SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2018

GIRO D'ITALIA. Exclus dintre favoriți de Contador, Chris Froome pornește marea răzbunare în Turul Italiei: "Lucrurile se îndreaptă"

Chris Froome și rănile suferite în cele două căzături, cea de la Ierusalim și pe cățărarea de la Montevergine, foto: Instagram Sky
Chris Froome și rănile suferite în cele două căzături, cea de la Ierusalim și pe cățărarea de la Montevergine, foto: Instagram Sky

Articol de - Publicat joi, 17 mai 2018 01:20

"Dacă nu îți place ce cărți ai pe masă, întoarce masa", spunea detestabilul Frank Underwood, în House of Cards. La 3 minute și 20 de secunde de tricoul roz, Chris Froome, liderul rănit în orgoliu al celor de la Sky, încearcă să răstoarne ierarhiile în cea de-a doua parte a Turului Italiei.

În absolut nicio etapă în care favoriții s-au luptat pentru secunde vitale, Chris Froome nu a fost nici măcar aproape. Rănit pe partea dreapta a corpului, după două căzături inutile, și cu o formă în construcție continuă, britanicul cvadruplu campion de Tur al Franței se regăsește într-o poziție deloc de invidiat, pe locul 12 la general, într-un clasament condus de Simon Yates, compatriotul de 25 de ani care a bifat deja două victorii de etapă. Deloc în standardele cu care Froome e obișnuit în Turul Franței. 

Calculul celor de la Sky este clar. Froome urmărește să devină primul deținător simultan al tuturor tricourilor de Mare Tur, dar marele premiu pentru britanic rămâne, totuși, Marea Buclă, în iulie. Deci Turul Italiei este parcurs cu precauție, în pași de pisică, fără excese în primele două săptămâni, unele relativ neconstisitoare, și fără rezerve într-o ultimă săptămână a exceselor, în care toți munții sunt aliniați în calea plutonului până la Roma. Dar lucrurile nu au ieșit cum au fost plănuite. 

"Froome și Aru nu mai pot câștiga Giro"

Asta a fost declarația dată de marele rival al lui Froomey, Alberto Contador, înaintea etapei de ieri. Cele 40 de secunde pierdute ulterior în fața lui Simon Yates, într-un singur ultim kilometru de cățărare, au cimentat argumentul spaniolului. Dar ceva ciudat s-a întâmplat în fața microfoanelor. Până acum defensiv și nesigur, Froome a avut o răbufnire de orgoliu. 

Va abandona? "Nu și nu! A avut loc o căzătură pe final, grupul favoriților s-a fracturat și am fost obligat să recuperez pe porțiunea de plat. Iar când a venit cățărarea, pur și simplu nu am mai avut picioarele necesare. Dar am văzut cât de repede se schimbă lucrurile în clasamentul general și trebuie să continuăm lupta. Și eu, și echipa suntem motivați. Ajung la forma care trebuie, zi după zi. Nu sunt 100%, asta e clar, având în vedere problema cu căzăturile, dar sunt optimist că lucrurile se îndreaptă. Mai sunt câteva etape grele de parcurs", a explicat britanicul, citat de cyclingnews.com. 

Astăzi și mâine, plutonul va parcurge două etape relativ ușoare, dar lungi, înainte ca bătălia importantă să se dea sâmbătă, pe Zoncolan, o matahală atacată după 175 de kilometri, cu 10 borne brutale, în care panta medie este de 12%, iar cea maximă atinge 22. 

Unde e Sky?!

Una dintre marile surprize ale acestui Giro este apatia echipei Sky. Froome este singurul tricoul alb constat în finalurile grele de etapă. Niciun locotenent nu se remarcă. Anul trecut, Froome avea doi coechipieri în top 15 din Turul Franței. Acum, cel mai apropiat rutier de la Sky este pe locul 19, Sergio Henao, destul de bine camuflat. Poate cea mai stridentă diferență se face pe cățărările importante, acolo unde Astana sau Mitchelton-Scott sufocă orice competiție. 

În schimb, cu toate problemele pe care le are, atitudinea candidă a britanicului i-a înduioșat pe fani. Mai mulți reporteri au remarcat afluxul de curioși la autocarul Sky, iar spărturile din armura lui Froomey, dincolo de felul robotic de a pedala, i-au dat o notă umană. Rămâne de văzut dacă și aici nu se poate întoarce masa odată cu rezultatele. 

CLASAMENTUL GENERAL:

1 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 47:08:21
2 Tom Dumoulin (Ned) Sunweb 0:00:47
3 Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ 0:01:04
4 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida 0:01:18
5 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 0:01:56
6 George Bennett (NZl) LottoNL-Jumbo 0:02:09
7 Rohan Dennis (Aus) BMC 0:02:36
8 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 0:02:54
9 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:02:55
10 Fabio Aru (Ita) UAE Team Emirates 0:03:10

 

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (2)
radumatei
radumatei  •  17 Mai 2018, 12:23

Nici o problema, presimt o criza de astm care reclama o doza consistenta de salbutamol chiar inainte de Zoncolanu' ala si sa-l vezi pe Froome cum topeste diferenta de 3 minute.

dmarci
dmarci  •  17 Mai 2018, 12:11

unde e sky ??? cauta medicamentul impotriva astmului... se pare ca acum l_au gasit cei de la quick steep si simon yets,mai bine s-ar legaliza substantele dopante asa ar fi cu totii egali si ar fi disputele adevarate nu in functie de progresele laboratoarelor menite sa depaseasca lupta antidoplng...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează