SPORTURI  »  ALTELE  »  L'EQUIPE

Manifest contra homofobiei » L'Équipe Magazine, copertă inspirată dintr-un film francez + Cazuri celebre de sportivi gay

L'Équipe Magazine +2   FOTO
L'Équipe Magazine

Articol de , , - Publicat marti, 07 mai 2019 22:29

L'Équipe Magazine, prestigioasă revistă europeană, a scos un număr special dedicat combaterii agresiunilor și insultelor suportate de sportivi pornind de la un film ce se va lansa astăzi în Franța despre o echipă gay de polo.

Sportul și homosexualitatea au reprezentat foarte multă vreme două lumi diferite, cu intersecții ce au reprezentat mereu un tabu. Oricine și-ar fi admis orientarea devenea proscris și era exclus din vestiar de colegi sau chiar din competiții.

„Sărutați-vă cu cine vreți”

Mentalitățile sunt foarte greu de schimbat, dar presa s-a mobilizat în Franța, sensibilizată și de evenimentele din ultimul an, în care mulți sportivi gay, care și-au asumat statutul, au avut de suferit.

L'Équipe Magazine, o prestigioasă revistă europeană, a dedicat un număr combaterii agresiunilor și insultelor suferite de sportivi pornind de la un film despre o echipă gay de polo, lansat astăzi în Franța.

„Sărutați-vă cu cine vreți”, este mesajul de pe copertă. „Lumea sportului întârzie să îndepărteze acest tabu, însă actorii se mobilizează ca lupta pentru această cauză să avanseze”.

Pedepsit să antreneze „Creveții Strălucitori”

Shiny Shrimps (Creveții Strălucitori) e numele echipei din filmul lui Cedric Le Gallo, care apare pe coperta L'Équipe, alături de colegul Adrein Leongue.

Scenariul? Pentru că a făcut avansuri homofobe, un vicecampion mondial de natație e condamnat de federația franceză să antreneze „Creveții Strălucitori”, echipă mai atrasă de fiesta gay decât de competiția în sine
Pe urmele adevăratei trupe ce participă la Amsterdam în turnee LGBT, între 6 și 8 meciuri, au fost reporterii revistei.

Pornind de la pozele și mărturiile acestora, au parcurs evoluția fenomenului de la fotbalistul John Fashanu și până în prezent, trecând prin diferite discipline și intervievând inclusiv suporteri gay. „

FOTBAL

Terorizat de faimosul Brian Clough

Justin Fashanu e un nume pe care Premier League nu-l va uita niciodată. Fostul atacant, născut în Hackney, Londra, a devenit primul jucător de culoare transferat pentru un milion de lire sterline, fiind adus la Nottingham (1981, de la Norwich) de faimosul manager Brian Clough. Și tot el a fost primul fotbalist profesionist care a dezvăluit că este homosexual.

Pe 22 octombrie 1990, când avea 29 de ani, a apărut pe coperta The Sun: „I am gay”. Înaintea acelui interviu, fratele său, John Fashanu, și el atacant cunoscut (făcea parte în anii '80-'90 din „Crazy Gang” la Wimbledon), i-a plătit 75.000 de lire sterline ca să nu spună nimic. Nu l-a convins. Oricum, se știa. L'Équipe susține că, după ce aflat că e gay, Brian Clough l-a terorizat: „Îl insulta zi de zi, numindu-l «poponar» și «gagică»”.

16 gettyimages 1630413

La 37 de ani, aflat în SUA, a fost acuzat în 1998 de un adolescent de viol în Ellicott City, Maryland. Când poliția a vrut să-l aresteze, fugise în Anglia. Pe 2 mai 1998, s-a sinucis. 

JUDO

A învins-o pe Căprioriu la Olimpiadă

Judoka braziliană Rafaela Silva, 28 de ani, a ales să mărturisească lumii că are altă orientare sexuală după ce a devenit campioană olimpică la Rio de Janeiro, în 2016, la categoria 57 kg. În semifinale ea a învins-o atunci pe Corina Căprioriu (foto). „Nu cred că aș fi avut parte de sprijinul pe care-l am în ziua de azi, dacă nu aș fi fost pe prima treapta a podiumului”, a spus ea. Partenera ei este Thamara Cezar, care practica același sport.

16 gettyimages silva cprioriu

Publicația franceză subliniază și cât de greu este pentru cei din comunitatea LGBT în Brazilia, mai ales după ce la conducerea Braziliei a ajuns Jair Bolsonaro, care nu ascunde că e homofob. 

„Îmi doream s-apăr valorile ce ne animă. Libertatea, dreptul de a fi diferit, de a ieși în evidență și, mai ales, triumful lejerității asupra gravității vieții. Să nu uităm că, până în 1981, anul nașterii mele, homosexualitatea a fost considerată o maladie mentală de Organizația Mondială a Sănătății”.
Cedric Le Gallo, regizorul filmului „Creveții Strălucitori”

Vezi și 

O altfel de viață în tenis » Alison van Uytvanck și Greet Minnen au vorbit deschis depre relația lor! Cum sunt privite + cine e singurul tenisman care a recunoscut că e gay

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
10210991903753537
Daniel Ienea  •  10 Mai 2019, 11:33

***! Vreti neaparat sa deveniti un ziar ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

stelist1986
stelist1986  •  08 Mai 2019, 11:47

Vorbim de societati civilizate unde nu se pune problema discriminarii legetebe, dar totusi se bate moneda de parca ar fi o problema reala. Asta arata ca nu este vorba de niste oameni care au nevoie de aparare, ci de o ideologie politica: rostoglesc niste idei simple, despre care-ti spun ca daca le fredonezi esti dintr-o data deschis la minte. Ca asta-i rolul lozincilor, sa stranga oameni in jurul lor, sa votam viitorul feeric langa teleferic

rocky2
rocky2  •  08 Mai 2019, 11:19

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează