SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

VIDEO Luka Doncic domină în NBA » La numai 19 ani, fostul star al lui Real Madrid îi calcă pe urme lui Dirk Nowitzki

Articol de GSP - Publicat duminica, 06 ianuarie 2019 14:54

Ajuns la începutul sezonului în NBA, slovenul Luka Doncic reușește la doar 19 ani să uimească lumea de peste Ocean, după ce a câștigat deja tot ce se putea în Europa. S-o luăm însă cronologic.

Născut în 1999, la Ljubljana, Luka a făcut primii pași pe semicerc la Olimpija Union, ca apoi, la vârsta de 13 ani, să ajungă la academia celor de la Real Madrid. Talentul său a fost remarcat de clubul din capitala Spaniei, iar la doar 16 ani a debutat pentru echipa mare a Realului. Însă mai uluitor este felul în care a debutat.

În cei 4 ani petrecuți în echipa ibericilor, Luka avea să câștige cam tot ce se poate pe plan național, totul culminând cu Euroliga cucerită în 2018, când a fost desemnat și MVP-ul Europei. Totodată, Doncic a pus umărul la triumful naționalei Sloveniei la Eurobasket din 2017, fiind nominalizat în echipa turneului.

În vara lui 2018, Luka anunța oficial participarea la draft-ul din NBA, ce echivala practic cu plecarea lui de la Real către campionatul din SUA. Însă, nu înainte să marcheze dintr-o aruncare imposibilă, ultima în tricoul galacticilor, cu care avea să securizeze titlul în finala cu Baskonia.

Văzut de mulți prima opțiune la draft, Luka a fost ales al treilea de către Atlanta Hawks, cei care l-au trimis imediat la Dallas Mavericks la schimb cu Trae Young. Astfel, Dallas alegea să mizeze din nou pe un european, după ce neamțul Dirk Nowitzki a făcut istorie în ultimele două decenii la formația din Texas. Iar decizia pare să fie câștigătoare.

Slovenul este mare favorit la premiul Rookie of the Year, acordat celui mai bun debutant, având cifre excelente: 19,4 puncte pe meci, 6,7 recuperări și 4,9 pase decisive.

A oferit și o serie de momente remarcabile prin care i-a cucerit deja pe americani. Cele 11 puncte consecutive cu care a întors de unul singur meciul cu Houston Rockets și aruncarea imposibilă cu care a egalat-o pe Portland în ultima secundă sunt cele mai bune exemple. Luka a demonstrat că deține în arsenal un step-back letal, creându-și spațiu de aruncare în situații dificile. Acesta este și motivul pentru care slovenul este jucătorul din NBA cu cel mai bun procentaj de reușite pe finalurile echilibrate de meci.

Surpriza uriașă a venit însă în urmă cu câteva zile, când au fost date publicității primele rezultate preliminare ale votului fanilor pentru All-Star Game. Doncic a fost al doilea cel mai votat la poziția sa din Conferința de Vest, după LeBron James, înaintea unor staruri precum Kevin Durant și Paul George.

La doar 19 ani, Luka Doncic are un debut de carieră extrem de promițător, iar specialiștii americanii îl văd capabil să devină cel mai valoros jucător european din istorie.

(Andrei Stroe)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
1660709244092573
Todor Filip  •  03 Martie 2020, 09:37

Părerea mea,este cel mai bun baschetbalist,un om cu un caracter plăcut,și mai presus de tot,un om demn de urmat...doar când mă uit la el mă motivează să vreau sa fiu ca el chiar daca nu am 2 metri și 4cm....și chestia cu tatuajul,mereu,sau aproape mereu când joacă el și-l acoperă...deci nota 2000 pentru Luka Doncic.

1391972634181505
Adrian Popescu  •  06 Ianuarie 2019, 18:12

@peluza...ții cu o echipă fraieră dar le ai cu verbul...respect

peluza
peluza  •  06 Ianuarie 2019, 17:00

Pe mana stanga are ochiul lui Horus si alte mizerii. Deci ma astept sa confirme in NBA, dupa "pact". Am vazut si un spaniol din Euroliga de prin Rusia, tot la fel.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează