SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2018

Corespondență din Roma » VIDEO Cine este Chris Froome: de la banane și ceai dulce în Kenya, la titlul de cel mai bun ciclist de după Miguel Indurain!

Chris Froome în tricoul roz, singurul care îi lipsea de la colecție
Chris Froome în tricoul roz, singurul care îi lipsea de la colecție

Articol de - Publicat duminica, 27 mai 2018 09:38

Britanicul Chris Froome, 33 de ani, devine primul ciclism din ultimii 35 de ani care este campionul en-titre în toate cele 3 Mari Tururi (al Spaniei, al Franței și al Italiei).

Rutierul lui Sky ajunge pentru o etapă de gală, astăzi, la Roma, acolo unde plutonul va parcurge un circuit de 11,5 kilometri de 10 ori pe lângă cele mai pasionante obiective din capitala fostului Imperiu: de la Colosseum și Forumul Roman și până la Piața Spania sau Termele lui Caracalla. Etapa începe la ora 17:00 și este transmisă de Eurosport. 

Născut în Nairobi, Kenya, Chris Froome își savurează un succes meritat, după două victorii de etapă în zile extraordinare, pe Zoncolan și Bardonecchia, și își cimentează locul de cel mai bun ciclist de Mare Tur de la Miguel indurain încoace. 

Ar trebui să ne entuziasmeze? Câteva lucruri de la Roma în acest VIDEO:

 
Corespondență GSP.RO din Roma: Cine este Chris Froome?

Cine este Chris Froome? De la bananeși ceai dulce☕ în Kenya, la titlul de cel mai bun ciclist‍♂ de după Miguel Indurain! Corespondență GSP.RO din Roma: http://bit.ly/2siY3mm

Publicată de Gazeta Sporturilor pe 27 Mai 2018

 

Dar cine este cu adevărat Chris Froome? O scurtă recapitulare a startului unei cariere impresionante. Comentatorul televiziunii britanice exclama la TV, în timpul cursei solitare de 80 de kilometri a lui Froomey: "E un om obișnuit cu suferința, un om obișnuit să fie singur". Și are, oarecum, dreptate. Iată doar câteva dintre bornele vieții lui Chris Froome. Cum am ajuns aici. 

Cum a început totul pentru Froome: 

Povestea lui Chris Froome a început în urmă cu 22 ani, la 40 de kilometri de Nairobi, capitala Kenyei, cînd o mamă nu se lăsa intimidată de teribila ploaie tropicală şi era decisă să-şi înveţe copilul să meargă pe bicicletă. 

Avea 12 ani, obraji de porţelan şi o timiditate înnăscută cînd a trecut pragul clubului Safari Simbaz, ascuns în spatele mamei sale Jane. A fost preluat de David Kinjah, cel mai talentat ciclist din istoria Kenyei, un tip cu zîmbet şi alură de Bob Marley, care a sesizat imediat că băieţelul alb are încăpăţînarea şi neastîmpărul necesare pentru a supravieţui pe două roţi. Chris avea o bicicletă la care abia ajungea la pedale, împrumutată de la un profesor, şi "rupea puţină Swahili, se chinuia să înveţe şi Kikuyu, dar cel mai bine vorbea limba bicicletei".

Banane, ceai dulce şi Lance Armstrong

Au urmat ture zilnice de 70 de kilometri, pe drumuri argiloase şi căţărări ascuţite printre dealuri, iar mai tîrziu au venit "antrenamentele tactice", cînd Froome şi mentorul său stăteau lipiţi de televizor, începînd cu ora 15:00, şi sorbeau fiecare etapă din Turul Franţei. "Niciodată nu s-a plîns, deşi uneori avea de ce să o facă", a mărturisit Kinjah într-un interviu pentru Reuters, iar Froome i-a subliniat ajutorul în Guardian: "Atunci am aflat că poţi să mergi pe o bicicletă în orice condiţii şi că nu ai nevoie de multe lucruri în viaţă".

Foarte ambiţios pentru vîrsta sa, băieţulul s-a dezvoltat mai mult pe profilul alergătorilor cu care Kenya se mîndreşte la nivel internaţional: lung, cu privirea uşor absentă, decuplată de la suferinţă, şi cu un indice infim al ţesutului adipos.

Nu l-au ajutat nici dieta de banane, pîine şi ceai dulce, singurele nutrimente la îndemînă, şi nici tendinţa inumană de a-şi forţa în permanenţă limitele, fiindcă "niciodată nu înţelegea cînd îi spuneam că ajunge, voia mereu să descopere lumi noi. Însă era magnific pe căţărări şi excela pe distanţele lungi".

Mutat cu familia în Africa de Sud, acolo unde mama sa a vrut să-i ofere o educaţie solidă, Froome a continuat să meargă frenetic pe bicicletă, iar ochii tînărului în vîrstă de 20 ani au scînteiat într-o după-amiază în care a deschis televizorul şi acolo rula, inevitabil, caravana multicoloră a Turului Franţei.

Era o perioadă în care Lance Armstrong şi Ivan Basso ţîşneau pe căţărări precum USS Enterprise între galaxii, iar Froome a contemplat minunăţia şi şi-a promis că va face parte odată din spectacol.

Cum a spart baza de date a Federaţiei pentru a participa la CM

În 2006, Froome a terminat pe locul 45 la Campionatele Mondiale U23 din Salzburg. Însă felul cum a ajuns Froome în Austria este o epopee în sine, fiindcă tînărul ciclist a spart contul de hotmail al Federaţiei din Kenya pentru a-şi completa cererea de înscriere şi a depune actele necesare pentru CM!

Singur pe şosea, un "one man division" propus de Kenya, Chris s-a descurcat excelent pe un traseu ce favoriza sprinterii. Din Salzburg a venit şi prima poză memorabilă cu Froome, care în proba de contratimp individual s-a izbit la viteză maximă într-un arbitru de cursă, după care şi-a cerut scuze cu o insistenţă stînjenitoare.

6e81fb88cdf8282beb5e889956311bd4

2007 a însemnat primul contract la profesionişti, cu micuţa echipă continentală Konica Minolta, după care Robbie Hunter, sprinterul de Turul Franţei propus de Barloworld, i-a întins o mînă de ajutor şi l-a adus într-o corabie de prim rang.

Ascensiunea și David Brailsford

David Brailsford a ghidat de-a lungul timpului oameni precum Sir Chris Hoy, Sir Bradley Wiggins, Victoria Pendleton sau Mark Cavendish şi este "responsabil" de crearea celei mai de succes echipe de pistă din istoria modernă a Olimpiadei.

În 2010, Brailsford a primit misiunea de a aduce în Regat primul tricoul galben din istorie, iar grupul media Sky s-a asigurat că are fondurile necesare pentru a crea o echipă care să asigure triumful în maximum 5 ani.

"Dave" a ştiut pe cine trebuie să aibă alături pentru o asemenea performanţă. Tipul subţirel, care a fost nevoit să schimbe "patru autobuze şi să merg doi kilometri prin ploaie pentru a semna acel contract", părea exact genul de om "suficient de determinat să transpună efortul în a cîştiga curse", după cum îi mărturisea managerul jurnalistului William Fotheringham, de la Guardian, în urmă cu ceva timp.

Brailsford i-a uns şuruburile lui Froome şi l-a educat în rigorile ciclismului de performanţă, știind că el va aduce cele mai multe titluri pentru proiectul mamut al sponsorului.

A urmat confirmarea. 4 tricouri galbene în Turul Franței, un tricou roșu în Turul Spaniei și, completarea palmaresului, tricoul roz pe care îl îmbracă astăzi la Roma. Chris Froome este liderul ciclismului mondial. 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  28 Mai 2018, 11:52
Postat de 15dan pe 27 Mai 2018, 23:14

Domn Mitica ne scrie entuziasmat pe site ca ,,Britanicul Chris Froome, 33 de ani, devine primul ciclism din ultimii 35 de ani care este campionul en-titre în toate cele 3 Mari Tururi (al Spaniei, al Franței și al Italiei)" Dar oare Alberto Contador ce a castigat domn Mitica in ultimii 35 de ani?

Nu te face ca nu ai inteles. Nu tin cu "nea Mitica" dar... Scrie foarte clar: "...campionul en-titre in toate cele 3 Mari Tururi". Pe cand Contador nu a fost castigator in acelasi timp in cursele respective.

986379311381755
Lengyel Adrian  •  28 Mai 2018, 08:14

Oare cine sa fie? = UN DOPAT NENOROCIT!!!!!

15dan
15dan  •  27 Mai 2018, 23:14

Domn Mitica ne scrie entuziasmat pe site ca ,,Britanicul Chris Froome, 33 de ani, devine primul ciclism din ultimii 35 de ani care este campionul en-titre în toate cele 3 Mari Tururi (al Spaniei, al Franței și al Italiei)" Dar oare Alberto Contador ce a castigat domn Mitica in ultimii 35 de ani?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează