SPORTURI  »  ALTELE  »  FOTE 2019

EXCLUSIV În 2013, Emil Imre cucerea aurul pentru România la FOTE » Apoi a fugit din România: „Am fost zugrav, am cărat cabluri și am întins lumini ca să câștig bani!”

Emil Imre, FOTE +5   FOTO
Emil Imre, FOTE

Articol de - Publicat vineri, 01 martie 2019 09:00

Patinatorul Emil Imre, singurul român care a cucerit o medalie de aur la FOTE în istoria de 26 de ani a competiției, a fost nevoit să plece din țară după ce "nimeni nu m-a ajutat cu absolut nimic".

Vi-l mai amintiți pe Emil Imre? Puștiul de 16 ani care a cucerit în 2013, la Festivalul Olimpic al Tineretului European ( FOTE), medalia de aur pe distanța de 1.000 de metri la short-track și argintul în proba de 500 de metri. A fugit din România, după ce autoritățile locale nu l-au băgat în seamă, iar Federația de Patinaj a uitat că există.

"La FOTE am realizat o mare performanță pentru România și îmi făceam tot felul de planuri pentru viitorul meu. Aveam 16 ani și pot spune că visam cu ochii deschiși pentru că iubeam ce făceam. Dar totul s-a năruit, mi s-a tăiat craca de sub picioare. Bine, nu doar mie, tuturor! După FOTE un singur sponsor ne-a ajutat pentru medaliile pe care le-am câștigat, în rest, absolut nimeni. Ce să ne dea statul român sau autoritățile locale de acolo? Nu ne-au dat nimic... Speram să fiu ajutat ca să pot să-mi fac treaba cât mai bine după acest concurs, dar din păcate, nu!", spune Emil în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor.


Emil Imre, la 16 ani, a concurat cu patine cu lamă aurită FOTO Raed Krishan

Muncea 16 ore pe zi

Fără bani și fără mari speranțe de viitor, Imre a luat o decizie radicală! A plecat din România și s-a dus în Ungaria. Să muncească!

"M-am angajat la Budapesta. Ce puteam să fac dacă eu nu aveam nici un ban? Nu vin dintr-o familie cu mari posibilități financiare. Părinții mei au făcut totul pentru mine și m-au susținut necondiționat în fiecare moment. M-au ajutat cu tot ce au putut. În afară de un adăpost, haine și mâncare ce puteau să-mi dea ai mei? Nu puteam să le cer bani... M-am angajat la o firmă care se ocupa cu crearea de filme și videoclipuri. Am cărat cabluri și am întins lumini! Acolo munceam și câte 16 ore pe zi. Ca să fac bani am lucrat și în construcții, zidărie! Construiam pereții la camere, mă ocupam de tencuială și vopsit!", dezvăluie campionul născut la Miercurea Ciuc și care pe 8 martie va împlini 23 de ani.

Emil Imre la FOTE 2013, pe patinoarul din Poiana Brașov FOTO Bogdan Bălaș

Cum trei, patru zile era prins pe platourile de filmare, Emil a renunțat la patinaj:

"Nu mai aveam bani ca să fac așa ceva! Am renunțat pentru că nu aveam ce face. Domnilor, de patru ani România nu a avut niciun sportiv la vreun Campionat Mondial sau European? E trist ce s-a întâmplat acasă, dar ce puteam să fac? Cum îmi câștigam existența și de unde aveam bani? A trebuit să fac ceva să am un viitor când totul s-a terminat așa rapid. Eu m-aș întoarce oricând în România, dar nu mai există nimic acolo... Ce să fac acasă când nu am niciun sprijn, niciun ajutor? În România mai vin când am de dat examene la facultate", încheie amar el.


Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la FOTE de la Brașov FOTO Raed Krishan

"România nu are nicio vină... Doar cei din Federație care au furat absolut tot și-au distrus patinajul de acasă! Pentru mine sportul e sfânt, dar ei l-au nenorocit"
Emil Imre

7medalii are România în palmares la Festivalul Olimpic al Tineretului European în toată istoria competiției care a început în 1993 și care se ține din doi în doi ani. Emil Imre este singurul medaliat cu aur al României la această competiție

"Ungurii m-au angajat imediat"


Emil Imre, al doilea din stânga, rândul de sus

Implicat în producția de filme, ungurii au aflat prin ceea ce trece Emil Imre. Oficialii clubului MTK Budapesta l-au sunat imediat și i-au propus un contract instant! L-au angajat în club ca antrenor, dar și ca tehnician al echipei olimpice a Ungariei!

"Am câte două antrenamente pe zi timp de șase zile pe săptămână. Am un salariu bun, câștig bani și muncesc mult. Fac ceea ce-mi place! Lucrez cu echipa olimpică a Ungariei ca tehnician, dar sunt și antrenor la echipa MTK. Antrenamentele durează o oră jumate, două. Am timp între ele, când mă liniștesc și mă gândesc deja la a doua ședință de pregătire. Îmi place mult ceea ce fac pentru că patinajul a fost viața mea. Omul după care mă ghidez e Jae Su Chun, el are peste zece sportivi cu medalii olimpice! E cel mai bun antrenor din lume".

Ungaria a reușit să câștige primul aur olimpic din istoria sa în întrecerile de iarnă la JO din 2018, iar el a venit grație ștafetei masculine de 4x5000 de metri de la short-track.

Nu mai avem Federație

În decembrie 2018, Adunarea Generală a aprobat dizolvarea FR de Patinaj. Până la radierea din Registrul Sportiv, federația și cluburile și-au continuat activitatea. Asta până când a venit decizia tribunalului de dizolvare definitivă. După încheierea procesului de lichidare, urmează să fie înființată o alta federație de profil.


Emil Imre practicând meseria de zugrav

Vezi și:

FOTErci! România a avut o participare jenantă la competiția de la Sarajevo cu un buget consistent: „Depășește probabil 200.000 - 250.000 de euro”

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (15)
ernest_g
ernest_g  •  18 Martie 2019, 16:11
Postat de Adrian Ciobanu pe 01 Martie 2019, 18:49

Mesaj pentru Imre Emil. Bai, ***,***,cine ti-a bagat acele vorbe in gura??!!Performantele tale,s-au datorat mie si n-ai apreciat nimic Oare mama ta stie ce ai declarat in acest ziar?

Mmmm da...și mai sunt astfel de articole, asta doar așa la prima căutare pe Google. De mulțumit este foarte mult, dar nu din partea sportivilor! Ca la construit autostrăzi: bani sunt, dar cumva se evaporă în țara asta...din cauza căldurii aș zice eu! https://www.tolo.ro/2013/03/19/trezoriera-federatiei-de-la-patinaj-s-a-autodenuntat-la-politie-acuzind-fraude-in-pregatirile-pentru-fote/ Respect Tünde Balázs pentru comentariul restrâns și direct! Și jos pălăria pentru Emil, măcar viața a avut grijă de el!

2360519233972735
Tünde Balázs  •  04 Martie 2019, 16:12
Postat de Adrian Ciobanu pe 01 Martie 2019, 18:49

Mesaj pentru Imre Emil. Bai, ***,***,cine ti-a bagat acele vorbe in gura??!!Performantele tale,s-au datorat mie si n-ai apreciat nimic Oare mama ta stie ce ai declarat in acest ziar?

Aveti dreptate domn. Prof, datorita dumneavoastra si “team”-ul de la federatie a ajuns sportul de patinaj acolo unde este astazi, exact în groapa sub pamânt. Nu stim noi sa apreciem, ce am primit, ca sportivii pe care le bateam cu toti au ajuns campioni olimpici, iar majoritatea “Lotului” nostru trebuia “sa fuga” din tara. Poate odata o sa puteti sa va exprimati si fara înjuraturi, totusi ca un fost presedinte!

1425106650904272
Adrian Ciobanu  •  01 Martie 2019, 18:49

Mesaj pentru Imre Emil. Bai, ***,***,cine ti-a bagat acele vorbe in gura??!!Performantele tale,s-au datorat mie si n-ai apreciat nimic Oare mama ta stie ce ai declarat in acest ziar?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează