SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE MONDIALE DE LA FUKUOKA

corespondență din japonia Trei episoade la Fukuoka » Mulțimea de jurnaliști, declarațiile adversarilor lui David Popovici și excepția Leon Marchand

David Popovici în acțiune la Fukuoka (foto: Raed Krishan/GSP)
David Popovici în acțiune la Fukuoka (foto: Raed Krishan/GSP)

Articol de , - Publicat vineri, 28 iulie 2023 16:19 / Actualizat vineri, 28 iulie 2023 16:48

David Popovici și-a încheiat joi evoluția la Campionatele Mondiale din Japonia, a doua sa participare la o astfel de întrecere de seniori, unde s-a clasat pe locul 4 la 200 de metri și pe 6 la 100 de metri liber. Chiar dacă nu a cucerit nicio medalie, românul a fost în centrul atenției.

David Popovici, 18 ani, nu și-a apărat la Fukuoka titlurile mondiale la 100 și 200 metri liber cucerite în 2022 la Budapesta. Aceasta ar fi concluzia seacă a întrecerii mondiale din Japonia.

David, e în regulă!
editorial cătălin striblea
David, e în regulă!

Însă anul trecut David Popovici a făcut mai mult decât să câștige cele două probe. A doborât un record mondial care rezista din era costumelor hi-tech în proba-regină a înotului și a devenit primul înotător din epoca de după aceste costume care coboară sub bariera celor 1:43:00 în proba de 200 metri liber. Timpii spun uneori povestea mai bine decât o medalie.

Fără excese

2023 este o altă istorie, un an complicat și atipic, după cum l-a caracterizat Popovici, în care diverse lucruri i-au perturbat antrenamentele, cum ar fi susținerea Bacalaureatului. Nici el, nici antrenorul său nu au vorbit despre medalii și recorduri pentru această ediție. „Obiectivul este să înot bine, să fac o cursă curată”, spunea el înainte de CM. Lucru care nu s-a întâmplat, iar David Popovici știe acest lucru. „Trebuie să mă gândesc la cum m-am simțit pe ultimul bazin de la proba 200, pe ultimul sfert din cea de 100 m și și las acel sentiment să mă conducă, să fie focul pentru pentru ce urmează să antrenez”, a spus el.

Dincolo de locurile obținute la această ediție, David Popovici, prin ce a realizat anul trecut în bazin și prin felul în care s-a prezentat în fața jurnaliștilor, rămâne un star contemporan al acestui sport. Lucru demonstrat de câteva episoade de la Fukuoka.

1. Mulțime de jurnaliști străini pentru David Popovici

Trei episoade la Fukuoka » Mulțimea de jurnaliști, declarațiile adversarilor lui David Popovici și excepția Leon Marchand
David Popovici, la zona mixtă după finala de la 100 metri liber (foto: Roxana Fleșeru)

După fiecare finală a lui David Popovici, numărul jurnaliștilor interesați de explicațiile românului a fost unul foarte mare. Din toate colțurile lumii, aceștia voiau să știe ce avea el de spus. Mai mult, David a fost printre puținii înotători care nu au urcat pe podium, dar a fost intervievat după fiecare cursă de televiziunile care au drepturi de difuzare a CM în diverse țări. Mai mult, unii jurnaliști japonezi au înregistrat și dialogul purtat de David cu jurnaliștii români.

2. Declarațiile adversarilor lui David Popovici

Trei episoade la Fukuoka » Mulțimea de jurnaliști, declarațiile adversarilor lui David Popovici și excepția Leon Marchand
David Popovici și Matthew Richards la finalul probei de 100 m liber (foto: Raed Krishan/GSP)

Valoarea unui sportiv are în componență și felul în care se raportează adversarii la el. Dacă Tom Dean, campionul olimpic, care n-a coborât niciodată sub 1:43:00 la 200 metri liber, a spus că David e tânăr și mai are de învățat, compatriotul său, Matt Richards, campionul mondial de la această ediție a declarat: „Jos, pălăria pentru David! A fost o plăcere să-l urmăresc în ultimii doi ani și o plăcere și mai mare să înot pe culoarul de lângă el. Sunt singur că nu va fi ultima oară când ne vom afla unul lângă altul”. Richards, 20 de ani, s-a aflat la prima medalie importantă a carierei.

Kyle Chalmers, cel care a avut nevoie de aproape șapte ani pentru a deveni prima oară campion mondial în proba de 100 m liber, admitea: „Aș minți dacă aș spune că nu am urmărit cursa lui David Popovici la 200 de metri liber. Nimeni nu e invincibil. Sunt de mult timp în sportul ăsta și am învățat asta de-a lungul anilor”.

3. Puțini înotători au reușit să-și apere titlurile

Trei episoade la Fukuoka » Mulțimea de jurnaliști, declarațiile adversarilor lui David Popovici și excepția Leon Marchand
Leon Marchand a stabilit un nou record mondial în proba de 400 m mixt (foto: Raed Krishan/GSP)

De obicei, Campionatele Mondiale în bazin olimpic au loc din doi în doi ani, acest lucru fiind stabilit începând cu ediția din 2001, dar pandemia a făcut ca edițiile de la Budapesta și de la Fukuoka să se dispute în ani consecutivi. Dacă ne uităm pe lista campionilor mondiali din Ungaria și pe cea a celor din Japonia, cu două zile înainte de a se încheia, doar francezul Leon Marchand a reușit să-și apere medaliile de aur cucerite în probele de 200 și 400 m mixt.

În istoria Campionatelor Mondiale, în probele lui David Popovici, au fost cinci înotători în cea de 100 și patru în cea de 200 care au urcat pe prima treaptă a podiumului la ediții consecutive.

Sportivi care au reușit să-și apere titlurile mondiale în probele lui David Popovici

  • 100 m liber
    Matt Biondi 1986, 1991
    Alexander Popov 1994, 1998
    Filippo Magnini 2005, 2007
    James Magnussen 2011, 2013
    Caeleb Dressel 2017, 2019
  • 200 m liber
    Michael Gross 1982, 1986
    Ian Thorpe 2001, 2003
    Michael Phelps 2005, 2007
    Sun Yang 2017, 2019

46, 86este recordul mondial în proba de 100 m liber, stabilit de David Popovici în 2022

Cred că prefer să fiu un sportiv mai degrabă complet sau mai complex, învățând să pierd, cum să gestionez o pierdere și să pot să învăț din asta. Prefer să fiu așa decât să fiu un robot perfect, care câștigă întotdeauna.

- David Popovici

Citește și alte corespondențe din Japonia:

David Popovici, analiză la cald: „Am două opțiuni” + Greșeala pe care vrea cu orice preț s-o evite
CAMPIONATELE MONDIALE DE LA FUKUOKA
David Popovici, analiză la cald: „Am două opțiuni” + Greșeala pe care vrea cu orice preț s-o evite
Prima reacție a lui David Popovici e o promisiune: „Tot ce nu mi-a ieșit poate fi antrenat și va fi antrenat! Abia aștept următorul concurs să le demonstrez adversarilor mei că s-au bucurat prematur”
CM NATAȚIE
Prima reacție a lui David Popovici e o promisiune: „Tot ce nu mi-a ieșit poate fi antrenat și va fi antrenat! Abia aștept următorul concurs să le demonstrez adversarilor mei că s-au bucurat prematur”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
adrian.7
adrian.7  •  30 Iulie 2023, 15:55

@VioB după poză arăți că ești mărginit...Sunt oamni care nu lasă urme nici în nisip, în timp ce alții, aleși de Soartă lasă urme și nî piatră...din nefericire tu ești din prima categorie...fii însă liniștit vei fi uitat repede

adrian.7
adrian.7  •  30 Iulie 2023, 15:52

@MaxiP pui de Mao...ori ai afaceri cu galbejiții ori ai nevasta din China...auzi la el „mediatizarea occidentală”

Sandrino76
Sandrino76  •  30 Iulie 2023, 13:45
Postat de VioB pe 30 Iulie 2023, 02:30

Popovici, un foc de paie, o sa tot învețe din eșecuri pana o sa îmbătrânească.

Cand o sa fii tu vreodata numarul 4 mondial la vreo disciplina, atunci ai dreptul sa vorbesti, pana atunci ai dreptul sa taci!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează