SPORTURI  »  CICLISM  »  GIRO 2019

Prima zi, primele clarificări: Primoz Roglic a câștigat prima etapă din Giro! Vincenzo Nibali s-a ținut aproape + povestea copleșitoare a lui Magni, care ținea ghidonul cu un cauciuc strâns între dinți

Primoz-Roglic, foto: twitter Giro
Primoz-Roglic, foto: twitter Giro

Articol de - Publicat sambata, 11 mai 2019 21:09

Primoz Roglic, slovenul în vârstă de 29 de ani de la echipa Jumbo-Visma, a câștigat prima etapă din Giro d'Italia 2019 (Turul Italiei), un contratimp individual urban de 8 kilometri în Bologna, și îmbracă tricoul roz, de lider în clasamentul general. 

Roglic, fost săritor cu schiurile și mare favorit în Giro, s-a impus pe cățărarea de doi kilometri dinspre Basilica San Luca, una cu pante ce atingeau și 16%, grație abilităților sale remarcabile de escaladă și contratimp.

Slovenul câștigător în acest an al Tirreno-Adriatico și Turul Romandiei a încheiat cursa cu timpul de referință: 12 minute și 54 de secunde și și-a adjudecat victoria de etapă, a doua, după una în primul său Mare Tur, Turul Italiei 2016. 

4este cel mai bun loc ocupat de Roglic într-un Mare Tur, anul trecut, în Turul Franței. Slovenul a debutat în Giro 2016

Organizatorii din Giro au vrut un start abrupt al primului Mare Tur al anului, cu un contratimp selectiv, care să scuture clasamentul general din prima zi a celor 3 săptămâni de competiție. Rezultatele au fost pe măsură. 

Vincenzo Nibali arată bine

Următorul mare favorit venit după Roglic a fost italianul Vincenzo Nibali, 34 de ani, de la Bahrain-Merida, la 23 de secunde distanță. Imediat în spatele lui în clasament, au venit columbianul Miguel Angel Lopez, de la Astana, și olandezul Tom Dumoulin, de la Sunweb, ambii la 28 de secunde de Roglic.

Favoriții au fost aleși de directorii lor sportivi să plece printre primii în cursă, din cauza amenințărilor cu furtuna venite de la meteo. De obicei, rutierii puternici pleacă ultimii din echipelor lor în contratimp, pentru a avea stabiliți timpii de referință de pe traseu. 

Furtuna nu a mai venit și Simon Yates, 26 de ani, autointitulat „principalul favorit la victoria în Giro”, a fost ultimul nume mare care s-a rostogolit peste rampa de lansare. Rutierul britanic de la Mitchelton-Scott, fost tricou roz până în ultimele zile din Turul Italiei de anul trecut, a rulat excelent, insuficient pentru victoria de etapă, dar îndeajuns să se insinueze pe locul 2, între Roglic și Nibali, la 19 secunde în spatele primului. 

Curiozitatea Fiorenzo Magni

Pe 2 iunie 1956, când Turul Italiei folosea ascensiunea de astăzi, de pe San Luca, tot pentru o etapă de contratimp, Fiorenzo Magni, triplul câștigător de Giro și soldat fascist în Al Doilea Război Mondial, avea clavicula fracturată.

Mecanicul său, Ernesto Colnago, în vârstă de 23 de ani, a legat o cameră de cauciuc de ghidonul rutierului, iar Magni s-a ținut de ea cu dinții pentru a nu apăsa și mai mult pe clavicula ruptă, aduce aminte contul de twitter al Giro. A terminat acel Giro pe locul 2. 

fiorenzo magni

Etapa 2: Bologna-Fucecchio

Duminică, rutierii vor parcurge 205 kilometri între Bologna și Fucecchio, etapă cu două cățărări mici repertoriate, ultima cu 28 de kilometri înainte de final. În mod normal, o zi pentru sprinteri.

102 edițiide Giro au pornit la drum, odată cu debutul acesteia

Clasamentul etapei 1 & general:

 1 Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma 0:12:54
2 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 0:13:13
3 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:13:17
4 Miguel Angel Lopez (Col) Astana 0:13:22
5 Tom Dumoulin (Ned) Sunweb 0:13:22
6 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:13:27
7 Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos 0:13:29
8 Laurens De Plus (Bel) Jumbo-Visma 0:13:29
9 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:13:33
10 Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Merida 0:13:34

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează