SPORTURI  »  ATLETISM  »  OMNISPORT

Sarcină secretă, naștere complicată! De ce a absentat Allyson Felix câteva luni de pe pistă

Foto: Guliver/GettyImages
Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 28 decembrie 2018 13:54

Multipla campioană olimpică și mondială Allyson Felix, 33 de ani, a născut în noiembrie, înainte de termen, dar foarte puțini au știut de ce a absentat luni întregi de pe pistă.

Abia zilele trecute a dezvăluit Felix povestea sarcinii și a aducerii pe lume a fiicei sale, Camryn. Micuța s-a născut pe 28 noiembrie, înainte de termen, la 32 de săptămâni, după ce americanca a suportat o cezariană din cauza complicațiilor medicale ivite.

Bebelușul va mai avea de petrecut o vreme la terapie intensivă neonatală înainte de a putea fi adusă acasă, dar un mesaj postat de federația americană de atletism asigură că atât mama, cât și copilul "se simt bine".

Timpii lenți, semne de întrebare

"Încă mă simt nervoasă și vulnerabilă. În același timp curajoasă și entuziasmată. În fiecare zi stau cu fiica mea în unitatea de terapie intensivă și o văd cum luptă. În fiecare zi devine mai puternică și mai frumoasă", sunt cuvintele emoționante ale proaspetei mame. Faptul că a fost însărcinată a luat lumea prin surprindere.

"Știam la ce se gândeau. «E accidentată din nou, nu-i așa? Arată obosită». Alergasem 400 de metri în 51 de secunde în Polonia pe 8 iunie, apoi în 52 de secunde săptămâna următoare în Franța. Când au văzut acești timpi lenți, oamenii au început să se întrebe ce s-a întâmplat", a dezvăluit Felix într-un text scris la persoana întâi pentru ESPN.

Antrenorul ei, legendarul Bob Kersee, i-a sugerat să își oprească sezonul acolo. Fratele și agentul ei, Wes Felix, era îngrijorat să nu fie vorba despre o accidentare. "Sosise momentul să le spun ce se întâmpla cu adevărat. Eram gravidă. Reacția lui Wes a fost: «Cât mă bucur că nu ai devenit lentă!»".

Încă era devreme, 8-9 săptămâni de sarcină, iar Allyson, cea mai medaliată atletă americană din istorie cu 6 distincții de aur la JO din 2008, 2012 și 2016, a sperat că poate păstra vestea doar pentru ea și soțul ei, Kenneth, încă un timp. "M-am gândit la Serena Williams, care a câștigat la Australian Open fiind însărcinată. Cu voință, puteam face la fel: să opresc sezonul la mijloc, să revin la începutul lui 2019 fără ca absența mea să fie observată".

"Ceva nu era în regulă"

Allyson intenționa să facă publică vestea bună chiar la finalul lunii trecute, însă evenimentele i-au luat-o înainte. Avea totul plănuit, ce să scrie pe Instagram, cu ce să se îmbrace pentru fotografii. Lucrurile păreau în ordine. Doar păreau. Întâi i s-au umflat gleznele. Apoi medicii i-au spus, după ecografie, că fetița părea cam mică.

La controlul de la 32 de săptămâni, au ținut-o o oră conectată la monitor pentru a măsura ritmul inimii copilului. Ceva era în neregulă. A fost trimisă la spital. "Pot să merg după ședința foto din această după-amiază?". "Nu, trebuie acum. Imediat". Și-a sunat soțul, Kenneth, pentru a o însoți.

"Sunt sportivă. Știu cum să am grijă de mine. Cum să mănânc corect și să mă odihnesc suficient. Făcusem totul cum trebuie pe toată durata sarcinii, dar când am ajuns la spital, am simțit repede că nu era în regulă". Presiunea ei arterială era ridicată, iar ritmul cardiac al fetiței scădea rapid.

Trebuia să se intervină chirurgical cât mai iute. După cezariană, abia a zărit-o pe micuță, aceasta fiind pusă urgent în incubator. În prima noapte, abia a văzut-o în total 10 minute. "Dar acum este OK și sunt foarte, foarte recunoscătoare", încheie Allyson.

Gânduri pentru Tokyo

Felix are în plan să ajungă la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, chiar dacă va avea 35 de ani. Doar că acum țintele ei sunt modificate. "Nu mai alerg doar ca să câștig medalii", a mărturisit ea în textul pentru ESPN.

"Dacă revin și nu mai sunt aceeași, dacă nu voi prinde echipa olimpică și a cincea oară, voi ști că am luptat, că am fost determinată și că am dat absolut totul. Iar dacă povestea nu se va încheia așa cum mi-am imaginat în mintea mea, voi fi OK. Voi accepta pentru că, pur și simplu, așa suntem noi acum", a semnalat multipla campioană.

"Nu-mi venea să cred că se întâmpla așa ceva. Încă nu îmi vine. Probabil că îmi va lua ani întregi pentru a procesa tot și a vedea toată semnificația. Fiecare zi la spital e înspăimîntătoare. Monitoarele bipăie încontinuu. Părinții sunt la limită. Bebelușii luptă pentru viețile lor în fiecare secundă, dar găsesc o cale să meargă mai departe. E atât de impresionant"
Allyson Felix

CV Allyson Felix

  • Născută pe 18 noiembrie 1985 la Los Angeles
  • Are 1,68 m și 55 kg
  • Jocuri Olimpice: 6 medalii de aur - 200 m la Londra 2012, 4x400 m la Beijing 2008, Londra 2012 și Rio de Janeiro 2016, 4x100 m la Londra 2012 și la Rio de Janeiro 2016, 3 medalii de argint – 200 m la Atena 2004, Beijing 2008, 400 m la Rio de Janeiro 2016
  • Campionate Mondiale: 11 medalii de aur – 200 m la Helsinki 2005, Osaka 2007, Berlin 2009, 400 m la Beijing 2015, 4x100 m la Osaka 2007, Daegu 2011, Londra 2017, 4x400 m la Osaka 2007, Berlin 2009, Daegu 2011, Londra 2017, 3 medalii de argint – 400 m la Daegu 2011, 4x100 m la Beijing 2015, 4x400 m la Beijing 2015, 2 medalii de bronz – 200 m la Daegu 2011, 400 m la Londra 2017

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close