu alți candidați.

Mai întâi cu guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, văzut cândva drept principalul rival al lui Trump în alegerile primare, care este adesea criticat pentru că pare rigid și stângaci la evenimentele publice, apoi cu președintele Joe Biden.

De fapt, actualul șef al statului a evitat în mare parte, deocamdată, evenimentele de campanie, organizând un singur miting, evenimentul de lansare a campaniei sale.

Citește și alte știri:

5 jucători sunt OUT de la Dinamo! » De ce depinde plecarea celui de-al 6-lea

Transfer anunțat oficial de FCSB, înainte de Crăciun: „Suntem mândri de el, va înfrunta cu brio noua provocare!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează