SPORTURI  »  ALTELE  »  LUPTE / CAMPIONATE EUROPENE

Încep Campionatele Europene de lupte de la București » Buget de 1,2 milioane de lei de la ANS și încă pe atât din alte surse

Andreea Beatrice Ana este dublă campioană europeană, în 2022 și 2023 Foto Imago
Andreea Beatrice Ana este dublă campioană europeană, în 2022 și 2023 Foto Imago

Articol de - Publicat duminica, 11 februarie 2024 19:55 / Actualizat duminica, 11 februarie 2024 20:00

Pentru a doua oară în ultimii 5 ani și a treia oară în total, Bucureștiul e gazda Europenelor de lupte. 30 de sportivi români vor concura în Sala Polivalentă, căutând să repete rezultatele bune de la ediția trecută, 5 medalii în total.

Mâine debutează la București Campionatele Europene de lupte, a doua ediție găzduită de București în interval de 5 ani, după cea din 2019.

România participă cu 30 de sportivi, câte 10 la fiecare stil: libere, greco-romane și libere feminin, iar „tricolorii” au de confirmat un bilanț bogat adunat la CE din 2023. Cinci medalii, dintre care două de aur, s-au obținut la Zagreb. 

Rămâne de văzut cum vor evolua sportivii români la aceste Europene care reprezintă un popas important în drumul spre calficarea la Jocurile Olimpice de din acest an.

Deocamdată, luptele nu au niciun sportiv pe lista de la Paris. Prima competiție unde s-au dat bilete au reprezentat-o Mondialele din 2023.

Răzvan Pârcălabu: „Europenele sunt o etapă pregătitoare”

„Campionatele acestea europene de la București sunt o etapă pregătitoare. Ne vom evalua potențialul acum, la început de an”, a declarat președintele FR Lupte, Răzvan Pârcălabu. „La începutul lunii aprilie va fi primul turneu european de calificare la Jocurile Olimpice, iar la începutul lunii mai, al doilea, cel mondial.

Eu am încredere totală în sportivii noștri și sunt sigur că vom merge cu minimum cinci sportivi la Jocurile Olimpice”, a asigurat el.

Turneul european se va disputa la Baku, în Azerbaidjan, între 5 și 7 aprilie, iar cel mondial la Istanbul, în Turcia, în perioada 9-12 mai. Primul oferă câte două locuri la fiecare stil pe categorie, al doilea câte trei.

România a pierdut „finala” pentru Jocurile Olimpice » „Tricolorii” au ratat dramatic și ultima șansă de calificare
POLO
România a pierdut „finala” pentru Jocurile Olimpice » „Tricolorii” au ratat dramatic și ultima șansă de calificare

Revenind la Europenele care pornesc mâine, Pârcălabu se arată încrezător în ce privește zestrea de medalii tricolore. „Se poate repeta performanța de anul trecut. Trebuie doar să credem în noi, în munca noastră. Sportivii noștri trebuie să creadă și să se dăruiască pe saltea. Iar cu sprijinul publicului, cu siguranță o vor face”, a spus el.

1,2 milioane de lei de la ANS, încă pe atât din alte surse

Pentru competiția europeană, FR Lupte a primit un buget de 1,2 milioane de lei de la Agenția Națională pentru Sport. „Noi întotdeauna am încercat să ne drămuim fiecare bănuț și să atragem cât mai mulți prieteni, parteneri, sponsori. Din aceste surse am primit încă o dată suma de la ANS”, a precizat Răzvan Pârcălabu.

Încep Campionatele Europene de lupte de la București » Buget de 1,2 milioane de lei de la ANS și încă pe atât din alte surse
Alin Alexuc, președintele federației europene, Karl Martin Dittman, Răzvan Pârcălabu, președintele FR Lupte, Riza Kaayalp, de 12 ori campion european la categoria 130 kg Foto: Luminița Paul

România organizase pentru prima dată o ediție a Campionatelor Europene de lupte în 1979, tot în Capitală, în aceeași Sală Polivalentă care va găzdui și întrecerile din acest an. De atunci, alte două sunt ștampilate cu „București”, 2019 și 2024.

Nu este un lucru ușor să aduci un Campionat European pentru seniori în țara ta, cu concurența acerbă pentru candidaturi”, a subliniat președintele federației. El i-a mulțumit pentru susținere lui Karl Martin Dittman, președintele forului european și colegul său în boardul United World Wrestling, prezent de asemenea la conferința de presă.

197de medalii a cucerit România în istoria Campionatelor Europene de lupte, dintre care 31 de aur, 78 de argint și 88 de bronz

Pârcălabu încearcă să aducă în România cât mai multe competiții pentru a construi o punte între tradiția imensă a luptelor de la noi și momentul actual, unul cu perspective.

„Asta-mi doresc, prin organizarea acestor competiții în România avem ocazia să avem atâția oaspeți importanți, să ne cunoască cultura, sportivii noștri să prindă curaj și totul este benefic inclusiv pentru comunitatea locală. Pentru că să ai aici câteva mii de turiști la la București nu cred că este puțin”, a punctat Pârcălabu.

Avem resurse, sper anul acesta să ne facem datoria față de sportul românesc cu o nouă medalie olimpică. Păi, care e scopul unui președinte? Dacă nu punem obiectiv, atunci mergem acasă și plantăm ceapă. Trebuie să-ți asumi un rezultat – Răzvan Pârcălabu, președinte FR Lupte

La ediţia 2024 a Campionatelor Europene de lupte, care se desfăşoară în Sala Polivalentă din Bucureşti în perioada 12-18 februarie, vor participa aproximativ 1.100 de sportivi din 48 de ţări.

Medaliile României la Campionatele Europene din 2023

MedalieSportivCategorieStil
Aur Andreea Beatrice Ana55 kgfeminin
 Alexandra Nicoleta Anghel72 kgfeminin
BronzCătălina Axente76 jgfeminin
 Kriszta Tunde Incze65 kgfeminin
 Denis Florin Mihai55 kggreco-romane

Rezumatul finalei câștigate de Beatrice Andreea Ana la Campionatele Europene din 2023

Citește și: 

Ana Bogdan, învinsă de Karolina Pliskova în finala de la Transylvania Open » Trofeu interzis româncelor!
Transylvania Open
Ana Bogdan, învinsă de Karolina Pliskova în finala de la Transylvania Open » Trofeu interzis româncelor!
CSM București nu i-a lăsat nicio șansă lui Bietigheim și calificarea în „sferturi” se joacă în Danemarca!
CSM București – Bietigheim 31-28
CSM București nu i-a lăsat nicio șansă lui Bietigheim și calificarea în „sferturi” se joacă în Danemarca!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
doublem
doublem  •  11 Februarie 2024, 21:10

Stai liniștit că dacă europenele erau criteriu de calificare la olimpiadă nu le organizam noi.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează