SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

ÎNOT Kyle Chalmers, unul dintre rivalii lui David Popovici, a vorbit despre problemele de sănătate mintală cu care s-a confruntat: „La finalul zilei suntem toți oameni, avem aceleași probleme pe care le au și ceilalți”

Kyle Chalmers la un antrenament în Australia FOTO Guliver/GettyImages
Kyle Chalmers la un antrenament în Australia FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 24 aprilie 2023 18:08 / Actualizat marti, 25 aprilie 2023 10:22

Australianul Kyle Chalmers, unul dintre rivalii lui David Popovici în proba regină de 100 de metri liber, spune că se simte în cea mai bună formă a carierei sale, după ce a traversat o perioadă în care s-a confruntat cu probleme de sănătate mintală pe care le-a rezolvat prin diverse terapii. El speră să înlăture stigmatul încă prezent atunci când cineva recunoaște că se confruntă cu astfel de suferințe

Au mușchi, tatuaje, medalii, muncesc și credem că totul este perfect în viața lor. Îi admirăm, îi aplaudăm și vrem de fiecare dată să-i vedem cum își depășesc limitele și stabilesc noi borne în istoria sportului mondial. Însă există și o parte întunecată despre care puțini înotători s-au încumetat să vorbească: sănătatea mintală.

Marii campioni Michael Phelps și Ian Thorpe au vorbit târziu despre problemele pe care le-au avut de înfruntat, după ce și-au încheiat carierele. Amanda Beard, dublă campioană olimpică, a scris o carte despre lupta sa cu depresia, cu imaginea greșită despre corpul său sau tulburări alimentare, dar tot după ce încheiase socotelile cu sportul de performanță.

Kyle Chalmers și sacrificiul necesar: „A trebuit să mă îndepărtez de bazin de multe ori”

În zilele noastre, australianul Kyle Chalmers, campion olimpic la 100 metri liber în 2016, unul dintre rivalii lui David Popovici, a vorbit deschis anul trecut despre sănătatea mintală. La 24 de ani, el a spus pas probei regină de 100 de metri la Campionatele Mondiale de la Budapesta din 2022, unde și-ar fi dorit să câștige medalia de aur pentru că îi lipsește, dar nu s-a prezentat fiindcă a simțit că a ajuns undeva foarte jos cu moralul.

„A trebuit să mă îndepărtez de bazin de mai multe ori pentru că aveam probleme de sănătate mintală și nu e ușor deloc să faci acest lucru, mai ales pentru bărbați. Dar am reușit să ies în față și să spun: asta simt cu adevărat, aceasta este presiunea pe care ne-o pune acest sport", a spus Chalmers într-un interviu pentru The Daily Telegraph după Campionatele Naționale ale Australiei.

Kyle Chalmers, unul dintre rivalii lui David Popovici, a vorbit despre problemele de sănătate mintală cu care s-a confruntat: „La finalul zilei suntem toți oameni, avem aceleași probleme pe care le au și ceilalți”
Kyle Chalmers la start la Campionatele Naționale ale Australiei FOTO Guliver/GettyImages

„Am obosit, nu mai sunt eu, nu mă mai bucur de sport așa cum am făcut-o în ultimii zece ani”

Curajul său de a vorbi despre aceste lucruri i-a făcut și pe alții să o ia pe acest drum. Britanicul Adam Peaty, specialist în probele de bras, triplu campion olimpic și recordman mondial, a ales să sară peste Campionatele Naționale ale țării sale. Într-un mesaj pe rețelele sociale el a scris: 

Toată lumea vrea să fie în locul tău până când chiar ajunge în această postură... Foarte puțini oameni înțeleg ce înseamnă să câștigi și ce face succesul cu sănătatea mintală a unui individ. Nu înțeleg presiunea pe care o astfel de persoană o pune pe sine să câștige mereu. M-am luptat cu această problemă în ultimii ani și vreau să fiu sincer. Am obosit, nu mai sunt eu, nu mă mai bucur de sport așa cum am făcut-o în ultimii zece ani", a subliniat britanicul în vârstă de 28 de ani.

Chalmers a dezvăluit că el și Peaty au petrecut anul trecut împreună Crăciunul și au vorbit despre lucrurile care îi frământau. 

„Adam e unul dintre prietenii mei cu care am împărtășit clipe de succes, dar și unele grele, faptul că am putut vorbi despre aceste probleme de sănătate mintală a fost bun pentru el, dar și pentru mine. La finalul zilei suntem toți oameni, ne confruntăm cu aceleași probleme pe care le au și ceilalți", a spus el pentru sursa citată.

Kyle Chalmers, unul dintre rivalii lui David Popovici, a vorbit despre problemele de sănătate mintală cu care s-a confruntat: „La finalul zilei suntem toți oameni, avem aceleași probleme pe care le au și ceilalți”
Adam Peaty e specialist în probele de bras FOTO Guliver/GettyImages

Kyle Chalmers lucrează pe un șantier de construcții

El a continuat: „Sănătatea mintală joacă un rol important în viața de zi cu zi, a avut un impact major în cariera mea și știu că există mulți care încă suferă în tăcere. Așa că dacă pot face ca această stigmă să dispară și să deschid anumite uși pentru ca generațiile următoare să poată vorbi deschis, atunci mi-am făcut treaba în acest sport".

Pe lângă problemele de sănătate mintală, Chalmers s-a confruntat din 2016 încoace și cu multe probleme medicale, dar acestea sunt rezolvate acum. 

„Iubesc viața, lucrez pe un șantier câteva zile pe săptămână și chiar dacă mă doare, îmi place la nebunie. Mi-am cumpărat o barcă de pescuit, am reluat legăturile cu o mulțime de oameni pe care i-am îndepărtat pentru a mă concentra pe înot și am făcut o prioritate din a fi o persoană normală înainte de toate, apoi vin chestiile legate de înot. Faptul acesta a dat rezultate și în bazin, dar și în afara lui", a subliniat el.

Văzut drept cea mai mare amenințare pentru David Popovici

Kyle Chalmers a câștigat proba de 100 de metri liber la Campionatele Naționale ale Australiei cu un timp de 48,00 s, al șaselea al sezonului. Cel mai bun timp al anului în această probă îi aparține lui David Popovici, care la întrecerea internă a României a înotat cele două lungimi de bazin în 47,61 s.

Kyle Chalmers, unul dintre rivalii lui David Popovici, a vorbit despre problemele de sănătate mintală cu care s-a confruntat: „La finalul zilei suntem toți oameni, avem aceleași probleme pe care le au și ceilalți”
David Popovici în acțiune la Campionatele Naționale FOTO Raed Krishan

Într-un material din revista Swimming World, Chalmers este văzut drept principalul rival al lui David Popovici la CM de la Fukuoka, întrecere care va avea loc în luna iulie. „Acum, la două luni distanță de a împlini 25 de ani, Chalmers se confruntă cu cea mai grea provocare a sa în timp ce încearcă să obțină singura medalie de aur care l-a ocolit la 100 metri liber: titlul mondial în bazin de 50 de metri. Obstacolul cu care se confruntă este David Popovici, care a doborât un record mondial ce rezista de 13 ani, la Campionatele Europene din vara anului trecut".

„În momentul în care a înotat cursa sa de semnătură, Popovici era chiar mai tânăr decât era Chalmers când a câștigat aurul olimpic. Chalmers și-a construit moștenirea pe excelența sa în partea a doua a cursei, dar Popovici a dus viteza pe ultimul 50 la extrem: în performanța sa istorică, a înotat prima parte în 22,74 s și a doua într-un nebun 24,12", se arată în material.

 „Pare puțin probabil să se poată duela cineva cu Popovici atunci când cei mai buni din lume se vor reuni în iulie la Fukuoka, dar dintre concurenții săi, acela cu cele mai mari șanse de a rămâne aproape este Chalmers".

46,86 seste recordul mondial stabilit de David Popovici la CE de la Roma în proba de 100 de metri liber

Citește și:

Sifan Hassan, câștigătoarea maratonului de la Londra: „Când m-am trezit de dimineață, mi-am spus că sunt tâmpită să alerg un maraton”

„Să fie sala plină!” » România vrea să bată Austria și să-și ia biletele pentru EURO 2024

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează