SPORTURI  »  AUTO  »  REVENIRE

ROBERT KUBICA // A fost la un pas să moară, iar mâna dreaptă i-a fost zdrobită » Unul dintre cei mai talentați piloți F1 a revenit pe circuit

Robert Kubica, în timpul antrenamentelor de azi din Marele Premiu de la Abu Dhabi // FOTO: Reuters
Robert Kubica, în timpul antrenamentelor de azi din Marele Premiu de la Abu Dhabi // FOTO: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 23 noiembrie 2018 17:13

Robert Kubica, 33 de ani, a revenit oficial în Marele Circ. Echipa Williams a anunțat că polonezul va deveni pilotul oficial pentru sezonul 2019, iar
azi a participat deja alături de noua echipă la antrenamentele libere din cadrul Marelui Premiu de la Abu Dhabi, ultima cursă a actualului sezon.

  • Robert Kubica s-a născut în 1984 la Cracovia. A debutat în Formula 1 la BMW Sauber în 2006, devenind primul polonez din istoria F1.
  • A strâns 12 podiumuri în scurta sa carieră, iar cel mai bun rezultat al său este victoria în Marele Premiu al Canadei (2008).
  • Asensiunea sa a fost marcată de un teribil accident de raliu, petrecut în 2011, care i-a pus în mare pericol viața.

Deși nimeni nu îi mai acorda aproape nicio șansă, Kubica a realizat imposibilul și se întoarce în competiția unde mulți îl considerau în urmă cu 10 ani drept unul dintre cei mai promițători piloți ai generației sale.

"Să mă întorc în Formula 1 sezonul următor va fi una dintre cele mai mari realizări ale vieții mele. Cu multă muncă și mult angajament, sunt sigur că vom fi capabili să realizăm lucruri importante împreună. Mulțumesc încă o dată tuturor celor care au crezut în mine, abia aștept să pilotez din nou.

A fost un drum extrem de lung până să mă întorc aici, dar acum sunt pregătit pentru o nouă provocare, după toți acești ani, a spus Kubica, potrivit The Guardian, despre  revenirea sa în F1.

O mare dilemă

Revenirea lui Kubica e însă sub semnul unei mari incertitudini: va putea acesta, din punct de vedere fizic, să reziste anduranței incredibile din F1?
Polonezul, căruia i-a fost amputat parțial antebrațul de la mâna dreaptă, a recunoscut că, în testele efectuate în ultimele luni, a folosit mâna
stângă în procent de 70%.

Toate motivele de îngrijorare ale celor care au pus la îndoială revenirea lui Kubica sunt legate de întrebarea dacă pilotul va avea flexibilitatea
necesară în brațul drept pentru a putea concura în condiții normale.

Totuși, timpii buni reușiți în ultimele luni în teste i-au determinat pe cei de la Williams să-i ofere un contract lui Kubica, semn că pilotul e
gata pentru improbabila revenire în competiție.


*Așa arată mâna dreaptă a lui Kubica, la 7 ani de la teribilul accident

Mai mult, Williams a reconfigurat cocckpit-ul mașinii lui Kubica, tocmai pentru ca slăbiciunile lui de la mâna dreaptă să nu-l incomodeze prea mult.

Cum s-a petrecut accidentul din  2011

În februarie 2011, polonezul a suferit un accident teribil în Italia la volanul unei Skode Fabia S2000 cu care se pregătea să participe în aceeaşi zi la
raliul Ronde di Andorra

Înainte de a începe cursa, polonezul şi copilotul  său Jakub Gerber se aflau în maşina de concurs, o Skoda Fabia S2000, iar la un viraj a pierdut
controlul şi s-a izbit de zidul unei biserici din localitatea San Lorenzo.

Dacă Gerber a ieşit nevătămat din maşină, pentru Kubica a fost nevoie de echipa de descarcerare. Imediat a fost transportat cu elicopterul la
spitalul Santa Corona din Genova. El a suferit mai multe fracturi, cele mai grave la mâna dreaptă, care a fost aproape zdrobită!

La un pas de tragedie și în 2007

În 2007, la acea vreme pilot la BMW Sauber, Kubica a fost victima unui accident înfiorător la Montreal, în MP al Canadei.

După ce a zburat efectiv, monopostul său s-a izbit violent de zidul de protecţie, viteza în momentul impactului fiind de 300 km/h. Kubica a suferit atunci o comoţie cerebrală, dar a revenit în scurt timp în F1.

34 de aniva împlini Kubica pe 7 decembrie

12 podiumuria strâns Kubica în cele 76 de apariții în "Marele Circ"

Vezi și: Momentul de glorie al "celui mai subapreciat pilot din istoria F1": "Să fac asta cu Schumacher a fost ca un orgasm"

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
balauru48
balauru48  •  24 Noiembrie 2018, 01:12

Conduce ca un nebun, face multe accidente, "zboara" cu masina si cu toate astea spuneti ca e talentat. Mda, doar la ziarul lui peste, gsp...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close