SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI

Un Tur al Franței fără egal! Cum l-a „ucis” Jonas Vingegaard pe Tadej Pogacar, „cel mai bun ciclist din lume”: de la un contratimp inuman la suspiciuni de dopaj

Jonas Vingegaard, dreapta, și Tadej Pogacar, foto: Imago
Jonas Vingegaard, dreapta, și Tadej Pogacar, foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 22 iulie 2023 21:29 / Actualizat sambata, 22 iulie 2023 21:33

Înaintea ultimei etape de duminică a Turului Franței, una mai degrabă festivă, Jonas Vingegaard are un avans de 7 minute și 29 de secunde în fața rivalului său sloven Tadej Pogacar și este pe cale să obțină una dintre cele mai zdrobitoare victorii din istoria recentă a competiției. Cifrele arată de ce danezul a câștigat din nou tricoul galben, după victoria de anul trecut, iar o autopsie a cursei și a strategiei celor doi arată de ce între ei există totuși o diferență atât de mare. 

Ediția din 2023 a Turului Franței a fost o poveste a două competiții aparent diferite. 

Pe de o parte am avut două săptămâni tensionate, în care principalii pretendenți la victoria finală, danezul Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) și slovenul Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), s-au alergat pe cățărări mai mult sau mai puțin explozive, pentru o diferență nu mai mare de un minut, la un moment dat de doar zece secunde.

Un echilibru aproape total. 

Pe de altă parte am avut două etape în care Vingegaard și-a zdrobit pur și simplu rivalul în a treia săptămână, spre finalul unei competiții brutale, alergate la viteză maximă, prin căldura uneori extremă. 

A fost un final neașteptat pentru mulți, deși aparent nu și pentru danez și pentru echipa lui.

Oamenii Jumbo-Visma au admis că distanța dintre Vingegaard și Pogacar a fost în cele din urmă neașteptat de mare - 7 minute și 29 de secunde, una dintre cele mai mari diferențe dintre locul 1 și locul 2 din istoria recentă a Turului.

În esență însă, danezul a declarat în mod repetat că strategia lui este aceea de a-l învinge pe sloven ultima parte a Turului.

Chiar și în momentele în care pierdea secunde în fața lui Pogacar, în prima parte a Turului, povestea lui Vingegaard a rămas aceeași: vom face o cursă cât mai grea, pentru a puncta în Alpi, acolo unde cățărările mi se potrivesc, în momentul în care sunt de obicei mai rezistent decât ceilalți - a treia săptămână.

Vingegaard a mai spus ceva: că în ciuda echilibrului aparent, Turul va fi în cele din urmă câștigat la o diferență de minute. Lucru care s-a și întâmplat.

Diferența dintre el și locul trei, britanicul Adam Yates (UAE Team Emirates) este și mai greu de crezut - 10 minute și 56 de secunde. 

Fratele lui Adam, Simon (Team Jayco Alula) a terminat pe locul 4 la 12 minute și 23 de scunde, în vreme ce spaniolul Carlos Rodriguez a venit pe 5 la nu mai puțin de 13 minute și 17 secunde.

În cele din urmă, Vingegaard a concurat într-o ligă proprie, de care doar Pogacar a reușit să se apropie.  

Un Tur al Franței fără egal! Cum l-a „ucis” Jonas Vingegaard pe Tadej Pogacar, „cel mai bun ciclist din lume”: de la un contratimp inuman la suspiciuni de dopaj
Jonas Vingegaard, în galben complet, în mijloc, foto: Imago

O cursă intensă pentru un pumn de secunde în Turul Franței

Distracția a început rapid încă din etapa a cincea, cu un atac neașteptat al lui Vingegaard pe Col de Marie Blanque - deși mai neașteptat a fost faptul că Pogacar nu a reușit să răspundă.

La finalul etapei terminate cu o coborâre și un fals plat, danezul îi furase lui Pogacar mai bine de un minut, pulverizând micul avantaj obținut de acesta anterior, din bonificațiile de sprint.

A fost un soi de plan alternativ al Jumbo-Visma, de a ataca rapid, pentru a beneficia de o potențială slăbiciune a slovenului. Așa că în etapa următoare, danezul a mai încercat o dată, numai pentru a eșua.

Vingegaard nu a reușit să îl îndepărteze pe Pogacar pe Tourmalet, iar pe ultima cățărare, Cauterets Cambasque, slovenul a lansat un contraatac și i-a luat danezului 28 de secunde, câștigând etapa. Vingegaard prelua tricoul galben, dar părea vulnerabil, așa că Jumbo-Visma a revenit la planul inițial - de așteptare.

Pentru o vreme, dinamica cursei s-a schimbat. În următoarele etape de munte, Pogacar a continuat să atace și să îi ia secundă după secundă danezului, în vreme ce acesta s-a mulțumit să răspundă fără să forțeze.

Pe ultimele pante ale Puy de Dôme, în etapa a noua, pe o cățărare nebună de peste 10% la o temperatură de peste 30 de grade Celsius, Pogacar a atacat și l-a desprins pe Vingegaard cu 15-20 de metri.

Pe Grand Colombier, în etapa a 13-a, slovenul i-a mai luat danezului 8 secunde. Atacurile lui Pogacar, cu o explozie incredibilă, mai prelungită parcă decât cea de anul trecut, au reușit în mod repetat să îl desprindă pe Vingegaard, dar nu și să pună o diferență considerabilă între cei doi.

Ulterior, danezul a remarcat că aceste eforturi l-au costat probabil pe sloven.

În etapa a 15-a, atacurile lui Pogacar și-au pierdut din prospețime. Danezul a stat lipit în roata lui, unde a și terminat, pe ultima cățărare - Saint-Gervais Mont-Blanc.

În acel moment doar zece secunde îl depășeau pe Vingegaard de Pogacar și mulți credeau că orice este posibil.          

Jonas Vingegaard și probabil cel mai bun contratimp din istoria ciclismului

Fără exagerări, majoritatea analiștilor și sportivilor sunt de acord că Jonas Vingegaard a reușit în etapa a 16-a cel mai bun contratimp din istoria ciclismului. A spus-o, printre alții, Tom Dumoulin, fostul specialist al probei, care a admis că nimeni nu se aștepta la un astfel de rezultat. 

Dar mai ales au arătat-o datele. 

Pornit ca din pușcă, Vingegaard avea deja un avans de 31 de secunde față de Pogacar la baza cățărării Côte de Domancy (2,8 km cu pantă de 8,5%). După 19 minute în care a mers la maxim, pe bicicleta de contratimp, mai grea decât cea obișnuită, Vingegaard a obținut un timp nebun.

Nu există comparație cu puterea și viteza pe care danezul le-a avut pe urcușul spre Combloux.

Estimările revistei Velo sugerează că liderul Jumbo-Visma a dezvoltat aproximativ 7,5w/kg timp de peste 13 minute pe bicicleta de contratimp - una dintre cele mai incredibile performanțe din istoria ciclismului. Pogacar ar fi dezvoltat în jur de 6,5w/kg.

Danezul a terminat cățărarea în șase minute și 47 de secunde. Slovenul, în șapte minute și 21 de secunde, deși schimbase bicicleta de contratimp cu una mai ușoară, la baza cățărării. 

Cei mai mulți considerau că Pogacar este favorit al etapei. Nimeni nu credea că Vingegaard este capabil de o asemenea performanță. Nici măcar danezul, care a admis că s-a uitat la cifre în timpul cursei și a crezut că ciclocomputerul este defect. 

Dar nu a fost doar puterea dezvoltată. 

Un clip revelator postat de canalul australian SBS, cu Vingegaard și Pogacar în paralel, a arătat diferența evidentă dintre stilul celor doi - trasa agresivă a danezului în curbe, poziția aerodinamică adoptată, felul în care pedala pe coborâre, în vreme ce slovenul prefera o mică pauză. 

Declarațiile ulterioare au arătat cât de atent a fost pregătit contratimpul. Șefii echipei Jumbo-Visma au explicat că au luat încă din martie decizia ca Vingegaard să nu schimbe bicicleta. 

În acest scop, danezul a trebuit să se obișnuiască cu bicicleta de contratimp pe cățărări. El, au observat comentatorii, a avut un avantaj suplimentar în cei câțiva kilometri de după finalul cățărării.

Ar mai fi ceva. Vingegaard a avertizat cu o zi înainte că contratimpul va fi probabil decisiv. Nu toată lumea a luat în seamă avertismentul, în condițiile în care cei mai mulți considerau că oricare ar fi câștigătorul, acesta nu va putea lua mai mult de câteva zeci de secunde rivalului.

Vingegaard a câștigat în cele din urmă cu un timp de 32 de minute și 26 de secunde, cu 1 minut și 38 de secunde mai rapid decât Pogacar, venit pe locul doi, și cu 2.51 mai rapid decât Wout Van Aert, locul trei.

O analiză postată pe Reddit, care a comparat diferența dintre Vingegaard și locurile doi, cinci și 10 - ca procent din timpul câștigătorului, arată că danezul a obținut cea mai dominantă victorie la contratimp din anul 1990 și până acum.

Se apropie, dar puțin, doar victoria spectaculoasă obținută de germanul Jan Ullrich, un maestru al contratimpului, în timpul Turului din 1997, pe care l-a și câștigat.

Lance Armstrong însuși, campionul căzut în dizgrație, a avut propria analiză admirativă.

Vingegaard, a spus el în podcastul pe care îl găzduiește, „a pedalat cu 2,5 kilometri pe oră mai repede, adică cu mai mult de cinci procente mai repede. Și vorbim despre cea mai grea cursă din lume, cu toți sportivii super-antrenați. Din punct de vedere tehnic a fost cursa perfectă”, a rezumat americanul. 

Prăbușirea lui Tadej Pogacar

Următoarea etapă, etapa regină a Turului, de la Saint-Gervais Mont-Blanc la Courchevel a inclus peste 5.300 de metri de altitudine, inclusiv un final pe cățărarea Col de la Loze, la 2.300 de metri. 

Jumbo-Visma a explicat că planul lor inițial a fost să acela de a-l învinge pe Pogacar în această etapă, potrivită aptitudinilor lui Vingegaard. Strategia lor s-a dovedit iarăși cea corectă.

Când plutonul a ajuns pe pantele inferioare ale Col de la Loze (28,3 km cu o pantă de 6%), Pogacar a început să dea distanță. Cu tricoul descheiat, slovenul a devenit o imagine a suferinței. 

„Sunt terminat, sunt mort”, a transmis el echipei, continuând însă, în roata lui Marc Soler, ceea ce avea să fie „cea mai grea zi pe bicicletă”. 

Vingegaard a părut mai întâi uimit, apoi oamenii Jumbo-Visma au grăbit ritmul și l-au lansat pe danez într-un atac prelungit, care nu a mai prins din urmă evadarea, dar a pus totuși un avans aproape șocant în fața lui Pogacar - peste 5 minute în etapă, deci peste 7 minute la general.

Câștigătorul etapei, austriacul Felix Gall a făcut o demonstrație de forță, menținându-se la o putere estimată de 6,1w/kg timp de 34 de minute.

Chiar dacă nu l-a prins din urmă, Vingegaard a fost cu peste un minut mai rapid decât Gall pe ultimii 11,2 km ai Col de la Loze, în ciuda faptului că a rămas pentru un moment blocat în spatele unei mașini oficiale.

Puterea dezvoltată pe cățărare - aproximativ 6,3w/kg, timp de 33 de minute. 

Turul se terminase. 

În ultima etapă de munte, de sâmbătă, pe cățărarea Col du Platzrwasel, Pogacar a atacat cu un Vingegaard aproape impasibil în roata sa.

Din micul grup format pe final, slovenul a sprintat și a câștigat a doua sa etapă. Vingegaard a venit pe locul trei și nu a lansat nici măcar un atac pe cățărare, deși părea că are resursele necesare. 

Nu avea însă nevoie.

Ce a avut Vingegaard, ce i-a lipsit lui Pogacar

Directorul de performanță al Jumbo-Visma, Mathieu Heijboer, a declarat pentru Velo că stratificarea constantă a antrenamentului a fost fundamentul programului de pregătire al lui Vingegaard pentru 2023.

„Unul dintre lucrurile cheie la care am lucrat cu Jonas în acest an a fost disponibilitatea. Am vrut să ne asigurăm că este mereu sănătos și în formă”, a declarat Heijboer. 

„Am fost atât de concentrați pe acest lucru încât am tăiat chiar și unele curse din calendar”,  spus el.

„Ceea ce numim disponibilitatea unui ciclist este nevoia ca acesta să fie pregătit în fiecare zi să se antreneze, asigurându-ne că nu pierde zile din cauza unei accidentări sau a unei boli. În opinia mea, cea mai mare diferență față de anul trecut este că a existat mult mai multă consecvență în antrenamentele lui Jonas”, a adăugat Heijboer.

Antrenorul lui Pogačar, Iñigo San Millán, a fost nevoit să admită realitatea.

Săptămânile de antrenamente pe care slovenul le-a pierdut după accidentarea din Liège-Bastogne-Liège par să fi fost decisive, deși unii comentatori speculau că tocmai această pauză neașteptată l-ar putea ajuta pe Pogacar să fie mai proaspăt.

Când Vingegaard era „disponibil” și se antrena pe Sierra Nevada până spre începutul verii, Pogacar făcea antrenamente de fitness sau încerca să pedaleze pe home trainer.

„Nu știu încă dacă accidentarea este singurul motiv, dar este principalul motiv, asta e sigur”, a declarat San Millán pentru l'Equipe despre implozia din săptămâna a treia a lui Pogacar.

Slovenul pierdea cai putere de anduranță cu fiecare zi în care întârzia să ajungă pe șosea și era nevoit să se mulțumească cu bicicleta statică de acasă. 

„Tadej face întotdeauna două mari blocuri de antrenament înainte de Tur: unul la începutul sezonului și unul în primăvară”, a spus San Millán. „În acest an, căzătura sa din Liege l-a împiedicat să facă acest al doilea bloc”, a subliniat antrenorul.

„A pierdut trei săptămâni de antrenament în luna mai. Și a putut face doar trei săptămâni bune de muncă în iunie. Dacă luăm în calcul zilele de odihnă, Tadej s-a antrenat cum trebuie doar două săptămâni înainte de această vară” a mai spus el.

O primăvară prea intensă?

„Antrenamentul de bază" cu ardere lentă despre care a vorbit antrenorul lui Vingegaard este cel care construiește rezistența și capacitatea de recuperare zi de zi, săptămână de săptămână - aptitudini esențiale pentru un ciclist de mare tur. 

Pur și simplu, Pogacar avea nevoie de mai mulți kilometri înainte de acest Tur al Franței, de un antrenament îndelungat, care ar fi trebuit să construiască rezistența slovenului și capacitatea sa de recuperare - chiar cele care l-a trădat.

În timp ce Pogacar stătea acasă, Vingegaard și coechipierii săi din Turul Franței au acumulat în jur de 80 de ore și 2.400 km de antrenament axat pe construirea acestei rezistențe, până în luna mai.

Începutul de sezon al lui Vingegaard și Pogacar a reflectat și el într-un fel personalitățile și stilul diferit de cursă al celor doi campioni.

Vingegaard a avut puține zile de cursă în favoarea unui antrenament structurat.

Între timp, slovenul i-a înfruntat pe Wout van Aert și Mathieu van der Poel în clasice și a obținut victorii spectaculoase în Turul Flandrei, Amstel Gold și La Flèche Wallonne.

Un Tur al Franței fără egal! Cum l-a „ucis” Jonas Vingegaard pe Tadej Pogacar, „cel mai bun ciclist din lume”: de la un contratimp inuman la suspiciuni de dopaj
Tadej Pogacar, învingător în Turul Flandrei, foto: Imago

San Millán, antrenorul UAE, a respins totuși sugestiile că Pogacar s-a împărțit în prea multe direcții.

„Am înțeles cum funcționează corpul lui Tadej și cum răspunde la diferite tipuri de eforturi. Nu și-a pierdut șansele de a câștiga Turul din iulie pentru că și-a atins vârful în Turul Flandrei din aprilie”, a spus el.

San Millán a explicat că a monitorizat sarcina de antrenament a lui Pogacar prin teste controlate și o lungă înțelegere a datelor sportivului său.

„După clasicele flamande a produs cele mai bune cifre din viața lui”, a spus Millan. „Sincer, mi-a fost greu să cred asta. Am crezut chiar că a alunecat într-o formă de supraantrenament.

Am petrecut o săptămână cu el pentru a face teste care i-au confirmat progresele și mi-au șters temerile. Nu se antrenase prea mult, pur și simplu făcuse un pas în plus, lucru pe care l-a dovedit în timpul Ardenilor”, a explicat antrenorul slovenului.

Suspiciuni și semne de întrebare pentru Vingegaard

Chiar și așa, în ciuda unor explicații, performanța lui Vingegaard de la contratimp a zguduit rețelele sociale, care au explodat sub povara semnelor de întrebare ale fanilor sportului. Dar și ale jurnaliștilor sau ale unor foști sportivi.  

Cotidianul sportiv francez L'Équipe a făcut chiar o remarcă nu foarte subtilă, cu titlul: „D'une autre planète” - „De pe altă planetă”. A fost aceeași propoziție pe care publicația a folosit-o atunci când Lance Armstrong a câștigat Turul Franței în 1999, într-una dintre cele mai mari reveniri din toate timpurile. 

Americanul se vindecase de cancer și s-a transformat într-un uriaș campion al ciclismului, numai pentru a admite mai târziu că s-a dopat în toate cele șapte Tururi câștigate. 

Confruntat cu o avalanșă de întrebări despre performanța sa, Vingegaad a repetat aceeași mantră. „Înțeleg că este greu să aveți încredere în ciclism, ținând cont de trecut. Dar în zilele noastre, lumea este diferită față de cum era acum 20 de ani”, a declarat el. 

„Pot spune din inimă că nu iau nimic. Nu iau nimic din ceea ce nu i-aș da fiicei mele și cu siguranță nu i-aș da niciun drog”, a asigurat el.

Au fost și alte întrebări - și alte explicații. Șeful Jumbo-Visma Richard Plugge a susținut că echipa sa a fost mai bună decât altele datorită abordării mai profesioniste a tuturor aspectelor sportului - chiar și a aerodinamicii și a abilităților tehnice în contratimp. 

El a insistat că Vingegaard nu folosește ketone (un supliment despre care s-a scris că ar fi utilizat în echipa Jumbo-Visma) și că „nici măcar un paracetamol nu-i place să ia”. 

Întrebat de ce echipa sa nu a făcut publice datele cicliștilor pentru a răspunde la suspiciuni, el a spus că „experții ar ști cum să se uite la ele, dar majoritatea le-ar interpreta greșit”.

Informațiile oficiale citate de Jumbo-Visma au arătat de asemenea că Vingegaard a fost supus controlului antidoping de patru ori în două zile, inclusiv cu o oră înaintea startului etapei a 17-a.

Pentru unii, îndoielile persistă și acum.   

Un Tur al Franței la viteză maximă

Oricum, ediția din 2023 a Turului a arătat că numeroși cicliști se află la un nivel ridicat.

Plutonul din ediția aceasta a Turului a dat peste cap clasamentele Strava din întreaga Franță.

De la Tadej Pogacar pe Cautarets, Tourmalet și Grand Colombier, la Sepp Kuss pe Marie Blanque și Tom Pidcock pe Puy de Dôme, sportivii au escaladat munții într-un ritm amețitor. 

„Toate cățărările de acum sunt pur și simplu super rapide, nu mai este vorba atât de tactică - ori ai picioare, ori nu ai”, a explicat în a doua săptămână Jai Hindley, pentru Cycling Podcast.

După cum a remarcat analistul Velo, Zach Nehr, puterea dezvoltată de cicliști este mai mare ca niciodată, iar asta s-a văzut în viteza de urcare.

Plus, bicicletele sunt mai ușoare, costumele și căștile - mai aerodinamice, totul este optimizat, de la nutriție la stilul de antrenament. 

Cățărarea lui Pogacar pe Grand Colombier spre exemplu, o bestie de categorie specială, în etapa a 13-a, a arătat cum stau lucrurile.

Conform vitezelor înregistrate de NTT Data, slovenul a parcurs cei 17 km de cățărare în 43 de minute și 51 de secunde (o viteză medie de 23,5 km/h). Performanța este cu un minut și 46 de secunde mai rapidă decât cea stabilită tot de el pe această ascensiune, în 2020. 

Pogacar a avut o accelerare incredibilă până la 36,4 km/h în ultimii 500 de metri pentru a-și distanța rivalii. Vingegaard a pierdut într-adevăr câteva secunde în acel moment.

Și evident, cifrele ar putea fi chiar mai spectaculoase în unele cazuri. 

Doar aproximativ 70-80  de oameni din peloton își încarcă datele pe platforma Strava. Jonas Vingegaard, Adam Yates și câștigătorul etapei a 5-a, Hindley, se numără printre cei care nu fac asta.

Chiar și așa, datele parțiale din acest Tur indică o tendință clară. 

Pentru fiecare cățărare pe care un ciclist precum Pogacar sau Kuss a bifat cea mai bună performanță (King of the mountain - KOM), plutonul de anul acesta a răsturnat întregul clasament existent al Strava. 

Cățărătorii a pedalat cu aproape de 7W/kg timp de până la 15 minute, o performanță fiziologică pe care unii o credeau de neatins în această eră post-EPO.

La sprintul de 36 km/h al lui Pogacar pentru locul trei de pe Grand Colombier, acesta ar fi atins probabil 12W/kg - toate acestea după un efort de peste 30 de minute de probabil aproximativ 6,5W/kg.

„Este o cățărare de 17 km și el a pedalat la final ca și cum ar fi fost un sprint de grup”, a spus Pidcock despre Pogacar. „Probabil că eu făceam 700 de wați sau ceva de genul ăsta, așa că Dumnezeu știe ce făcea el”, s-a minunat britanicul.

Alte cifre confirmă tendința. Mai multe etape montane din primele săptămâni ale Turului s-au încheiat cu până la zece minute mai repede decât cei mai rapizi timpi prognozați de organizatorii ASO. 

Și nu doar etapele de munte. Etapa a 19-a, vălurită, câștigată într-un sprint la milimetru de slovenul Matej Mohoric a avut o viteză medie neverosimilă de peste 49 de kilometri la oră - în ciuda cățărărilor repetate care au totalizat 2.000 de metri diferență de nivel.

Interviul emoțional pe care Mohoric l-a acordat la final s-a viralizat din mai multe motive, nu în ultimul rând mulțumită explicațiilor sincere pe care slovenul le-a oferit. 

„Toți sunt atât de incredibil de puternici încât uneori te chinui să le rămâi în roată, iar câteodată simt că nu merit să fiu aici”, a spus omul care în trecut a mai câștigat două etape de Tur și clasica Milano-San Remo, printre altele, un palmares care îl face mai mult decât calificat să concureze în cea mai mare competiție a ciclismului.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează