SPORTURI  »  ALTELE  »  CONFLICT

FOTO Scandal la Mondiale! Sportivă din Ucraina, descalificată fiindcă a refuzat să-și salute adversara din Rusia » Consilierul lui Zelenski a izbucnit: „Decizie scandaloasă!”

Sportiva din Ucraina a fost descalificată fiindcă a refuzat să-și salute adversara din Rusia / Sursă foto: Imago Images +5   FOTO
Sportiva din Ucraina a fost descalificată fiindcă a refuzat să-și salute adversara din Rusia / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 28 iulie 2023 10:22 / Actualizat vineri, 28 iulie 2023 20:26

Scandalul izbucnit la Campionatele Mondiale de Scrimă de la Milano ia amploare, după ce ucraineanca Olga Kharlan a fost descalificată din competiție pe motiv că a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anna Smirnova. S-a întâmplat la finalul disputei câștigate inițial de sportiva din Ucraina, în primul tur.

Mondialele de scrimă de la Milano au devenit, brusc, „tărâmul” unei aprinse discuții diplomatice între Ucraina și Rusia, cele două țări aflate în război din februarie 2022. 

„Scânteia” care a dat naștere unei mari controverse s-a produs la finalul luptei dintre scrimera ucraineană Olga Kharlan, în vârstă de 32 de ani, și rusoaica Anna Smirnova, o sportivă care a evoluat însă în calitate de „sportiv individual neutru”.

Sportivă din Ucraina, descalificată fiindcă a refuzat să-și salute adversara din Rusia

Conform regulamentului Federației Internaționale de Scrimă (FIE), „cei doi scrimeri (...) trebuie să dea mâna cu adversarul de îndată ce este anunţată decizia”. Regulă pe care cvadrupla campioană mondială din Ucraina a încălcat-o, potrivit BBC.

Ea a refuzat să încrucișeze sabia cu adversara sa, iar rusoaica n-a stat pe gânduri și a decis să protesteze: s-a așezat pe un scaun în mijlocul sălii, de unde nu s-a mișcat timp de 50 de minute, până când organizatorii au decis s-o descalifice pe sportiva din Ucraina. Olga Kharlan câștigase clar duelul, scor 15-7.

Sportiva din Ucraina a fost descalificată fiindcă a refuzat să-și salute adversara din Rusia / Sursă foto: Imago Images
Sportiva din Ucraina a fost descalificată fiindcă a refuzat să-și salute adversara din Rusia / Sursă foto: Imago Images
Sportiva din Ucraina a fost descalificată fiindcă a refuzat să-și salute adversara din Rusia / Sursă foto: Imago Images
+1 FOTO

Gestul său a fost considerat de oficiali unul lipsit de respect, iar ucraineanca a fost descalificată. Presa internațională scrie că, pe durata meciului, delegația Ucrainei a încurajat-o zgomotos pe compatrioata lor, strigând în repetate rânduri „Slava Ukraini - Glorie Ucrainei”.

Consilierul lui Zelenski a izbucnit: „O decizie absolut scandaloasă”

A fost prima confruntare între o sportivă din Ucraina și una din Rusia de la startul invaziei declanșate de Vladimir Putin în țara vecină, în contextul în care, conform unui decret emis de Ministerul Sporturilor din Ucraina, sportivilor și delegațiilor ucrainene le e interzis să participe la competiții unde iau startul ruși sau bieloruși. Excepție face tenisul, unde jucătorii nu fac parte din delegații oficiale.

„Decizia Federaţiei Internaţionale de Scrimă este manifestarea unei lipse totale de empatie şi este absolut scandaloasă”, a transmis, joi, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski. Acesta i-a mulțumit Olgăi fiindcă „a reprezentat cu demnitate” țara în competiția respectivă.

Cum e în tenis: WTA e de acord ca ucrainencele să nu dea mâna cu jucătoarele din Rusia

WTA, forul care guvernează tenisul feminin, a anunțat, pe cale oficială, că e de acord cu decizia ucrainencelor de a nu le saluta la fileu pe jucătoarele din Rusia și din Belarus.

E deja mai bine de un an de când gestul clasic de politețe de la meciurile de tenis - salutul respectuos de la fileu - nu se mai produce în meciurile care pun față în față jucătoare din Ucraina împotriva unor adversare din Rusia sau Belarus.

Decizia, influențată de invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina, a provocat numeroase controverse în ultimele luni. Marta Kostyuk, Elina Svitolina sau Dayana Yastremska sunt doar câteva dintre jucătoarele care au adoptat o poziție fermă în acest sens. Acestea au explicat în mai multe rânduri că decizia lor nu are un raționament de natură personală, ci validează, mai degrabă, un principiu, prin intermediul căruia care vor să condamne războiul din țara natală.

„Din cauza războiului condamnabil aflat în desfășurare, WTA respectă poziția sportivilor ucraineni de a renunța la tradiționala strângere de mâna a adversarilor (din Rusia și Belarus) la finalurile de meciuri”, se arată într-un comunicat al WTA. 

Citește și alte știri din sport:

Povestea lui Kyle Chalmers, australianul care l-a învins pe David Popovici la 100 m » A lucrat pe șantier și a depășit problemele de sănătate mintală: „Mulți încă suferă în tăcere”

Francezii au analizat cazul Simonei Halep și anunță: „Credem că ar putea reveni atunci”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (45)
Maryusk74
Maryusk74  •  01 August 2023, 11:15

Dar toți ucraineni cu bani și mașini de sute de mii de euro ce cauta în România? De ce nu se ducă își apere țara? Lupta acolo mercenari și toți care sunt etnici : români, polonezi, unguri! Daspunea bine un alt interlocutor și în ucraina tot SUA e de vină împreună cu! ue

Maryusk74
Maryusk74  •  01 August 2023, 11:07

Deja îmi imaginez cum arăți! Ai tatuaj, tragi pe nas, ai app 70 kg și te sperii și de umbra ta! Nu cred ca ști să ții în mână o armă, așa că mai bine taci și ascunde-te după pseudoname-ul tău!

X01Y
X01Y  •  29 Iulie 2023, 21:42
Postat de emil1986 pe 28 Iulie 2023, 20:36

Esti mai mult decat prost. Esti extrem de prost!

Mai Emile, de ce nu te uiți la tine în grădină, înainte de face pe ceva prost ? Tu crezi că ești altceva? *** , care a decis să te facă. De fapt, ești un tip plin de calități, dar cu un singur defect: te-ai născut viu

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (45)
Comentează