SPORTURI  »  ALTELE  »  LUPTE

Răzvan Pârcălabu, președintele FR Lupte, totul despre impresia lăsată de țara noastră: ”România e privită cu respect în lumea luptelor!”

Președintele FR Lupte, Răzvan Pârcălabu (dreapta), alături de președintele federației mondiale, sârbul Nenad Lalovici (centru), la meciul demonstrativ la de București, reeditarea finalei olimpice de la Moscova între românul Ștefan Rusu  și polonezul Andrzej Supron FOTO Raed Krishan
Președintele FR Lupte, Răzvan Pârcălabu (dreapta), alături de președintele federației mondiale, sârbul Nenad Lalovici (centru), la meciul demonstrativ la de București, reeditarea finalei olimpice de la Moscova între românul Ștefan Rusu și polonezul Andrzej Supron FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat marti, 16 aprilie 2019 19:06

Bucureștiul a organizat săptămâna trecută a 70-a ediție a Campionatelor Europene de lupte. Peste 600 de sportivi, din 40 de țări, au participat la turneul final din România, în joc fiind 30 de medalii de aur, la cele trei stiluri: lupte libere, lupte greco-romane și lupte libere feminin.

Răzvan Pârcălabu, președintele FR Lupte, spune că organizarea a fost una de succes și că România a câștigat respectul tuturor participanților. În 1979 Bucureștiul mai organizase o competiție de asemenea anvergură.

- Domnule Pârcălabu, care sunt impresiile, în lumea luptelor, după aceste Campionate Europene găzduite de București, ?
- O să-i citez doar pe Nenad Lalovici, președintele federației mondiale, și pe Bratan Țenov, șeful forului european. A fost una dintre cele mai reușite competiții. Participarea a peste 30 de campioni mondiali și olimpici a ajutat la nivelul tehnic foarte ridicat al meciurilor. Nu am avut niciun fel de probleme de organizare, sala am cosmetizat-o cu ajutorul Primăriei și a arătat destul de bine. Toată lumea m-a felicitat și mi-a urat succes pe mai departe în tentativa mea de a a ajunge membru în forul mondial. Competiția a fost transmisă în mai multe țări, prin intermediul Eurosport, ceea ce nu poate fi decât un lucru excelent pentru România.

- E greu să organizezi un astfel de Campionat European?
- Ca un preambul la aceste Europene, am mai organizat Mondiale de juniori și tineret. Dacă nu aveam experiența acestor campionate trecute, nu ieșea cum trebuie. Nu se compară o competiție de seniori cu una de juniori sau tineret. Responsabilitatea este mult-mult mai mare, cerințele sunt altele. Faptul că am avut în tribună toată conducerea forului mondial și european, miniștri ai sportului din multe țări, președinți de Comitete Olimpice, consilierul pe probleme de Sport al președintelui Turciei, fostul președinte al Ungariei, Pál Schmitt, membru CIO pe viață, a fost o onoare pentru noi. Au fost și spectatori, imaginea României, cel puțin în lumea luptelor, s-a îmbunătățit considerabil.

- Sunteți mulțumit de rezultatele obținute de români?
- Înaintea acestor Europene am spus că obiectivul nostru este cucerirea a trei-patru medalii. Am obținut patru medalii, iar pe lângă acestea am mai luat șapte locuri 5, fiind foarte aproape de medalii. Pot spune că rezultatele puteau fi și mai bune, dar am avut câteva absențe de marcă: Alina Vuc, vicecampioană mondială, accidentată, Zoran Kapraev, un sportiv de mare perspectivă. Ne bazăm pe ei la Jocurile Olimpice însă. Poate puteam să-i forțăm, dar nu am vrut să agravăm problemele, având în vedere că în luna septembrie avem Campionatele Mondiale, criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Rezultatul este satisfăcător, dar am un mic regret că nu s-a auzit și imnul României la noi acasă. Au lipsit 17 secunde la meciul Krisztei Incze ca să cucerim aurul. Mă consolează un pic că am avut un luptător din Republica Moldova.

- Confirmarea trebuie să vină acum la Mondialele din Kazahstan.
- Medaliații noștri sunt foarte tineri. Andreea Ana are 20 de ani, la fel ca și Florin Tița, Kriszta Incze are 22, doar Alin Alexuc e un veteran la 29 de ani. Vă spun sincer, avem resurse nebănuite la lupte. Avem un pluton de lupi tineri, la 17-18 ani, pentru Olimpiada de la Paris 2024. Nu am nici cea mai mică emoție legată de viitor. Hopul de trecut este la Tokyo, dar sunt sigur că ne vom îndeplini obiectivele.

- Vizați aurul la Tokyo? Au trecut 31 de ani de la ultima medalie de aur, Vasile Pușcașu la Seul, în 1988!
- Luptele vor fi acel sport pe care România s-a bazat dintotdeauna. E greu să-mi asum aurul olimpic la Tokyo. Vizăm acolo două medalii, de bronz. Trebuie să fim realiști. Visul meu ca președinte al federației este să aducem o nouă medalie olimpică de aur, dar nu la Tokyo. Dacă va fi să fie aur, va fi de la Dumnezeu, cum se spune.

4 medaliia cucerit România la CE de la București: 2 de argint (Florin Tița - 55 kg și Kriszta Incze - 65 kg) și două de bronz (Alin Alexuc-Ciurariu - 130 kg și Andreea Ana - 55 kg)

13a fost locul ocupat de România în clasamentul pe medalii la Europenele de lupte. Din totalul de 40 de participante, 21 au punctat în clasamentul pe medalii

7 medalii olimpice de aur a cucerit România la lupte: Dumitru Pârvulescu (1960), Gheorghe Berceanu și Nicolae Martinescu (1972), Ștefan Rusu (1980), Vasile Andrei și Ion Draica (1984), Vasile Pușcașu (1988)

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează