SPORTURI  »  ALTELE  »  EDUCAȚIE FIZICĂ

INTERVIU Unul dintre autorii manualului de educație fizică: "Dacă îl citesc 20% dintre copii, ca pe manualul de matematică, sunt mulțumit!"

Articol de - Publicat luni, 31 iulie 2017 10:48

Dorin Stoican, unul dintre autorii celei mai dezbătute variante a manualului de educație fizică și sport, a vorbit despre conținutul manualului, criticile de pe net și dedesubturile redactării acestuia

Stoican, fost fotbalist la Unirea Focșani, alături de care a prins și câteva meciuri în Divizia B, e director de 15 ani al Școlii cu numărul 162 din Capitală și unul dintre autorii manualului de la Editura Didactică și Pedagogică.

Metodist și profesor de educație fizică și sport, Stoican a acceptat dialogul și s-a declarat mirat de dezbaterile apărute pe Facebook. "Mulți nici n-au citit manualul și deja scriau că o să se dea extemporale și lucrări de control din el!".

Domnule Stoican, cum vede autorul manualului de sport criticile apărute după publicarea veștii?
- Vă rog să ascultați povestea de la început. S-a modificat, anul trecut, programa școlară până la clasa a 8-a. Asta s-a întâmplat pe vremea Guvernului Cioloș, când ministru era Adrian Curaj. De-atunci s-a vorbit că e momentul ca elevii de clasa a 5-a să aibă și manual de educație fizică. Ministrul Pop nu e vinovat de nimic, a căzut prost.
- A părut, la început, că prezintă decizia ca o reușită a mandatului său, că...
- Domnule, nu fac politică! Eu vreau să vă vorbesc din alt unghi. Pentru că știu cum e să muncești 4-5 luni de dimineața până seara, în trei grupuri de lucru separate, pentru realizarea a trei variante de manual, apoi să apară tot felul de critici nefondate.

"LAUR ARE LAURI ÎN CAP, ÎNCURAJĂM INTERDISCIPLINARITATEA"

- Am strâns câteva, le vom dezbate. Vreau să-mi spuneți, mai întâi, cum ați construit manualul.
- Am încercat să-l facem atrăgător. Am conceput și două personaje, Laur și Laura, care să-l conducă pe copilul de clasa a 5-a prin lumea sportului. Laur este o minge, jumătate de baschet, jumătate de fotbal. Are lauri în cap, prin asta încurajăm și interdisciplinaritatea, trimiterea către istorie, către olimpism. Laura este un personaj feminin care, în loc de rochiță, are pene de fluturaș de badminton. 
- Unele persoane criticau anumite definiții...
- Stați, avem și elemente de regulament sportiv. Avem și un decalog făcut pentru sport. Citate. Motto-uri. Sunt făcute pentru copiii curioși, pentru cei care chiar vor să citească! Probabil urma să mă întrebați de căratul manualelor la școală.
- Da, și de asta.
- O să fie aduse de maximum două ori! Ce, credeți că la matematică citesc toți copiii manualul? Vă zic eu, îl citesc 20-30%! Dacă elevii vor citi în proporție de 10-20% manualul de sport, eu sunt mulțumit. O vor face cei cu adevărat interesați de subiect! 

"SUNTEM POPOR DE PĂREROLOGI!"

- Cât va costa un manual?
- Va fi o sumă modică, undeva pe la 10 lei. Gândiți-vă că după el vor învăța 5-6 generații. Ajungem la 2 lei per copil? E atât de mult să investim 2 lei pentru sănătatea unui copil? Suntem un popor de părerologi!
- Pare că v-a afectat valul de critici.
- Păi îmi ziceau unii direct, știu eu că nu e bun! Nu, domnule, nu se vor da lucrări de control, extemporale, cum au scris unii. Alții au sărit că nu s-au făcut săli de sport. Bun, să se facă, dar nu cred că se bat cap în cap cu realizarea unui manual!
- Până acum, sunteți director și profesor cu vechime, aveați vreun suport pe care îl dădeați copiilor la orele de sport? Mă gândesc...
- Nu, chiar nu! Dar simțeam nevoia! Le-am arătat niște filmulețe despre olimpism. Chiar respectam programa școlară. Și o vom face și de-acum înainte. Dacă și cititul a ajuns să facă rău... 

23
de ani de vechime are profesorul Dorin Stoican

 "VIN ÎN ALERGARE PÂNĂ LA ȘCOALĂ"

 - În ce tiraj va fi produs manualul?
- V-am zis, mai sunt și alte două variante. Au fost acceptate toate 3. Teoretic, manualul nostru ar putea să nu fie ales de către nimeni. Totul se face la nivelul fiecărei școli în parte.
- Dar...
- Sincer, mie mi se pare varianta noastră cea mai fericită. Chiar m-am gândit, la început, să o popularizez. Și chiar nu mă așteptam să iasă așa ceva, după aceea mi-am reproșat, la un moment dat. Însă mi-am dat seama că oricum ar fi ieșit la iveală. 
- Dumneavoastră ați făcut sport?
- Da, fotbal la Focșani. Am prins și câteva meciuri în liga a doua. Alerg 10 kilometri pe zi. Elevii mi-s martori, vin în alergare la școală! Trebuie să facem sport până la 80 de ani, iar noi, profesorii, avem datoria să-i învățăm pe copii asta. Manualul face parte din planul nostru.

 Iată AICI manualul de educație fizică și sport la care a contribuit profesorul Dorin Stoican în format .pdf

image 2017 07 27 21927384 0 manual educatie fizica sport pentru clasa 5

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (14)
513010058870127
Pop Vasile  •  31 Iulie 2017, 16:18

O mare prostie !!! Cind eram copii , cei din generatia mea , portile scolilor erau deschise non-stop si bateam mingea cind aveam chef , fugeam , saream si jucam tenis de masa sau de cimp si nu aveam nevoie de nici un manual pt. a face asta . Asta nu-i decit o alta metoda de a face bani pe seama copiilor si a parintilor ...

178467799342171
Madeleine CentBilly  •  31 Iulie 2017, 12:53

Nu-i nevoie sa citesti manualul ca sa stii ca e o aiureala. Da, poate ca ar fi fost bun de auxiliar, de discutie in vreo optionala, dar asa la educatie fizica NU este nevoie de manual. Mijloace didactice vizuale, dinamice-asta e altceva. Nu mai spun ca numele baiatului este total nefericit ales: LÁUR, lauri, s. m. 1. Dafin. ♦ (La pl.) Frunzele dafinului (cu care se încununau odinioară eroii, poeții, oratorii); fig. glorie, victorie. ◊ Expr. A culege lauri = a avea succese, a deveni celebru. A se culca pe lauri = a se mulțumi cu succesele obținute și a nu duce activitatea mai departe. 2. Arbust cu frunze persistente și lucioase, cu flori mici și cu fructe roșii (Ilex aquifolium). 3. Plantă veninoasă cu miros neplăcut, cu flori mari albe și cu fructul o capsulă țepoasă; ciumăfaie (Datura stramonium). ◊ Expr. (Fam.; în fraze interogative sau exclamative) Am mâncat laur(i) sau doar n-am mâncat laur(i) = doar nu-s nebun. – Lat. laurus. sursa: DEX '09 Este si o vorba, atunci cand unul bate campii: Ce ai mancat laur? Peste tot este vorba de aceeasi ignoranta in psihologia copilului dar si in pedagogie. Manualele in acest moment sunt niste enormitati care nu au nimic de-a face cu invatarea- ele constituie doar o forma a lacomiei( money, money, money). La fel acele aberatii de caiete pentru cei mici care efectiv distrug copilul dar aduc bani uriasi in anume buzunare

mal.
mal.  •  31 Iulie 2017, 14:13

Dacă un profesor (ar trebui să scriu cu ghilimele) care „privește lumea diferit”, care se pretinde metodist și formator, autor de manuale (mamă, mamă... ce competent!) spune idioțenii de felul celor de mai sus (elevii „citesc” manualul... doar 10-30% dintre ei...), ce să ne așteptăm la producția domniei sale? Domnule profesor, manualul se învață, nu se citește!!! Probabil că vă așteptați ca ceilalți 70% din copii să vă absoarbă vorbele și să se „deștepte” pe loc! Dacă ăștia (nu merită să le zic „aceștia”) sunt profesorii, nu mă mai mir că s-a umplut strada de proști!!! El, săracul, e bucuros că își ia banii pe scriituri... se bucură de parcă a descoperit oxigenul din apă! vai de copii cu asemenea profesori... chiar și la sport...

Vezi toate comentariile (14)
Comentează