SPORTURI  »  ATLETISM  »  CE BERLIN

27 de țări au medalie la Europenele de Atletism, România NU! Analiza unei situații fără ieșire în sportul românesc

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 13 august 2018 17:15

România a bifat al patrulea Campionat European fără medalie. La Europenele de la Berlin, din cei 36 de sportivi, în doar patru probe s-a intrat între primii 10.

Atletismul românesc pare că se află în cel mai de jos moment al existenței. La Europenele de la Berlin, a 24-a ediție a campionatelor continentale, România nu a cucerit nicio medalie. Și nu numai că nu a prins vreun loc pe podium, dar nici măcar nu a contat în lupta pentru o distincție. Cu o singură excepție, triplusalt feminin!

A fost a patra ediție consecutivă a Campionatelor Europene în care România se întoarce fără medalie. Din 2010, de la Barcelona, când Marian Oprea (triplusalt) și Nicoleta Grasu (aruncarea discului) au câștigat argintul, România nu a mai prins podiumul. Mai mult, au trecut 16 ani de la ultimul titlu continental. Ultima atletă căreia i s-a cântat imnul la campionatele continentale a fost Ionela Târlea, la Munchen 2002, atunci când s-a impus la 400 de metri garduri!

Doar trei finale

Revenind la ediția de la Berlin, mulți dintre cei 36 de performeri români au fost simpli participanți, rezultatele lor fiind departe de baremurile europene și mondiale.

Elena Panțuroiu, la triplusalt, a fost printre puținii care au infirmat această regulă. Panțuroiu a terminat pe locul 4 concursul, cu o săritură de 14,38 metri. Dacă și-ar fi egalat recordul personal, 14,47 metri, Elena ar fi putut urca pe podium, medalia de bronz revenind unei iberice care a sărit 14,44 metri!

Alin Firfirică, aruncătorul de disc, a fost un alt atlet care a prins finala la Berlin. Stelistul a terminat pe locul 7, la final, cu o aruncare de 63,73 metri. Dacă și în finală ar fi aruncat cât în calificări, 64,79 metri, Firfirică ar fi terminat pe 4!
Între primii 10 atleți s-a clasat și Ancuța Bobocel, la 5.000 de metri. Românca a terminat pe 7, dar timpul său, 15:16,13, reprezintă un nou record personal. Timpul este însă departe de performanțele notabile cu care s-a câștigat proba, trei atlete coborând sub 15 minute.

Ștafeta de 4x400 de metri feminin a terminat pe locul 7, în finală. Andrea Miklos, Daniela Bălan, Sanda Belgyan și Bianca Răzor au alergat cursa în 3:32,15. Mai slab decât o făcuseră în calificări (3:31,95).

Au fost singurele rezultate cât de cât onorabile pentru români, restul fiind la Berlin doar participanți. Delegația României din acest an a fost cea mai numeroasă raportată la ultimele 5 ediții de Europene. 

27de țări figurează în clasamentul pe medalii la Europenele de la Berlin. Între acestea nu se află și România. 19 națiuni au cucerit cel puțin un titlu continental

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
robby73
robby73  •  13 August 2018, 19:33

Nu face nimic....la fotbal nu am mai luat o medalie din 1988 și nu deranjează pe nimeni. La atletism, înot , canotaj și gimnastică cel puțin ne mai calificam la mondiale și europene.

1307255622664355
Liviu Petrila  •  13 August 2018, 18:18

Și Finlanda a fost fără medalii. Deosebirea, la ei sunt amatori, la noiei sportivii au multe avantaje.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează