SPORTURI  »  ALTELE  »  CM ȘAH

Finala care nu se mai termină! Cum se duelează Magnus Carlsen cu Fabiano Caruana de 12 zile fără rezultat

Articol de - Publicat miercuri, 21 noiembrie 2018 13:19

Finala Campionatului Mondial de Șah din acest an pare o luptă fără sfârșit. Challengerul american Fabiano Caruana, 26 de ani, îi dă mari bătăi de cap campionului en-titre Magnus Carlsen, 27 de ani.

Va fi, probabil, cea mai lungă finală din istoria sporturilor! Început pe 9 noiembrie, duelul nu are un câștigător nici după 12 zile de joc.

Până acum s-au disputat opt meciuri, fiecare din el încheiat cu rezultat de egalitate între cele două mari genii ale șahului. Finala va continua, la Londra, până pe 28 noiembrie, perioadă în care mai sunt programate patru partide. În aceste meciuri soarta finalei ar trebui tranșată.

Și dacă egalitatea se menține?

Ce se întâmplă, însă, dacă și după 12 meciuri rezultatele sunt tot de egalitate? În ultima zi a finalei se va juca un ultim meci, tie-break. Practic, rămân trei modalități de stabilire a campionului:

  • cel mai bun din 4 jocuri rapide (25 de minute pentru fiecare jucător, maxim 10 secunde pe mutare). Jucătorul cu cel mai bun rezultat din aceste patru partide e declarat campion. Dacă egalitatea persistă, se trece la jocurile blitz.
  • se vor juca meciurile blitz care vor avea o durată de 5 minute pentru fiecare jucător și 3 secunde pe mutare. Dacă și după aceste jocuri e tot rezultat egal, atunci se trece la ultima posibilitate.
  • jocul ”Armageddon”. Culoarea alb primește cinci minute, iar culoarea neagră va primi patru minute. Jucătorul care va câștiga extragerea la sorți poate alege culoarea. În cazul unei remize, jucătorul cu piese negre este declarat campion.

Premii importante

Magnus Carlsen și Fabiano Caruana nu se bat doar pentru supremația în șah, ci și pentru un premiu în valoare de un milion de euro care va fi împărțit între finaliști. În cazul în care campionul e decis înainte de tie break, câștigătorul primește 60% din sumă, iar finalistul 40%. Dacă finala e decisă la tie break, atunci campionul încasează 55%, iar învinsul 45%.

Trecutul îl avantajează pe magul Carlsen

Înainte de această finală, cei doi jucători au mai jucat împreună de 33 de ori. Statistica arată 10 victorii pentru Carlsen, 5 pentru Caruana și 18 egaluri. Cel mai recent meci dintre ei a avut loc la turneul ”Sinquefield Cup” și s-a terminat cu un un rezultat de egalitate.

Al patrulea titlu pentru Carlsen?

Campionatul Mondial de Șah are loc o dată la doi ani, iar prima ediție a avut loc în 1834. La ultimele trei competiții a avut câștig de cauză Magnes Carlsen, învingându-l de două ori pe indianul Viswanathan Anand (de 4 ori campion mondial consecutiv) și o dată pe rusul Sergey Karjakin.

Caruana e pentru prima dată în finala mondială și a venit din calificări, după ce s-a impus în fața altor șapte șahiști celebri, printre care și Karjakin.

Record egalat

Cu cel de-al optulea rezultat de egalitate înregistrat în ultimul meci al finalei, Magnus Carlsen și Fabiano Caruana au egalat recordul de remize consecutive dintr-o finală de Campionat Mondial.

Precedenta situație datează din 1995, an în care Garry Kasparov și Viswanathan Anand au remizat tot de opt ori în căutarea titlului de campion.

Carlsen și Caruana pot doborî acest record în următorul meci, dacă se va încheia tot cu egalitate.

8ani are Magnus Carlsen în poziția de lider mondial

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
109844492770993
Turcu Vasile  •  23 Noiembrie 2018, 11:12

Aceeasi finala voiam sa o mentionez. Cel care a scris articolul se pare ca nu are destula ''cultura sahista'' , nu sa-a informat suficient sau poate e prea tanar . Multumesc !

vlad.dracul
vlad.dracul  •  21 Noiembrie 2018, 21:26

Mă bucur că pot citi pe site-ul ăsta şi articole despre astfel de evenimente, din punctul meu de vedere şahul e cel mai fascinant joc inventat de mintea omenească.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  21 Noiembrie 2018, 14:06

"Va fi, probabil, cea mai lungă finală din istoria sporturilor" e o afirmatie fara acoperire. Mai ales ca cea mai lunga finala din istorie, singura care nici nu s-a incheiat dealtfel, nu e chiar din vremuri imemoriale. In 1984 Karpov si Kasparov s-au batut pentru titlu (a fost si pe Viasat History un film recent despre rivalitatea lor). Campion era cine ajungea primul la 6 victorii (remizele nu se contorizau). Dupa 9 meciuri era deja 4-0 pentru Karpov. Apoi challengerul a echilibrat jocul si a 5-a victorie a venit abia in al 27-lea meci. 5-0, parea o formalitate. Doar ca a 6-a victorie a lui Karpov n-a mai venit. Dupa 48 de partide, la 5-3 pentru Karpov, meciul a fost oprit si s-a decis desfasurarea unei alte finale, cu reguli diferite - cel mai bun dupa 24 de meciuri cu campionul pastrandu-si titlul in caz de egalitate (si la box e la fel). Aceea a fost cea mai lunga finala din istorie. Aceasta, cu 12 meciuri si niste partide rapide, nu are nicio sansa sa fie vreodata "cea mai lunga".

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close