SPORTURI  »  HANDBAL  »   DISPARIȚIE

"Antrenorul de aur" Pilică Popescu a murit! E tehnicianul care a câștigat trei titluri mondiale la feminin

Articol de GSP - Publicat vineri, 02 noiembrie 2018 11:28

Constantin Pilică Popescu s-a stins din viață vineri dimineață. Pe 3 septembrie împlinise 90 de ani. E tehnicianul care a câștigat trei titluri mondiale la feminin.

Cel mai titrat antrenor al handbalului feminin românesc , de numele căruia se leagă cele mai mari performanțe pe semicercul feminin, s-a stins din viață vineri dimineață, la ora 2:30.

Primul și singurul titlu mondial la handbal în 7, cucerit de echipa României în 1962, se leagă de numele legendarului tehnician. Mai înainte, în 1956 și 1960, Constantin Pilică Popescu dusese naționala de handbal în 11 a României, pe primul loc în lume!

De numele său se leagă și cea mai bună performanță a României la Jocurile Olimpice, locul 4 obținut la Montreal, în 1976. Ratarea medaliei la ediția canadiană a fost marele off al reputatului tehnician, care și-a reproșat toată programul impus dinainte de Olimpiadă.

A trăit pentru handbal până în ultimele clipe ale vieții. Președintele Comisiei de Istorie și statistică din FRH, Pilică Popescu a scris "Istoria Handbalului Românesc", un volum care cuprinde toate momentele importante prin care a trecut handbalul.
Pilică Popescu a avut rezultate notabile și cu echipele de club.

În 1961 a câștigat cu Știința București Cupa Campionilor Europeni, iar în 1984, pe banca Chimistului Rm. Vâlcea, devenită apoi Oltchim, a cucerit Cupa IHF. În 2000, pe banca Rapidului, alături de Vasile Mărgulescu, a cucerit City Cup.

Horia Alexandrescu a lansat anul trecut cartea "Antrenorul de aur", dedicată marelui tehnician, considerat alături de Oprea Vlase și Nicolae Nedef, cei mai valoroși tehnicieni ai handbalului românesc.

Constantin Pilică Popescu va fi depus vineri la capela Cimitirului "Ghencea civil", acolo unde va fi și înmormântat duminică.

Citește și: Un monument viu

60 de ani de glorie » Șase decenii de la primul titlu de campioană mondială cucerit de echipa națională feminină la handbal în 11

Automatele capitaliste și înghețata din abundență » Cum am ratat podiumul la Jocurile Olimpice din 1976

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
romulus65
romulus65  •  02 Noiembrie 2018, 16:07

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează