SPORTURI  »  ALTELE  »  FRBS

EXCLUSIV Flavius Crăciun, din „dublul” de sanie cu Marian Gâtlan, acuză scenarii de culise: „M-au vânat”

Articol de - Publicat duminica, 26 ianuarie 2020 09:32

„Dublul” de sanie Flavius Crăciun - Marian Gâtlan, care a obținut anul trecut inclusiv o medalie de bronz la CM U23, a fost desființat pe tăcute de federație și de CSO Sinaia, unde cei doi erau legitimați, cu numai doi ani înainte de Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

Crăciun acuză scenarii de culise pentru a fi scos din circuit de FRBS și de club.

Sezonul hivernal trecut, cuplul de sanie Flavius Crăciun – Marian Gâtlan a spart barierele într-un sport în care apărem accidental pe firmament: bronz la Mondialul U23 din Germania. Era un rezultat care venea după alte concursuri remarcabile pentru nivelul României, adică un loc 3 la Euro de juniori, loc 4 la JO tineret de la Lillehammer, numeroase podiumuri la etapele de Cupă Mondială juvenile, intrare în top 11 seniori la runda de la Innsbruck.

Toate participările fuseseră în regim de criză în materie de echipament, căci băieții legitimați la CSO Sinaia și foști colegi de la grădiniță în Brebu (Prahova) au alergat de fiecare dată, patru ani la rând, cu aceeași sanie, aceleași patine, aceleași "gheare" folosite la controlul direcției! Cazul lor a fost semnalat repetat în GSP în urmă cu un an.

"Au motivat că nu mai corespund la greutate. Argument fals!"

În ciuda parcursurilor constant bune și în creștere, "dublul" a fost însă destructurat peste noapte de federație, sub motivul că Flavius Crăciun, copilotul, nu s-ar mai fi încadrat fizic în parametri. Explică exact sportivul pățit: "Președintele Liviu Turea de la Sinaia mi-a zis că aș fi devenit incompatibil somatic, ceea ce e un fals și o argumentație de fațadă pentru aruncarea mea peste bord. Am terminat sezonul precedent cu 82 de kilograme, idealul era 80 de kilograme. Iar coordonarea fizică era simplu de făcut cu colegul meu. 

Adevărul e că am fost și sunt vânat pentru că n-am lăsat niciodată capul jos, n-am tăcut când am avut ceva de spus, iar asta a deranjat. Suspectez că inclusiv materialele publicate în Gazeta Sporturilor la începutul lui 2019, când erau semnalate greutățile cu care ne confruntăm în materie de echipament și financiar, i-au făcut pe cei de la federație și de la club să mă scoată din circuit pentru a plăti niște polițe".

"Nu-mi fac programul după tac-tu!"

Crăciun a întocmit deja multiple memorii pentru a primi un răspuns oficial vizavi de situația sa, inclusiv documente referitoare la relația sportiv-CSO Sinaia. Completează: "Am înțeles că ar fi existat o decizie a unei comisii federale, despre care habar nu am. Ar trebui însă să vedem decizia de acum dincolo de aparențe. De exemplu, în timp ce eu și Marian am tras aproape patru ani de un singur set de echipament, fiul directorului Turea de la Sinaia a beneficiat de trei perechi de patine, două «coarne», două copăi, toate puse la dispoziție de club și, probabil, federație. În sezonul actual nu s-a calificat la nicio etapă de Cupă Mondială, iar anul trecut s-a clasat doar în jurul locului 30. Iar la Lillehamer, unde noi am luat locul 4 la Olimpiada de tineret, el s-a răsturnat".

Iar Crăciun mai invocă un detaliu în memorii, dar și în declarații: "Făcusem rost de o sponsorizare de 15.000 de euro de la o companie de mobilă, totul era bătut în cuie, dar nu s-a putut finaliza pentru că directorul Turea a refuzat să semneze. Mi-a replicat: «Nu-mi fac programul după tac-tu!». Adică după tata și întâlnirea cu sponsorii".

Foto principal: Crăciun și Gâtlan (primii doi din dreapta) pe podiumul de la Winterberg, unde în urmă cu un an au obținut bronzul la CM U23

EXCLUSIV Flavius Crăciun, din „dublul” de sanie cu Marian Gâtlan, acuză scenarii de culise: „M-au vânat”

Bătrâna sanie a românilor a făcut minuni înainte ca federația să destructureze cuplul de Cupă Mondială

EXCLUSIV Flavius Crăciun, din „dublul” de sanie cu Marian Gâtlan, acuză scenarii de culise: „M-au vânat”

Așa arătau "ghearele" cu care copilotul Crăciun trebuia să controleze direcția pe pistă

"Crăciun nu mai corespunde somatic. E depășit ca greutate. Ăsta e singurul motiv! E ca la fotbal: n-a fost convocat pentru acest sezon. Să aștepte o altă convocare! Hai că sunt foarte ocupat! La revedere!"
Florin Țicu, secretar general FRBS

"Fostul meu coleg de sanie stă acum pe margine, din păcate. Au încercat să-i plaseze un alt băiat în echipaj, au făcut câteva antrenamente, dar cel nou a suferit o accidentare la picior. Oricum, e greu să se lege în câteva săptămâni. Și uite-așa România a rămas anul ăsta fără echipaj în circuitul Cupei Mondiale!"
Flavius Crăciun, copilot sanie

4e cea mai bună clasare olimpică a românilor în competiția de sanie: performanța a fost obținută în 1992, la Albertville, de cuplul Ioan Apostol - Liviu Cepoi

10kilograme e diferența de greutate care trebuie să existe în sanie între pilot și copilot, primul trebuie să fie mai masiv: dacă diferența e mai mică, raportul se poate regla prin niște plumbi speciali purtați de pilot

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (1)
buiadi
buiadi  •  26 Ianuarie 2020, 10:25

Din păcate astfel de oameni, exista și in departamentele altor federații naționale, fiind unul din motivele pentru care sportul românesc se afla intr-un regres continuu...sportul ca și alte domenii de activitate din aceasta tara, este condus după aceleași criterii josnice, bazate pe incompetenta și nepotism...susțineti in continuate acești băieți prin activitatea voastră ziaristica, dezvăluind aceste nereguli!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează