SPORTURI  »  BOX  »  LUCIAN BUTE

VIDEO „Băiatul bun care n-a bătut pe nimeni” sau luptător „de anvergură”? Cum va rămâne Lucian Bute în istoria boxului românesc? 3 argumente pro și contra

Lucian Bute în luptă cu Carl Froch, foto: Guliver/gettyimages
Lucian Bute în luptă cu Carl Froch, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat joi, 21 martie 2019 15:44

Lucian Bute, 39 de ani, și-a anunțat oficial retragerea din  cariera de pugilist. Anunțul a fost  făcut într-o conferință de presă  din Canada, pe care „Mister KO” a terminat-o în lacrimi.

Lucian Bute își incheie astfel o carieră controversată, cu o centură IBF la categoria supermijlocie, dar și cu multe întrebări și critici. Rămâne cea mai mare dilemă: cum va fi văzut de posteritate?

GSP.RO îți prezintă 3 argumente pro și 3 argumente contra cu privire la cariera lui Bute și la importanța acestuia în boxul românesc:

3 Argumente PRO

1. Un nou campion în boxul românesc

Plecat din comuna Pechea, județul Galați, Lucian Bute și-a câștigat locul în istoria boxului românesc și a continuat pe urmele unor pugiliști precum Francisc Vaștag, Leonard Doroftei și Mihai Leu. În perioada 2007-2012, Lucian Bute a fost unul dintre cei mai buni sportivi ai României și cel mai cunoscut pugilist „tricolor” din generația sa. 

9meciuri a avut Bute în care și-a apărat centura IBF

Bute rămâne ultimul nume mare din boxul românesc. Alți pugiliști apăruți în ultimii ani, precum Ronald Gavril sau Cristian Ciocan, încă nu au realizări notabile. Mai mult, boxul românesc pare într-un declin și pentru moment niciun sportiv nu promite să se ridice la nivelul lui Lucian.

2. a READUS ENTUZIASMUL FANILOR

După retragerea lui Leonard Doroftei, România a dus lipsa unui campion în box, iar aparția lui Bute a adus din nou entuziasmul printre fanii acestui sport. Lucian a avut un stil spectaculos de a boxa, o defensivă imbecabilă, eschive perfecte și lovituri de stânga năucitoare, devenid rapid un idol pentru fani.

10.000 de spectatori au fost la Romexpo, la meciul Bute - Mendy, din 2011

Românii au devenit încântați de Bute, astfel încât urmăreau cu sufletul la gură meciurile românului, chiar dacă acestea se disputau înainte de răsăritul soarelui.

„A avut o carieră excepțională. A fost un băiat muncitor, liniștit. Eu l-am însoțit la Europene în 1997. Era la început. Mi-a plăcut la el că era stângaci, avea anvergură mare la brațe, era agil, inteligent, avea deplasare bună și era muncitor. Era foarte liniștit”Constantin Foia, unul dintre primii antrenori ai lui Lucian Bute, pentru GSP.RO

3. Campion și-n afara terenului

De-a lungul carierei sale, Lucian Bute a fost un exemplu de modestie și bun simț. Chiar și după ce a cucerit centura IBF și era un idol pentru fanii din Montreal, Bute rămas apropiat de România. Acesta a spus în multe rânduri că vrea să lupte în fața românilor, iar după fiecare victorie revenea în țară, în comuna natală, pentru a petrece alături de familie și prieteni.

Lucian nu a ieșit niciodată în evidență din cauza vieții extrasportive și nu a fost implicat direct în scandaluri, fiind mereu o prezență discretă. 

În plus, Lucian a fost mereu un susținător al sportului românesc, felicitând mereu sportivii români care reușeau performanțe, în special pe Simona Halep.

Lucian Bute, conferință de presă în lacrimi la retragere: „De ce să îmi risc sănătatea? Nu mai am reflexele. E greu, dar corect”

3 argumente CONTRA

1. Adversari modești: „a fost băiat bun, n-a bătut pe nimeni”

Bute a fost acuzat în multe rânduri că avut adversari de o valoare medie, care nu-i puteau pune probleme, mai ales după ce a câștigat centura. După ce a devenit campion IBF, în octombrie 2007, în fața lui Alejandro Berrio, Bute a avut adversari precum William Joppy, Librado Andradere, Jesse Brinkley, Brian Magee sau Edison Miranda.

„La amatori n-a avut nicio performanţă. Bute a fost băiat bun, n-a bătut pe nimeni. Cum să-l ridici pe Bute la valoarea mea? Eu m-am bătut cu toţi în America, am reuşit pe pumnii mei! Eu am făcut istorie în box! Lucian a intrat în cuşca leilor abia după meciul cu Froch. Eu mă bat şi acum în meciuri precum cele pe care le-a avut Lucian!” Leonard Doroftei în 2014

Primul nume mare, conform multor specialiști, cu care Lucian Bute s-a luptat a fost englezul Carl Froch, în 2012. Atunci, Bute a fost învins categoric, prin knockout tehnic în repriza a 5-a. În acel meci, Froch
l-a dominat autoritar pe Bute, iar pugilistul român nu a avut nicio
replică, suferind prima înfrângere din carieră.

După acel meci, cariera lui Bute a luat-o la vale. A mai câștigat doar două mecuri, cu Denis Grachev și Andrea Di Luisa, iar eforturile pentru recuperarea centurii au fost în zadar.

2. Scandalul de dopaj

În 2016, în încercarea de a reveni în elita boxului mondial, Lucian Bute a fost în centrul unui scandal de dopaj. În finalul lunii mai, acesta a picat testul antidoping de la finalul partidei cu Badou Jack, terminată la  egalitate. Sportivul român a contestat decizia și a cerut o nouă  probă, dar a picat și al doilea test antidoping, din august.

Bute a fost depistat cu o substanță denumită ostarină, care ajută la prezervarea masei musculare sau mărirea ei, refacerea articulațiilor, creșterea forței și a anduranței. Bute a fost suspendat 6 luni, după ce Comisia a acceptat probele aduse de român, și a plătit o amendă de 50.000 de dolari.

3. Fără luptă în Las Vegas

Las Vegas este kilometrul zero al boxului mondial, locul în care au avut loc cele mai tari meciuri. De-a lungul carierei, cele mai multe meciuri ale lui Lucian au avut loc în Montreal și doar sporadic a boxat în Statele Unite, dar în orașe precum Washington (Cu Badou Jack în 2016), Boston (cu Norman Johnson, 2004),  Atlantic City (cu Tyler Hughes, 2004) și Boynton Beach (cu Rico Cason, 2004).

Bute a mai avut două meciuri România, la Galați (Donn McCrary, 2005) și în București (Jean-Paul Mendy, 2011), și unul în Anglia, la Nottingham (cu Carl Froch, în 2012).

Caz special: Dosarul „Gala Bute”

De numele lui Lucian Bute se leagă un dosar important în România. 

Pe 9 iulie 2011, la Romexpo, pentru prima oară în fața publicului român, Lucian Bute îl învingea pe francezul Jean-Paul Mendy. Gala a fost organizată la București de Elena Udrea și Rudel Obreja, aceștia fiind ulterior condamnați definitiv pentru corupție.

Tot în 2011 au început și investigația Gazetei Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute.

În iunie 2018, ÎCCJ dădea deciziile finale: Elena Udrea a fost condamnată pentru infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu și a primit 6 ani de închisoare cu executare, iar Rudel Obreja a primit 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi evaziune fiscală.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (30)
2551965164848386
Florin Valentin  •  15 Iulie 2019, 00:38

9.in cazul de coruptie de la Gala Bute din Bucuresti in care Udrea si Obreja au fost condamnati Lucian a fost absolvit de orice vina. da lasa ca asa a ajuns Leo presedinte de federatie si cand ne duceam sa organizam o gala mica de amatori in loc sa ne ajute ne intreba"Da mie ce imi iese" ? bine ca ai disparut Leo. 10.Lucian a fost un sportiv exemplar si un caracter frumos, nu a vorbit niciodata pe nimeni de rau ba chiar sia declarat public sutinerea fata de sportivii de performanta romani(gen Nationala de fotbal sub 21 de ani gen Simona Halep) pe cand altii *** *** despre el permanent. 11.Oare cand vom invata sa ne pretuim valorile, sa ii sustinem si sa nu mai aruncam cu noroi ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

2551965164848386
Florin Valentin  •  15 Iulie 2019, 00:28

5.Doroftei e doar un frustrat si stim bine motivele ,2 mari si late. unu e ca Lucian a facut mai multi bani decat el si a fost mult mai mediatizat in strainatate *** 6. Cand Lucian era campion mondial neinvins cu un palmares de 30-0 din care 24 de knockout-uri,Leo a avut 8 ko-uri in toata cariera de 24 de meciuri.Sa stii ca Lucian are mai multe Knockout-uri decat are LEO meciuri. deci nici soferii de taxi nu era in stare sa ii puna la podea pe cand Lucian facea spectacol in ring din punct de vedere tehnic. 7.Lucian Bute nu a facut performanta la amatori in Romania din cauza coruptiei, cand a castigat titlul de campion national si era dreptul sau sa isi reprezinta tara la nivel international pentru olimpiada lati fortat sa boxeze un meci eliminator cu Simion pe care la si castigat si tot pe Simion lati trimis la Olimpiada. a plecat in Canada si a luat medalia de aur la jocurile Francofoniei unde participa Franta Belgia Algeria Maroc Libia. 8.In legatura cu cazul de dopaj Lucian a fost un sportiv curat toata cariera participand anual la teste antidoping, astfel de substante for fi ingerate din greseala din cauza in care este tratata carnea in ziua de astazi cu fel si fel de substante(sunt nenumarate astfel de cazuri si mult mai mari gen Canelo, Paquaio)

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

2551965164848386
Florin Valentin  •  15 Iulie 2019, 00:14
Postat de robertino2 pe 21 Martie 2019, 16:12

Doroftei s-a batut cu Spadafora (care a facut puscarie la greu) si cu Gatti (pe care l-a impuscat nevasta). Bute i-a batut pe unii care duc ghiocei de 8 martie. Cam asta e diferenta dintre ei.

Pentru toti cei care comentati pe aici fara sa aveti vreun pic de experienta despre acest sport numit box,unii din voi nici macar ca spectatori, am sa va spun cateva vorbe: 1.Lucian Bute e unu din doar 4 boxeri romani care a detinut una din cele 4 centuri de campion mondial recunoscute oficial.Varianta IBF celelalte sunt (WBA,WBC,WBO) cea mai noua e WBO care a detinuto Mihai Leu la vremea respectiva nici nu era recunoscuta oficial. Mihai leu a fost recunoscut dupa 2006 cand WBO a devenit oficial recunoscuta. 2.Dintre cei 4, Lucian sia aparat centura de cele mai multe ori, de 9 ori intr-un decurs de 5 ani. 3.Lucian nu isi alegea el adversarii ci managerul si compania care il promoveaza o fac. mai ales dupa ce ai devenit campion mondial de regula 1 meci e ales de echipa ta iar celalalt e impus de organizatia care detine centura in functie de clasamentul lor(minim 1 pe an). 4.Leonard Doroftei inainte sa deschida gura despre Lucian in privinta adversarilor lui, ar trebui sa se uite la propria cariera pentru ca toti boxerii care au urcat in ring cu Doroftei erau lopatari si soferi de taxiu prin statele unite cu mai multe infrangeri decat victorii in palmares. singurii care au avut un nume erau Spadafora si Gatti cu care Leo a facut egal respectiv a fost facut ko. si sincer sa fiu Gatti chiar daca era recunoscut ca un razboinic luase bataie de nenumarate ori de la elita mondiala. ca sa vedeti unde se situa Leo.

Vezi toate comentariile (30)
Comentează