SPORTURI  »  AUTO  »  FIA HILL CLIMB MASTERS

Anomalie la lotul național care merge la FIA Hill Climb Masters! ACR a făcut o selecție controversată

Articol de - Publicat marti, 09 octombrie 2018 13:08

România va fi reprezentantă la sfârșitul acestei săptămâni, la FIA Hill Climb Masters, campionatul european al vitezei în coastă, de un lot național selectat de Automobil Club Român (ACR), pe criterii care lasă loc de interpretări. Asta în ciuda faptului că la astfel de competiții este nevoie de o autorizație de la Ministerul Tineretului și Sportului, venită la solicitarea Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS). 

Astfel, conform unui anunț al FIA, echipa națională României va fi reprezentantă de Ramona Rusu, Vasile Botez, Cătălin Ghigea și Marius Savu, căpitand fiind Marius Stoean. Dintre cei patru competitori care vor reprezenta tricolorul la competiția mondială care este organizată la fiecare doi ani, doar Cătălin Ghigea are prezențe în Campionatul Național de Viteză în Coastă, fiind campion al diviziei istorice. 

Ramona Rusu, fostă campioană la drift, a participat doar la raliuri, neavând niciun fel de experiență la viteză în coastă. De asemenea, Vasile Botez și Marius Savu nici măcar nu au participat în acest sezon la etapele de viteză în coastă, organizate sub egida FRAS și recunoscute de MTS.

Anomalia situației vine de la faptul că ACR este recunoscută de FIA, deși campionatele de automobilism sportiv cum ar fi raliurile, viteza în coastă, driftul, off road sunt organizate sub egida FRAS.

Totuși, conform Legii Sportului, în astfel de situații, doar federațiile naționale pot organiza loturi naționale. Dar aceasta doar cu autorizația Ministerul Tineretului și Sportului. În cazul de față FRAS nu are dreptul de a selecta lotul național, întrucât FIA recunoaște ACR drept federație națională. 

Despre lotul ales de ACR:

Ramona Rusu - campioană la divizia feminină de drift până în 2017, dar în 2018 a trecut la raliu, unde a participat la categoria debutanți. Nu are niciun fel de experiență  la competițiile de viteză în coastă. Ea chiar recunoaște într-un interviu pentru Emoticar că a fost desemnată să reprezinte România. 
Vasile Botez -
nu a participat în acest sezon la nicio etapă din campionatul național de viteză în coastă, cel recunoscut de MTS 
Cătălin Ghigea -
este campion național, dar la "divizia istorice". E singurul dintre cei 4 care a participat la campionatul de viteză în coastă, însă acesta a punctat în divizia istorice. În clasamentul "open" nu a luat niciun punct.  
Marius Savu - 
nu a participat în acest sezon la nicio etapă din campionatul național de viteză în coastă, cel recunoscut de MTS 

A treia ediție a FIA Hill Climb Masters va avea anul acesta în Italia, în perioada 12-14 octombrie. Precedentele două edițiie au fost câștigate de naționalele Italiei (2014), respectiv Slovaciei (2016). În acest an, 20 de reprezentative se vor duela pentru titlul european.

Anomalia situatiei vine de la faptul că în continuare ACR este recunoscuta de FIA, deși nu mai organizează competiții oficiale și campionate naționale din 2005, adică exact de la înființarea FRAS.

14:12

Norris Măgeanu, președintele FRAS, a răspuns categoric întrebării GSP, recunoscând că este o mai veche problemă, un război pe care FRAS îl duce cu ACR de mai mult timp: "Este rezultatul problemei cu care ne confruntăm din 2005, de când s-a înființat Federația. Conform legii (n.r. Legea Sportului nr. 69/2000), MTS ar fi trebuit să transmită catre Federația Internațională cererea de recunoaștere și afiliere a FRAS. 

Din motive care depășesc logica și bunul simț, dar care sunt atât de caracteristice României, FRAS nu a ajuns încă să fie afiliată, ba chiar stă în continuare și scoate castanele aruncate de ACR în foc. Ca și în cazul de față, când ACR, care nu mai are nicio calitate oficială în sportul automobilistic românesc din 2005, s-a gândit să formeze o echipă națională a României fără a informa sau a lua acceptul de la nicio autoritate publică a statului roman".  

ACR a oferit un punct de vedere pentru GSP.ro. 

"Referitor la solicitarea dumneavoastra va facem cunoscut urmatoarele: Ca si la editia din 2016 unde au participat primii doi piloti clasati din Campionatul National de Viteza in Coasta, Automobil Clubul Roman a informat sportivi de top din CNVC 2018, despre eveniment si participarea la acesta. Din pacate, chiar daca unii dintre acesti piloti ar fi dorit sa participle, ultima etapa din CNVC este programata in acelasi weekend cu “FIA Hill Climb Masters”, adica 13-14 octombrie 2018.

Mai mult la aceasta etapa de national se decid titlurile de campioni pentru acest an, deci nimeni nu si-a permis sa renunte in afara de dl. Catalin-Cedric Ghigea care este deja Campion National la clasa I2. In ceeace priveste aprobarea MTS la care faceti referire, va comunicam ca Ministerul a abilitat in scris ACR pentru organizarea de competitii Internationale, europene, etc. si totodata participarea la acestea, fara a avea nevoie de orice alta aprobare din partea acestuia.

Referitor la pilotii inscrisi, acestia participa in primul rand in competitia individuala iar din clasamentul acesteia se extrag timpii a doua din trei urcari pentru primii trei reprezeanti din fiecare tara aceasta este echipa pentru categoria Nations Cup. Apoi conform unui algoritm se calculeza timpii totali astfel ca sa nu conteze cat de rapizi au fost pilotii, ci cat de constanti au fost in parcurgerea traseului de concurs. Astfel se face o nivelare intre automobilele cele mai rapide si cele mai lente. Daca sunteti interesati va putem pune la dispozitie regulamentul competitiei.

Al doilea pi lot, dl. Vasile Botez Sorin a participat la toate editiile Masters-ului si are din acest motiv, din partea FIA invitatie permanenta care ii asigura participarea individuala la toate editiile.

Ceilalti doi piloti sunt Marius Liviu Savu, pilot cu experienta pe automobile Mitsubishi, coleg de club cu dl. Botez si dra. Ramona Paula Rusu, pilot talentat de perspectiva, care a fost selectionata pentru a raspunde solicitarii care ni s-a facut de catre Federatia Internationala a Automobilului, in spiritul politicii recente a acesteia de a promova femeile in sporturile automobilistice si incurajarea participarii acestora la competitii FIA. Credem ca aceste precizari raspund solicitariilor dumneavoastra privind participarea pilotilor romani la “FIA Hill Climb Masters” 2018".

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
168328467439094
Dacian Nicolae Dicu  •  11 Octombrie 2018, 04:10

Sorin Botez este de departe cel mai bun in aceasta echipa. In rest nu imi permit sa comentez. Cred ca mai bine , selectionau ceva piloti cu #grade in pahar , si asa mai justificau cheltuirea celor aproximativ 1/2 mil Eur , fara nici un trofeu !! Deh metehne Romanesti , crasa lipsa de performanta , pregatire , promovare. Succes Tuturor !!

1847935548648054
Leo Draganescu  •  10 Octombrie 2018, 20:13

Eu as vedea altfel echipa! Cuzma Bogdan, Paul Andronic, Radut Lucian, Costi Stratnic si Călin Manitiu!

1920011908085206
Eduard Alexandru Piciorus  •  10 Octombrie 2018, 19:29

Ce articol de ***... in locul ACR nici nu v-as baga in seamă. Sunteti o gluma proasta...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează