SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

FOTO Robert Badea, una dintre speranțele înotului românesc: „Încă sunt mic și mai am multe de învățat”

Robert Badea în bazinul de la Otopeni FOTO Roxana Fleșeru +9   FOTO
Robert Badea în bazinul de la Otopeni FOTO Roxana Fleșeru

Articol de - Publicat miercuri, 24 aprilie 2024 17:03 / Actualizat miercuri, 24 aprilie 2024 17:04

Robert Badea (16 ani) a câștigat trei probe la Campionatele Naționale și și-a evaluat participarea, vorbind despre ce își propune în viitor.

A început ultima sa cursă de la Campionatele Naționale de la Otopeni cu un zâmbet. Când se pregătea să ia startul în proba de 200 m spate, puștiul de 16 ani s-a destins, apoi a înotat și s-a impus cu un timp de 2:00,15.

Al treilea său titlu într-o Finală A la Otopeni. El se mai impusese la 200 m mixt (2:00,15) și 400 mixt (4:16,43), participând și la 400 m liber (locul 4) și 200 m liber (locul 3). "Sunt destul de obosit, dar foarte mulțumit", a spus el după ce și-a încheiat drumul la această ediție a Campionatelor Naționale.

Robert a mărturisit că nu ar fi vrut să mai participe și la 200 m spate în ultima zi, dar până la urmă a reușit cel mai bun timp al său. „Acum un an sau doi ani voiam să fac baremul olimpic la 200m spate, dar am evoluat foarte mult la 400m mixt și am decis să mă mut mai mult pe mixt.

Nu neapărat țintesc spre acest obiectiv, că nu stau să mă gândesc la el, nu mă interesează foarte mult pentru că încă sunt mic și încă am multe de învățat, dar cine știe ce surpriză ne așteaptă pe viitor?". Baremul A pentru JO de la Paris este 4:12,50, iar baremul B este 4:13,76.

Robert Badea și zâmbetul de dinainte de cursă FOTO Roxana Fleșeru
Robert Badea FOTO Roxana Fleșeru
Robert Badea și Vlad Stancu înainte de startul unei curse  FOTO Roxana Fleșeru
Robert Badea FOTO Roxana Fleșeru
Robert Badea pregătindu-se start FOTO Roxana Fleșeru
+5 FOTO

„Robert este în progres"

Probele sale favorite sunt 200 și 400 m mixt. Și-a îmbunătățit cel mai bun timp cu 2 secunde la 400 mixt. „Eu voiam puțin mai tare, dar doamna antrenoare mi-a spus că este foarte bine și că e OK", a dezvăluit puștiul.

Irina Begu, victorioasă la Madrid: „Am nevoie de ritm, de câteva meciuri în picioare, dar mă bucur de turneu”
WTA MADRID
Irina Begu, victorioasă la Madrid: „Am nevoie de ritm, de câteva meciuri în picioare, dar mă bucur de turneu”

Robert este în progres. Momentan este și în creștere, iar atunci când băieții cresc, dacă se antrenează constant, pot exista salturi la cronometru favorabile. Sunt mulțumită de el și sperăm să facem o surpriză frumoasă la vară, la Campionatele Europene de juniori. Ne-am gândit și la seniori, dar încă mai analizăm această posibilitate", a spus Iulia Becheru, antrenoarea lui Robert.

Camelia Potec, președinta FRNPM, a urmărit și ea evoluția lui Robert Badea. „A înotat foarte, foarte bine la acest campionat, ne dă speranțe mari, în primul rând pentru Campionatele Europene de juniori, și rămâne să vedem dacă va merge și la Europenele de seniori", a spus Potec.

Ce l-a impresionat la Campionatele Mondiale de la Doha

Chiar dacă are doar 16 ani, Robert Badea a trecut deja prin două competiții de seniori, mai întâi Campionatele Europene în bazin scurt de la Otopeni din 2023 și apoi Campionatele Mondiale în 2024.

"A fost extraordinar, mai ales când am văzut toți sportivii de calitate, cel puțin pe mine m-a surprins foarte tare când am văzut-o pe Sarah Sjostrom. M-a surprins când am văzut-o cât e de mare. Mi-era frică de ea, stăteam, așa, într-un colț și mă uitam la ea", a spus zâmbind Robert.

El a fost pe locul 18 la 200 m mixt și pe nouă la 400 m mixt la competiția mondială desfășurată în luna februarie la Doha. În 2023, la CE de la Otopeni, în bazin de 25 m, el s-a clasat pe 5 la 400 m mixt.

„La Doha, m-am dus fără emoții, fără obiective și a ieșit bine până la urmă. E a doua cea mai importantă competiție din lume. Hotelul a fost foarte mare, nu mă așteptam la așa ceva, cu mall în interior, o nebunie! Și arena unde am înotat a fost extraordinară.

Erau trei bazine într-un singur complex, ceea ce m-a surprins", a explicat Robert ce l-a impresionat cel mai mult la Doha. Nu a luat autografe sau căști drept amintire de la vedetele înotului mondial pentru că spune că „nu este genul".

Nu vrea să-și dezvăluie obiectivele pentru acest an, dar spune: „Vreau să devin din ce în ce mai bun. Asta e tot ce mă interesează. Să devin mai bun ca persoană, să fiu mai bun ca om și să îmbunătățesc partea tehnică foarte mult. Asta mă interesează".

Deocamdată, Robert Badea a intrat, în prezent, într-un cantonament alături de ceilalți înotători de top ai României, la Izvorani, pentru că bazinul de la „Lia Manoliu" se închide pentru a fi strâns balonul care l-a acoperit peste iarnă.

Citește și:

Antrenoarea Iulia Becheru explică de ce anul acesta este unul complicat pentru Vlad Stancu
ÎNOT
Antrenoarea Iulia Becheru explică de ce anul acesta este unul complicat pentru Vlad Stancu
Camelia Potec, președinta FRNPM, a tras concluziile după Campionatele Naționale: „Ne-am fi dorit un timp de Jocurile Olimpice” » Ce pregătește pentru CE
ÎNOT
Camelia Potec, președinta FRNPM, a tras concluziile după Campionatele Naționale: „Ne-am fi dorit un timp de Jocurile Olimpice” » Ce pregătește pentru CE

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează