SPORTURI  »  CICLISM  »  ANCHETĂ

Exclus de Mafia » Camorra a fost implicată în descalificarea lui Marco Pantani din Il Giro 1999

Marco Pantani (primul din stânga), alături de italianul Ivan Gotti şi francezul Richard Virenque, într-o etapă din Il Giro 1999 // FOTO Reuters
Marco Pantani (primul din stânga), alături de italianul Ivan Gotti şi francezul Richard Virenque, într-o etapă din Il Giro 1999 // FOTO Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 16 martie 2016 00:00

Marco Pantani a fost testat pozitiv în Il Giro 1999 cu o probă alterată.

O anchetă recentă a Poliţiei italiene, condusă la Forli, a revelat implicarea Mafiei napolitane în excluderea lui Marco Pantani din Il Giro 1999.

Italianul conducea autoritar cursa, având mai mult de 5 minute în faţa următorului clasat, iar Camorra era în pericol să intre în faliment din cauza pariurilor ilegale, din care majoritatea covârşitoare erau puse pe victoria finală a Piratului.

Metoda aleasă a fost provocarea unui control doping pozitiv prin mituirea personalului medical care a efectuat testele de sânge la Madonna di Campiglio.

Se pare că s-a folosit o tehnică de deplasmare, care a avut drept efect creşterea hematocritului la 52 la sută, cu două procente peste limita admisă. Cu Pantani descalificat, lucrurile s-au liniştit. Turul a fost cîştigat de alt italian, Ivan Gotti.

"Am vorbit cu alţi şefi şi mi-au spus că exista riscul pierderii multor milioane dacă el câştiga Turul Italiei, cum s-a întâmplat cînd Maradona şi Napoli au cucerit lo scudetto în anii 80", este mărturia lui Augusto La Torre, unul dintre capii Camorrei, într-un raport al poliţiei. "Clanul i-a contactat pe cei care făceau controalele şi i-a corupt. Nu a fost ameninţare, doar corupţie".

Poliţia din Forli nu va mai urmări cazul pentru că acesta s-a prescris, dar familia ciclistului poate începe o acţiune legală pentru reabilitarea lui Pantani. Marco şi-a pierdut viaţa în 2004, la 34 de ani, în urma unei supradoze de cocaină, stabilită drept sinucidere.

"În fine, avem adevărul. Poliţia din Forli a muncit din greu, totul a durut, dar i-a redat demnitatea lui Marco. Nu-l voi primi înapoi, dar mi-am recăpătat liniştea"
Tonina Pantani, mama ciclistului

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
marian0904
marian0904  •  16 Martie 2016, 11:32

Inca o proba a coruptiei sistemului antidoping. Dupa mega-cazul Lance Armstrong acest sistem infect nu am auzit sa fi suferit nimic. N-au luat spaga sa se uite aiurea, n-au falsificat buletine de analiza, n-au dirijat sistemul pentru a permite victoria americanului. De sus dicteaza pilulele cui sunt bune si ale cui sunt rele. Ca pilule iau toti. Un gand bun pt Pirat, pe unde s-o mai da cu bicicleta, dar si un sarut-mana si sanatate Doamnei Pantani. Bravo Doamna!

1086869841329545
Razvan Banciu  •  16 Martie 2016, 10:46

și uite *** din păcate, cam târziu...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează