SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2018

CHRIS FROOME ia GIRO. Corespondență de la Roma » Un "monstru" vine la Roma! Ce înseamnă victoria năucitoare a lui Chris Froome + o întrebare aspră: a făcut "un Landis"?

Articol de - Publicat duminica, 27 mai 2018 12:11

Când Chris Froome va ajunge astăzi la Roma, rutierul britanic va fi aclamat ca deținător al tuturor celor 3 Mari Tururi din ciclism (al Italiei, al Franței și al Spaniei), o performanță reușită în istorie doar de doi coloși, Bernard Hinault și Eddy Merckx. Dar victoria sa este deja plină de controverse. 

Sub investigație de 5 luni într-un caz de dopaj, britanicul în vârstă de 33 de ani a obținut vineri tricoul roz, după un atac pantagruelic: o evadare de 80 de kilometri, cu 3 piscuri pe traseu, inclusiv Cima Coppi Colle delle Finestre, care l-a transformat din Cenușăreasă în Albă ca Zăpada într-o singură zi. 

A fost o reprezentație ieșită din comun. Chiar și după 101 ediții de Turul Italiei, presa italiană a avut nevoie să se ducă în anii '50 pentru a găsi o comparație sustenabilă pentru performanța lui Froome, folosindu-se de legenda locală Fausto Coppi pentru a măsura lucrurile.

S-a suflat în jarul întrecerii, s-a dat din mâini a entuziasm. Emoționat și ridicol după atâtea etape în care ciclismul a părut măsurat cu centimetrul de croitorie, autorul acestui articol a folosit în titlul descrierii de etapă expresia un "atac milenar". Totuși, dincolo de oamenii nevoiți să raporteze evenimentele, s-a auzit permanent un zumzet. 

Când împărații romani reveneau în triumf la Roma, în carul de sărbătoare era urcat și un soldat obișnuit. Rolul lui era să șoptească în urechile împăratului toate greșelile pe care le făcuse pe câmpul de luptă, toate clipele în care s-a făcut de rușine, toate poticnirile și prostiile de care nu avea de ce să fie mândru. Practic, soldatul se asigura că cel mai puternic om din Imperiu nu se lasă dus de val. Dacă deschide internetul, zumzetul comentariilor va avea exact același rol pentru Chris Froome. 

"A făcut un Landis! Glumiți, nu-i așa?!"

Pe pantele dure de pe Colle delle Finestre, probabil cea mai frumoasă cățărare din ciclismul mondial, acolo unde Chris Froome și-a început extraordinarul atac, pe marginea drumului au apărut doi tifosi îmbrăcați în cadre medicale.

În mâinile unuia dintre ei, stătea reproducerea unui spray împotriva astmului, Ventolin, cel care ar fi dat nivelul ridicat de Salbutamol găsit în urina lui Froome. Aluzia era clară. Froome a returnat valori de două ori peste cele admise în Turul Spaniei 2017, nu a fost suspendat și se află încă sub investigație, iar unii dintre fani au considerat că nu avea ce căuta în Giro.

Lucrurile chiar au degenerat sâmbătă, cu 3 kilometri înainte de final, când cineva l-a scuipat pe un Chris Froome îmbrăcat în roz. Galant, britanicul a spus că era prea concentrat ca să observe. Dar este al doilea incident grotesc din cariera sa, după ce un "fan" a mai făcut un gest de doi lei în Turul Franței din 2015, când a aruncat cu urină în britanic. 

dec2zaqx0aa51aj

Dincolo de puținele oribilități de pe margine, performanța de vineri rămâne în istorie. A fost atât de năucitoare, încât cyclingnews.com scrie că multor rutieri, veniți la zeci de minute după Froome, nu le-a venit să creadă. "Cum adică? 80 de kilometri? Glumiți, nu? A făcut un Landis. Iisuse!", a fost reacția neîncrezătoare a lui George Bennett, loc 8 la general. 24h mai târziu, și-a retras cuvintele: nu a vrut să insinueze ceva, doar că a fost o performanță incredibilă.

De ce s-ar fi putut înțelege greșit "a făcut un Landis?". În 2006, la prima ediție de Turul Franței după Lance Armstrong, un alt american, Floyd Landis, câștiga tricoul galben după un alt atac uluitor. Într-o etapă cu finish la Morzine, rutierul de la Phonak a rulat singur pentru 120 de kilometri și a luat aproape 6 minute față de orice urmăritor. O lună mai târziu, americanul era descalificat pentru testosteron. 

În altă ordine de idei, Domenico Pozzovivo, rival direct al lui Froome, a avut și el o opinie despre ce a văzut vineri pe șosea. A fost "monstruos", mai ales în condițiile în care britanicul a trecut de la peste 3 minute dezavantaj față de tricoul roz la peste 4 minute avantaj față de oricine altcineva, în afară de Tom Dumoulin. Tot un cuvânt în sens admirativ. 

Și ce spune "monstrul"? "Am conștiința curată"

"Uitați-vă la date". Liderul lui Sky spune că e sigur că victoria sa va trece testul timpului. Nu va fi un Landis. Pentru a-și dovedi nevinovăția, a fost chiar de acord să poarte un dispozitiv suplimentar, de 180 de grame, al organizatorilor, pentru ca aceștia să îi contorizeze datele și să vadă că nu sunt anormale. 

"Am conștiința curată. M-ar surprinde ca organizatorii să nu aibă datele mele. A fost o victorie specială într-un tur brutal. Când va fi timpul, voi oferi publicului și informațiile despre Turul Spaniei și toată lumea va vedea lucrurile din perspectiva mea", a mai adăugat rutierul lui Sky. Completat, în premieră de David Brailsford, directorul de la Sky, ușor absent în perioadele grele ale omului său: "A făcut istorie pentru echipa noastră". 

Comparațiile traversează epoci. Pe o bicicletă cu cadru din oțel, Bernard Hinault a încercat ceva similar în Turul Franței 1986, doar ca să se sufoce rușinos pe Alpe d'Huez, ultima cățărare a zilei. Secretul succesului de acum? Brailsford spune că victoria în Giro s-a soluționat vineri după un plan bine pus la punct: "Am lucrat fiecare detaliu, am segmentat lucrurile, toată lumea și-a făcut treaba excelent". 

Și o încheiere cu papi

Undeva în fosta Sală Rotonda din Castel Sant'Angelo, există câteva cufere grele, în mijlocul unor pereți căptușiți cu lemn. Pe rafturile de acolo și-a ținut arhivele, inclusiv pe cele secrete, papa Paul al II-lea, în refugiu de la Vatican. Cuferele, care domină încăperea, au avut o misiune mai practică: au ținut banii papei Sixtus al V-lea. Acum, după sute de ani, sunt doar o expoziție de carcase. 

Un fel de metaforă a trecerii lăcomiei pământești. 

Recordul global al lui Froome este impresionant. Britanicul s-a impus în al treilea Mare Tur consecutiv. E primul rutier din 1983 încoace, de la francezul Bernard Hinault, care reușește să fie campion en-titre în singurele competiții de 3 săptămâni din calendar.

În plus, vrea și Turul Franței, în iulie, ca să doboare o altă serie de recorduri care bat decenii. Cuferele lui Froome sunt pline cum nu au fost ale unui niciunui rutier de memorie recentă. 

Într-un sport în care istoria se rescrie frenetic, ține de conștiința britanicului dacă ele vor rămâne pline pentru luni, ani sau pentru decenii.

32212469 247153889178706 2267227477946400768 n

Clasament general Giro 2018:

1 Chris Froome (GBr) Sky 86:11:50
2 Tom Dumoulin (Ned) Sunweb 0:00:46
3 Miguel Angel Lopez (Col) Astana 0:04:57
4 Richard Carapaz (Ecu) Movistar  0:05:44
5 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida 0:08:03
6 Pello Bilboa (Spa) Astana  0:11:50
7 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:13:01
8 George Bennett (NZl) LottoNL-Jumbo 0:13:17
9 Sam Oomen (Ned) Sunweb 0:14:18
10 Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe 0:15:16

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
485809194904413
Costel Tudor  •  27 Mai 2018, 19:48

Acest Froome se cațăra pe munte , de parca cobora ! Este inadmisibila atitudinea Agenției Antidoping , oare ce așteaptă ?

andyschleck
andyschleck  •  27 Mai 2018, 15:54

SI cand te gandesti ca in urma cu 10 ani termina turul Frantei pe 83 la 2 ore si 20 de minute in spatele lui Sastre in clasamentul general si pana in 2010 cand sa vina la SKY .. nu a avut absolut nici un rezultat, practic nu exista in ciclism .Era un fel de David Millar decent la contratimp (fiindca nici macar acolo nu excela) si cam atat .. sau un fel de Nicolas Portal ca sa il dam exemplu pe managerul lui actual .

rurik11
rurik11  •  27 Mai 2018, 14:46
Postat de Ion-Nelu Nistor pe 27 Mai 2018, 14:06

Acest Froome va intra totusi in istoria ciclismului in orice situatie care va urma. Sau altfel spus sa ma anunte si pe mine cand va fi uitat fotbalistul Maradona, boxeorul Tyson sau alt mare sportiv care a gresit mai mult sau mai putin. Noi nu l-am uitat nici pe mutulica al nostru. Vorbim sa na aflam in treaba. Eu ma bucur ca sunt contemporan cu acest ciclist si ca am avut ocazia sa vad pe viu acea cursa formidabila.

Are locul asigurat in istorie alaturi de tata Lance!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează