SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE MONDIALE » RĂZBOI ÎN ISRAEL

Artem Dolgopyat, campion mondial la sol în ziua în care țara sa era atacată: „M-am trezit în acel zgomot de alerte. Am fost speriat!”

Artem Dolgopyat cu medalia de aur FOTO Imago Images
Artem Dolgopyat cu medalia de aur FOTO Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 08 octombrie 2023 14:41 / Actualizat duminica, 08 octombrie 2023 15:52

Artem Dolgopyat (26 ani) a câștigat sâmbătă medalia de aur la sol în cadrul Campionatelor Mondiale de la Antwerp, dar a concurat cu o banderolă neagră pe mână și nu a sărbătorit din cauza evenimentelor violente din Israel.

Artem Dolgopyat este dintre cei mai buni gimnaști la sol, el este campion olimpic, european și de sâmbătă și mondial la acest aparat. Victoria sa a venit într-o zi dificilă pentru Israel, țara sa fiind atacată în dimineața în care el urma să concureze.

Chiar dacă era departe de Israel, la ora 05:30, a primit o alertă pe telefon, informându-l că în Israel are loc un atac cu rachete. „M-am trezit în acel zgomot de alerte. Am fost speriat. A fost ciudat, mai ales că am primit mai multe alerte, apoi am aflat că sunt morți și răniți. Pe parcursul zilei nu am știut cum să-mi scot din minte ce s-a întâmplat", a spus Artem pentru one.co.il.

3 medalii mondialeare în palmares Artem Dolgopyat, toate la sol, un aur (2023) și două arginturi (2017, 2019)

Gânduri în timpul exercițiului

Nu a mai putut să adoarmă și a citit nenumărate știri despre evenimentele de acasă. Antrenorii au decis să organizeze o ședință tehnică spontană la hotel pentru a-l îndepărta o perioadă de evenimentele tragice.

 „Era clar că dacă nu-mi închideam telefonul, nu aș fi putut concura. A fost foarte greu să mă deconectez. Când am ajuns la sală, mi-am spus că trebuie să-mi fac exercițiul și atât", a povestit el.

Artem Dolgopyat, campion mondial la sol în ziua în care țara sa era atacată: „M-am trezit în acel zgomot de alerte. Am fost speriat!”
Artem Dolgopyat în timpul exercițiului de la sol FOTO Imago Images

La ora 14:00, ora locală, a început finala, iar Artem a intrat al patrulea în concurs. Nu a făcut cel mai bun exercițiu al său, însă a primit 14,866, un punctaj suficient pentru aur. 

„Exercițiul meu nu a fost perfect, dar aterizările nu au avut erori majore. Puteam să fac mai mult, iar atunci când am văzut nota m-am gândit la o medalie, nu știam ce culoare. 

În timpul evoluției mele credeam că nu am prea multe șanse, am crezut că e totul pierdut imediat ce mi-am încheiat exercițiul. Însă toată lumea a făcut greșeli. A fost clar că nu am executat elementele așa cum o făcusem în calificări din cauza celor întâmplate dimineață în Israel", a spus el. Dolgopyat i-a depășit pe japonezul Minami Kazuki (14,666) și pe kazahul Milad Karimi (14,600).

„Am auzit imnul și mi-au dat lacrimile de tristețe"

Victoria lui Artem nu a fost sărbătorită în tabăra israeliană, iar gimnastul a lipit benzi negre pe steagul pe care l-a afișat în sală după ce s-a încheiat finala. „Mi-am îndeplinit visul să obțin toate cele trei medalii de aur la competițiile majore, dar nu pot să mă bucur acum, nu pot fi fericit. E o situație dificilă, mi-e greu să mă gândesc la ce se întâmplă acasă. Sper ca în câteva zile totul să se termine și să mă pot bucura", a spus el pentru jurnaliștii prezenți la Antwerp.

Apoi a adăugat: „Nu am putut sărbători, toate gândurile mele erau acasă. În cea mai fericită zi a carierei mele trebuie să fiu cea mai bucuroasă persoană, dar nu am putut. Am auzit imnul și mi-au dat lacrimile de tristețe".

Sergei Vaisburg, antrenorul echipei din Israel, a spus, la rândul său: „A fost o zi dificilă. Artem ne-a adus câteva momente bune. Nu mai există un sportiv ca el în Israel și nu cred că se va mai naște unul. E un gimnast imens care știe să-și facă treaba la momentul potrivit și știe cum să se deconecteze de tot zgomotul din jur".

1 titlu olimpicare gimnastul israelian în palmares, cucerit la JO de la Tokyo la sol

Artem Dolgopyat s-a născut la Dnipro, în Ucraina, tatăl său având origini evreiești. Pe când Artem avea 12 ani, familia a decis să se mute în Israel, la Tel Aviv. Acum gimanstul are reședința în Rishon LeZion, un oraș aflat la 8 kilometri de Tel Aviv.

2 medalii europenede aur are Artem Dolgopyat, ambele la sol, cucerite în 2020 și 2022

  • Sâmbătă, statul Israel a fost atacat de organizația teroristă Hamas. Potrivit BBC, sunt peste 250 de victime, iar peste 100 de persoane sunt răpite. Iar numărul persoanelor dispărute este de ordinul miilor
  • Ministrul Apărării și Comandantul Poliției au declarat stare de război pe teritoriul țării
  • Israel a ripostat, atacând fâșia Gaza, unde s-au raportat peste 250 de victime
  • Duminică dimineață, Israel a fost atacat și din Nord, din zona Libanului, de organizația Hezbollah

Citește și:

Momente cumplite pentru familia lui Yossi Benayoun! Nepotul lui s-a luptat și a ucis 3 teroriști Hamas. Cumnatul a fost rănit!
RĂZBOI ÎN ISRAEL
Momente cumplite pentru familia lui Yossi Benayoun! Nepotul lui s-a luptat și a ucis 3 teroriști Hamas. Cumnatul a fost rănit!
UEFA a luat decizia cu privire la meciurile Israelului din preliminariile EURO 2024! Comunicatul oficial
RĂZBOI ÎN ISRAEL
UEFA a luat decizia cu privire la meciurile Israelului din preliminariile EURO 2024! Comunicatul oficial

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează