SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  EUROPENE

Lungul drum spre Tokyo » Nicolae Forminte se teme pentru calificarea la JO: "Problema noastră este că trebuie să ne calificăm"

Articol de - Publicat luni, 06 august 2018 17:45

Nicolae Forminte, antrenorul coordonator al loturilor de senioare și junioare, a spus că în momentul actual se pune problema dacă ne calificăm cu echipa la JO, nu ce vom face acolo.

Campionatele Europene de la Glasgow, care s-au încheiat duminică, au oferit răspunsuri, dar și multe întrebări. Primele au venit grație medaliilor Denisei Golgotă, care a luat argintul la sol și bronzul la sărituri, iar cele din urmă s-au insinuat după ce echipa a ratat în premieră prezența în finală.

"O echipă se construiește greu, se construiește dacă este susținută și nu blamată, nici ea, nici antrenorii. Nu mă deranjează pe mine toate acuzele care mi se vor aduce sau mi s-au adus, deși la aparatele de care răspund în mod special, sol și sărituri, lucrurile se văd diferit", a spus Nicolae Forminte, cel care a revenit la lotul olimpic în 2016, pentru Radio România Actualități

Tehnicianul în vârstă de 60 de ani recunoaște că încă există probleme la paralele. "Probabil dacă voi fi susținut mai cu convingere și mai din inimă voi putea rezolva și această problemă. Evoluțiile de la bârnă, ușor nemulțumitoare, sunt consecința ordinii aparatelor. După o evoluție dezastruoasă la paralele nu poți să urci pe bârnă să-ți faci exercițiul așa cum ți l-ai pregătit".

Momentul nedorit

În acest context, ce se va întâmpla la Tokyo 2020? "Problema noastră este că trebuie să ne calificăm. Junioarele vor avea drept de participare abia în acel an, după ce calificările vor fi încheiate. Nu doresc să trăiesc momentul în care să câștigăm Campionatul European cu generația din 2004, dar să nu fim calificați la JO.

E un an greu 2019, de aceea solicit înțelegere și susținere, nu pentru mine, ci pentru fete, pentru ca din puținul pe care-l avem să putem închega în jurul Denisei Golgotă o echipă care să se califice la Tokyo. Dacă vom reuși să obținem această calificare, povestea Tokyo va fi de altă culoare", a explicat Forminte.

El a subliniat că edițiile din 2018 și 2019, unde se pot obține bilete pentru JO, vor fi foarte dificile. "Va fi greu să surmontăm diferența, va trebui să punem platoșele pe noi pentru că în momentul de față, cu ce avem disponibil, e puțin probabil să avem o evoluție mulțumitoare pentru opinia publică vizavi de concursul pe echipe", a spus tehnicianul. 

"Se simt vinovate"

Nicolae Forminte a detaliat și stările prin care au trecut micuțele gimnaste după ce au ratat prezența în finală. "Ele citesc și aud totul, știu ce efort fac eu cu echipa mea și cât muncim pentru ele. Nu le pică deloc bine să citească și să vadă tot ceea ce văd, pentru că ele se simt vinovate de ceea ce ni se întâmplă nouă, deși eu nu le-am acuzat și nu le voi acuza niciodată.

Am fost supărat după calificări la echipe și am spus-o public tocmai pentru a le trezi și a le face să înțeleagă că sunt lucruri serioase în joc. Pupăturile și ținutul în brațe al celor de pe margine sunt valabile până când apar rezultate proaste, și atunci le sar toți în cap", a spus antrenorul. 

"Mă bucur că junioarele nu au avut ratări, iar acest lucru înseamnă că au un psihic bun și că Denisa mi-a demonstrat că pe cele două aparate preferate ale ei are capacitatea de a-și face treaba. Rămâne să mai lucrăm la bârnă și la paralele, unde e și acolo capabilă de lucruri frumoase" Nicolae Forminte

"Am demonstrat încă o dată că eu și cu Denisa formăm o echipă puternică, noi ne-am propus să mergem pe un drum și avem intenția să-l ducem până la capăt" Nicolae Forminte

"Încă sunt în căutarea răspunsurilor pentru ce s-a întâmplat, cum o echipă de fotbal intră pe teren și le e frică să nu se accidenteze, cred că așa s-a întâmplat cu ele, le-a fost frică să nu rateze. În calificări am concurat fără un aparat. Va trebui să găsesc o soluție. Singur împotriva tuturor e foarte greu, dar nu renunț și nu mă las. Atât timp cât o am pe Denisa alături și grupul acesta de junioare mă simt puternic" Nicolae Forminte

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
maxp
maxp  •  07 August 2018, 18:18

Omul e extrem de increzut si de arogant, de-asta n-are sustinere. Auzi, vii si declari ca tu esti responsabil de sol si de sarituri dupa ce vine fata aia si-ti ia medalie fix la aceste aparate?! Nu stiu cine e antrenorul personal al lui Golgota, Golgota are ca aparate favorite pe cele 2 si e buna de ceva vreme acolo. Sa ne spuna atunci domnul Forminte cum raspunde de nota de 11,500 la sol, daca tot vrea sa raspunda. Si ce va incerca el, sa remedieze situatia de la paralele? Pai n-a remadiat-o nimeni de vreo 15 ani, nu el e in masura sa o faca, asta e clar. Si ce, ratarile de la paralele au influentat barna?! Fetele din noua generatie isi fac exercitiul integral la barna din an in pasti, nu de azi, in ultimii 2-3 ani am vazut ca niciuna nu-si face barna in competitiile importante, pe langa asta singura care chiar dadea incredere la barna a si luat o nota chiar buna (e vorba de Golgota evident). Eu n-am nimic cu omul, atata pot fetele, nu e vina lui, dar nu poti sa fii atat de penibil, spune care e problema reala si gata. Sa calificam o echipa la JO 2020 e total iesit din discutie, hai sa zicem ca speram la o echipa Iordache-Crisan-Golgota la anul, cu o Crisan care sa progreseze si Larisa sa revina la forma ei obisnuita, asta cu conditia sa ne mentinem in cursa anul asta, ceea ce nu va fi deloc usor. Asta ar cam fi situatia ideala, greu de crezut ca se ajunge la asa ceva si nici atunci n-ar fi sigura calificarea.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează