SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

NBA 2018. LA-Bron, ”rachetele” și ”spiridușii” din Boston pregătesc revolta împotriva lui Golden State » 9 întrebări care își așteaptă răspunsul la startul noului sezon

Kevin Durant (Golden State) și LeBron James (LA Lakers)
Kevin Durant (Golden State) și LeBron James (LA Lakers)

Articol de - Publicat miercuri, 17 octombrie 2018 04:16

Baschetul adevărat s-a întors! NBA revine după patru luni lungi, dar pline de tensiune și mutări spectaculoase. A început un sezon care trebuie să ofere răspunsul la multe întrebări, după o pauză parcă mai interesantă ca niciodată.

Interesantă e puțin spus. În NBA nu s-a dormit deloc în pauză. Cât timp noi am fost ocupați cu un Mondial la care nu am participat, cu niște preliminarii europene în care n-am contat, cu accidentările Simonei Halep și cu o Ligă a Națiunilor pe care selecționerul nu o înțelege, în America s-a lucrat la foc automat pentru noul sezon. Pe scurt:

  • LeBron James a părăsit Estul și va juca pentru Los Angeles Lakers;
  • Toronto a acceptat un schimb de neînțeles cu San Antonio;
  • Dallas Mavericks a dat lovitura la draft cu Luka Doncic;
  • Golden State a mai luat un superstar pentru că de ce nu?;
  • Carmelo a schimbat barca;
  • Lakers a ”pescuit” toți ”veteranii”
  • Dwyane Wade a anunțat că acesta va fi la ultimul sezon;
  • Jimmy Butler a făcut haos la revenirea la antrenamentele lui Wolves.

Sună promițător, nu? Iar acesta ar putea fi doar începutul. Asta pentru că gândul managerilor din NBA e deja la vara lui 2019, când mai multe superstaruri din ligă vor fi pe piață GRATIS. Principala țintă va fi, evident, Kevin Durant, MVP-ul ultimelor două finale câștigate de Golden State Warriors. Pe lângă KD, Kawhi Leonard și Klay Thompson vor fi disponibili, ambii aflați în vizorul celor de la Lakers. În plus, se tot vorbește de un posibil pact între Kyrie Irving și Jimmy Butler cu țelul de a forma o nouă superechipă în Est. 

Dar cam atât pentru 2019. Momentan să ne bucurăm de actualul sezon, care sperăm să ne răspundă la nouă întrebări vitale:

lebron

Ce poate face LeBron la Lakers?

E clar că ”Regele” are un plan pe termen lung în California. Deși e tot mai conectat la afaceri, iar mutarea în LA a fost dictată, pe lângă dorința familiei, și de potențialul financiar pe care îl oferă zona, baschetul rămâne pe primul loc pentru James. La 33 de ani e în continuare cu gândul la titluri, însă contractul semnat pe trei ani e un semn că e dispus să sacrifice acest sezon pentru formarea unei echipe care să domine liga în sezoanele următoare.

Echipa deja are puști promițători ca Brandon Ingram, Kyle Kuzma, Lonzo Ball sau Josh Hart. În plus, și-a întărit lotul cu ”veterani” ca Beasley, McGee, Rondo și Stephenson. Amuzant e că în Est am fi văzut Lakers chiar și în finala Conferinței. Lucrurile se schimbă radical însă în Vest, unde va fi nevoie de un efort considerabil pentru a prinde un loc de play-off. Miza mare pentru LeBron este să convingă în vară alți jucători de top să se alăture echipei.

8 finaleconsecutive a jucat LeBron James, 4 la Miami Heat și 4 la Cleveland Cavaliers, câștigând de trei ori titlul NBA

golden state

O oprește cineva pe Golden State?

După 43 de ani, o echipă din NBA are din nou CINCI jucători care în sezonul precedent fuseseră selecționați pentru All Star Game. Asta pentru că DeMarcus Cousins s-a alăturat campioanei din ultimele două sezoane. Accidentarea suferită la începutul anului la tendonul lui Ahile îl va ține însă pe tușă cel puțin până în decembrie.

Cu Kevin Durant și Klay Thompson în ultimul an de contract, iar cu Draymond Green, care nu mai e dispus să renunțe la bani la următoarea prelungire, Golden State ar putea fi nevoită să sacrifice unul, dacă nu două dintre cele cinci superstaruri pe care le deține în acest moment. Spoiler Alert: nu va fi Steph Curry. :)

Teoretic, nimeni nu o poate opri pe Golden State în noua formulă. Pe hârtie, în ligă nu există o echipă, pe lângă un cinci letal are și un antrenor de top ca Steve Kerr. Practic, ceva slăbiciuni s-au văzut în finala Conferinței de Vest cu Houston.

3 titluriși o finală pierdută are Golden State în ultimele patru sezoane

houston

cât de puternică mai e houston?

Sigur, Rockets a avut 3-2 în confruntarea cu Golden State din play-off-ul trecut, însă n-a putut provoca surpriza fără Chris Paul, accidentat la ultimele două partide. De atunci, Houston a pierdut doi jucători vitali pentru defensivă, Ariza și Mbah a Moute. Și l-a adus pe Carmelo Anthony, deci și-a luat rămas bun de la o apărare la nivelul sezonului precedent. Chimia dintre Harden și CP3, l-a propulsat pe ”Bărbos” spre titlul de MVP în sezonul regulat. Rămâne de văzut ce poate aduce la masă Carmelo Anthony, care vine după o decepție totală la OKC.

celtics

Își atinge Boston potențialul?

Sezonul trecut, Boston a primit lovitură după lovitură: Hayward s-a accidentat la primul meci în ”alb-verde”, iar Kyrie Irving s-a rupt înainte de play-off. Culmea, ceea ce trebuia să fie un coșmar s-a transformat în cel mai bun lucru care se putea întâmpla. Fără cei doi, puștii lui Celtics au putut străluci. Au primit mai multe minute și au dus echipa până în finala de Conferință, unde doar forța lui LeBron James a făcut diferența în meciul 7 cu Cleveland. 

Jayson Tatum a fost decisiv sezonul trecut și se anunță a fi un jucător de top în ligă. Îi adăugăm pe Brown, Rozier, Smart și Morris, plus puternicul Al Horford și avem o echipă de top. Una dintre puținele care ar avea o fărâmă de șansă să o învingă pe Golden State.

sixers

Ce face Philadelphia?

Cei de la 76ers au încheiat precedentul sezon regulat cu 16 victorii, însă a cedat fără drept de apel în sferturi cu Boston, 1-4. Embiid și Simmons se transformă în superstaruri, dar sunt încă predispuși la accidentări, în timp ce Fultz, alegerea numărul 1 la draft-ul din 2017, ar trebui să își intre în ritm abia din acest sezon. Nivelul echipei poate crește față de sezonul trecut, mai ales dacă Fultz confirmă, însă Philadelphia riscă să bată pasul pe loc după ce în vară nu a reușit să convingă niciun jucător de top să semneze.

doncic

Confirmă Doncic?

De neînțeles cum Doncic a fost doar a treia alegere la draft-ul din acest an. Vorbim de un jucător care la numai 19 ani vine în SUA din postura de vedetă a lui Real Madrid. Campion al Euroligii, MVP al sezonului european și MVP în Final Four, dar și campion european alături de Slovenia. Așteptările sunt mari de la noua vedetă a lui Mavericks, având o experiență net superioară față de colegii săi de la draft. Are și posibilitatea de a evolua alături de o legendă a baschetului, Dirk Nowitzki, și poate fi factorul X pe care Dallas îl caută pentru a redeveni o echipă de top.

kawhi

Rămâne Kawhi în Nord?

Nimeni n-a înțeles ruptura dintre Kawhi și Spurs. După care a apărut o enigmă și mai mare: trade-ul cu Toronto pentru DeMar DeRozan. De ce ai renunța la un jucător foarte bun și care își dorea să evolueze în continuare în Canada pentru unul care vine după o accidentare serioasă, care e în ultimul an de contract și care deja a anunțat că vrea să joace pentru Lakers? Nimeni nu are un răspuns concret. 

E evident că San Antonio a câștigat un jucător excelent, însă Toronto și-a asumat un risc uriaș. Are un an la dispoziție să îl convingă pe Leonard să rămână în Nord. Și o poate face într-un singur mod, prin câștigarea Conferinței de Est. Chiar și atunci însă, Kawhi ar putea fi tentat de mutarea în LA, unde ar evolua alături de LeBron James într-un posibil dream team cu încă o vedetă, poate două.

butler

Ce face Butler?

Jimmy a revenit la antrenamentele lui Wolves săptămâna trecută și a provocat haos. S-a certat cu cei din conducere, cu antrenorii și cu colegii. A provocat pe toată lumea, iar la un meci de antrenament a jucat alături de rezerve și a dat de pământ cu titularii obișnuiți ai echipei. I-a arătat cu degetul pe Andrew Wiggins și Karl-Anthony Towns, pe care i-a acuzat că nu sunt interesați să câștige. Butler a intrat în ultimul an de contract și ar putea să o părăsească pe Minnesota chiar în această iarnă.

james durant

Cine iese MVP?

Se anunță o luptă strânsă pentru trofeul de cel mai bun jucător. Harden l-a cucerit sezonul trecut după ce a reușit s-o detroneze pe Golden State în sezonul regulat. Ochii vor fi însă pe LeBron James, principalul favorit în acest moment, conform caselor de pariuri. Evident, trebuie luat în calcul și Kevin Durant, MVP-ul ultimelor două finale. Surpriza ar putea veni de la Anthony Davis, care are evoluții tot mai bune la New Orleans. Giannis Antetokounmpo este și el o variantă posibilă, însă rămâne de văzut cât îl pot ajuta colegii de la Bucks.

Cine poate prinde play-off-ul:

  • Est: Boston, Toronto, Philadelphia, Indiana, Milwaukee, Washington, Detroit, Miami
  • Vest: Golden State, Houston, Oklahoma, LA Lakers, New Orleans, Portland, Utah, San Antonio

Meciurile din NBA se văd în România pe Telekom Sport 1, care transmite săptămânal două partide, sâmbăta și duminica.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
2485022028193941
Troy  •  14 Iunie 2019, 09:57

De ce ai renunța la un jucător foarte bun și care își dorea să evolueze în continuare în Canada pentru unul care vine după o accidentare serioasă, care e în ultimul an de contract și care deja a anunțat că vrea să joace pentru Lakers? RASPUNS: ca sa iei titlul?!?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează